Hella

Jazz/World

 • „Szeretnénk, hogy a közönség és a jazz újra egymásra találjon”

  „Szeretnénk, hogy a közönség és a jazz újra egymásra találjon”

  2017.05.24. 09:34 Módosítva: 2017-05-26 10:38:35
  498
  Kleb Attila amellett, hogy fantasztikus fotós, annak a Get Closer Concertsnek is a szervezője, akik az utóbbi két évben szinte önerőből elhozták a legnagyobb jazz-előadókat a MOMKultba. Nemrég Chick Corea lépett fel a MOM Sportban, de az elkövetkezendő fél év fellépő-névsora is impozáns.
 • tegnap, 12:17

  Előjáték a jazz darabokra szakadásához Előjáték a jazz darabokra szakadásához

  Jazz-történeti sorozatunk a műfaj fejlődésének meghatározó korszakai mellett az ezekre hatással bíró történelmi, társadalmi környezetre is kitekintést ad, ezzel is rávilágítva a jazz műfajának mindenkori érvényességére.
 • május 24., 14:12

  Zenészek mondják el, mit jelent számukra a jazz Zenészek mondják el, mit jelent számukra a jazz

  Teszik mindezt az idén tíz éves Sárik Péter Trió most megjelenő, Lucky dog című lemeze kapcsán, és az "I love jazz" kampány részeként.
 • május 24., 10:42

  Napvilágot láttak Alice Coltrane titkos zenei felvételei Napvilágot láttak Alice Coltrane titkos zenei felvételei

  A legendás szaxofonos, John Coltrane feleségének május elején jelent meg posztumusz albuma, amin eddig soha nem hallott zenék szerepelnek.
 • május 23., 11:49

  Y’akoto először lép fel Magyarországon Y’akoto először lép fel Magyarországon

  Játsszon a Fidelióval, és legyen ott a ghánai születésű énekesnő, Y’akoto június 17-i koncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon!
 • május 22., 10:41

  Játssz és nyerj jegyet a Budapest Folk Festre! Játssz és nyerj jegyet a Budapest Folk Festre!

  Játssz a Fidelióval és legyél ott május 27-én a BaBa ZuLa, a Trio Feta Orchestra, és a Gypo Circus koncertjén a Várkert Bazárban!
 • május 20., 14:06

  Mit tud az énekhang mindenféle hangszerkíséret nélkül? Mit tud az énekhang mindenféle hangszerkíséret nélkül?

  Ezt mutatja be a harmadik alkalommal megrendezett A Cappella Fesztivál, aminek keretében francia, cseh, zimbabwei és szlovén vokális koncertek, valamint gyerek- és családi programok várják a közönséget június 10-11 között, a Várkert Bazár Öntőház udvarán. A belépés ingyenes.
 • 2017 május 19.
 • Náray Erika: „Kulturált polgárság nélkül nincs jó ország”

  Náray Erika: „Kulturált polgárság nélkül nincs jó ország”

  2017.05.19. 10:11 Módosítva: 2017-05-24 10:49:31
  0
  Április végén indult és egészen május végéig tart Náray Erika énekesnő, színésznő és a Budapest Jazz Orchestra öt állomásos vidéki turnéja. A koncertsorozat a kamaszokat szólítja meg, a felnőtteknek szóló esti előadással pedig Ella Fitzgeraldra emlékeznek. Náray Erikával a jazzt népszerűsítő foglalkozások mellett Jazzrajongók című Müpa-béli sorozatáról is beszélgettünk.
 • május 18., 15:48

  Digitális formában jelenik meg Subicz Gábor szerzői lemeze Digitális formában jelenik meg Subicz Gábor szerzői lemeze

  Subicz Gábor immár tizenegy éve a Modern Art Orchestra oszlopos tagja. Május 19-én digitális formában jelenik meg a The Mind's Ear című lemez, amin a Modern Art Orchestra az ő szerzeményeit szólaltatja meg. INTERJÚ
 • május 16., 15:19

  Kallós Zoltán Europa Nostra-díjat kapott Kallós Zoltán Europa Nostra-díjat kapott

  Az erdélyi Válaszúton élő 91 éves néprajzkutató az internetes szavazás eredményeképp az Europa Nostra-díj idei közönségdíjasa lett, ezt a hétfő esti díjkiosztón jelentették be a finnországi Turkuban.
 • május 15., 14:04

  Egy modern énekmondó: Sam Lee a Müpában Egy modern énekmondó: Sam Lee a Müpában

  A művészetpártoló kezdeményezéseiről is ismert világzene-sztár, Sam Lee és zenekara négy év után, május 27-én tér vissza a Müpába.
 • május 15., 12:39

  Megdöbbentő: Jazzénekes nyert az Eurovíziós Dalfesztiválon! Megdöbbentő: Jazzénekes nyert az Eurovíziós Dalfesztiválon!

