Menyhért, Mirjam

Rekordszámú nevezés a zeneszerzőversenyen

2013.08.27. 12:00

Programkereső

Immár harmadik alkalommal rendezik meg idén az Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyt, amelyre az eddigi megmérettetések közül ezúttal érkezett a legtöbb pályamű. A szervezők - a Budapest Music Center és a Művészetek Palotája - az idei versenyt Ligeti György emlékének szentelték, születésének 90. évfordulója alkalmából.

A hazai és határon túl élő negyven év alatti fiatal magyar szerzők számára meghirdetett verseny történetének eddigi legnagyobb számú jelentkezése érkezett be idén: összesen 39 pályamunka. Ebből 20 kamaradarab, 19 nagyzenekari mű. A nyertesek kiválasztása két fordulóban - elődöntő és döntő - történik. Az elődöntőben zárt ülésen, kategóriánként külön zsűri szelektálja a beadott pályamunkákat, amelyek maximum egyharmadát ítélheti továbbjutásra érdemesnek.

A verseny szervezői ebben az évben Ligeti György emléke előtt tisztelegnek a művész születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából. A zeneszerzőktől olyan pályaműveket vártak, amelyek témáját Ligeti György művészete vagy személyisége ihlette.

Ligeti György
Ligeti György

A kamaradarabokat Gémesi Géza zeneszerző, karmester; Pilz János hegedűművész és Serei Zsolt zeneszerző, karmester egyetemi tanár bírálja el. A nagyzenekari műveket Kovács László karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár; és Vidovszky László zeneszerző, egyetemi tanár értékeli. Az előzetes válogatásból a döntő zsűrije - Eötvös Péter zeneszerző, karmester; Jeney Zoltán zeneszerző, professor emeritus; Batta András, az LFZE rektora; Sári József zeneszerző, egyetemi tanár; és Vajda Gergely karmester, zeneszerző - választja ki azt a 4-4 művet, amely nyilvános koncert keretében kerül bemutatásra. Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjkiosztóra az utolsó versenydarab elhangzását követően kerül sor.

A döntős darabokat idén az MR Szimfonikusok szólaltatják meg. A verseny összdíjazása több mint három millió forint, amelyet idén is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlott fel. A verseny további költségét a szervezők vállalták magukra.

Újdonság, hogy ebben az évben két estén át élvezhetjük a fiatal zeneszerzők munkáit. A kamaradarabok szeptember 25-én a nemrég megnyílt Budapest Music Centerben, míg a nagyzenekari művek szeptember 26-án a Művészetek Palotájában csendülnek fel.