Orsolya

Kortárstánc előadás a Zeneakadémián

2016.12.12. 11:03 Módosítva: 2016-12-13 15:19:21

Programkereső

Az első Táncszínházi előadás a Zeneakadémián Rohmann Ditta Junior Primissima-díjas csellóművész és Kun Attila Lábán Rudolf- és Harangozó Gyula-díjas koreográfus együttműködésében megszülető Bach-tánc-szvitek című darabja lesz.

A Közép-Európa Táncszínház klasszikus évadának folytatásához a Zeneakadémia Solti terme ad otthont – ahol most először képviselteti magát a kortárstánc – és mindjárt két olyan előadással érkezik az együttes az impozáns intézmény falai közé,  amelyekben  Rohmann Ditta, Junior Primissima-díjas csellóművész közreműködik. A darab koreográfiáit Mádi László és Kun Attila készítették.

A Bach-tánc-szvitek a klasszikus zeneművek és a kortárs elektronikus hangzás fúziójára épül. A koncepció egy térben és időben hozza össze a különböző korok zenéjét a kortárs tánc nyelvezetével, és mesél el egy univerzális történetet a húrok rezgése és az emberi hang, a testek mozgása és az elektronika találkozásáról.

2016. december 17. 19:00 Zeneakadémia, Solti terem
2016. december 30. 19:00 Zeneakadémia, Solti terem

Kodály-dialógok – a KET két Kodály zenemű elkészítésére vállalkozik, amelyekhez komoly nemzetközi karrierrel rendelkező zeneművészeket hívott meg Rohmann Ditta és Kruppa Bálint személyében.

Kodály Op. 8-as cselló szonátájában három hangulat, három párbeszéd kialakulását, épülését és egybefonódását követhetjük nyomon, míg az előadás második részeként Kodály Op. 7-es duettjében a zene és tánc párbeszéde kiteljesedik, hiszen egy teljes társulat mozgási energiája épül rá a két szólista játékára.

2017. február 22. 19 óra – Zeneakadémia, Solti terem

Továbbra is nagy sikerrel zajlik a Káva Kulturális Műhely, a Nemzeti Táncszínház és a KET DTIE (Dance Theatre in Education) programsorozata. Január 17-én ünnepli a társulat Horda2 című produkciójának 50. előadását.

Január 28-án ismét látható lesz a Bartók-Sztravinszkij est című darab. A Tánckritika.hu így írt a bemutatóról:

Zseniális, ahogy Halász Gábor megkoreografálta a tehetség természetének lényegi kettősségét. Megmutatja, hogy micsoda felszabadító, megkülönböztető energiája van ennek az emberben lakozó többletnek. (…) Kun Attila koreográfiája pusztába kiáltott modern dübörgés. A városokból kikoptak a tavaszi rítusok, az újraéledésnek nincs funkciója, maximum a borítókép cserélődik (Hello, spring!) megannyi facebook-oldalon. A tér sarkaiban mini oltárok. Mutatják a rétegeket, szétszálazzák az egyet. Mintha felhasították volna a jelent, amelynek mélyén ott villódznak a múlt képei, de a jövő jóslatai is. (Pintér Viktória: Áldozati hálók)

2017. január 28. 19:00 Várkert Bazár

Az előadások a KET és a Nemzeti Táncszínház együttműködésében valósultak meg.
A társulat igazgatója Szögi Csaba, művészeti vezetője Kun Attila.