  A sok gyárszalagon készült mesterséges zene, showelemmel felturbózott produkció helyett az a portugál Salvador Sobral nyert, aki a lehető legegyszerűbben előadott egy gyönyörűen meghangszerelt latin jazzballadát.
 • május 14., 17:29

  Házhoz jön a világ - Babel Sound Balatonbogláron Házhoz jön a világ - Babel Sound Balatonbogláron

  Az idei Babel Sound Fesztiválon is elképesztő kulturális kavalkád lesz július 17-23. között. Ide érkezik ugyanis a világ zenéje, művészete, íze és illata. A lehető leginteraktívabb módon, ráadásul idén ingyenesen.
 • május 14., 14:08

  Kultlemez: The Quintet – Jazz At Massey Hall (1953) Kultlemez: The Quintet – Jazz At Massey Hall (1953)

  Ez volna a jazzmuzsikálás lényege: a játék, az öröm, a szenvedély, és e misztériumok közvetítése a színpadról a közönség felé.
 • „Ízekre szedni, tombolni, vigasztalódni”

  „Ízekre szedni, tombolni, vigasztalódni”

  2017.05.14. 09:33 Módosítva: 2017-05-17 09:27:43
  0
  Szirtes Edina Mókus zenész, zeneszerzővel és Keresztes Tamás színésszel (újabban színházi zeneszerzővel) első közös munkájuk, az Ölelő koncert kapcsán beszélgettünk, ami május 14-én lesz látható a Budapest Jazz Clubban a Zsidó Művészeti Napok keretén belül.
 • május 13., 16:31

  Meghallgatnál egy Nirvana-számot Harcsa Veronikától? Meghallgatnál egy Nirvana-számot Harcsa Veronikától?

  Lehetőséged lesz rá, ugyanis feldolgozásestet tart a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó a Budapest Jazz Clubban május 15-én és 16-án, ahol sok más előadó dalai mellett Nirvana-számokat is előadnak majd.
 • május 11., 10:02

  „Az elsők között lévő óriás ő” - Chris Potter visszatér Budapestre „Az elsők között lévő óriás ő” - Chris Potter visszatér Budapestre

  A nemzetközi jazzélet meghatározó amerikai szaxofonosa, Chris Potter ad koncertet kvartettjével május 18-án a Budapest Jazz Clubban.
 • május 10., 16:33

  Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről Tudományos konferenciát rendeznek a jazzről

  Május 15-én első ízben rendez nyilvános és ingyenes szimpóziumot a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKucs), aminek a Corvinus Egyetem és a Budapest Music Center ad otthont.
 • május 10., 15:12

  Zseniális videóval reklámozza új lemezét Dés András Zseniális videóval reklámozza új lemezét Dés András

  A kiváló humoráról is ismert ütőhangszeres A világ legrosszabb énekese című debütáló lemezéhez készült videóban a magyar kultúra meghatározó személyiségeit zavarba ejtő kérdésekkel szegezi falhoz.
 • május 10., 14:22

  46 percig tartott egyetlen hangot a semmiért 46 percig tartott egyetlen hangot a semmiért

  Femi Kuti meg akarta dönteni a leghosszabban kitartott hang rekordját szaxofonon, de több probléma is akadt a kísérlettel.
 • 2017 május 9.
 • Hamar Dániel: „Papírunk van róla, hogy világzenét játszunk”

  Hamar Dániel: „Papírunk van róla, hogy világzenét játszunk”

  2017.05.09. 08:53 Módosítva: 2017-05-15 09:45:33
  94
  Április végén indult, és egészen június végig tart a Muzsikás Együttes Allegro Barbaro címet viselő országos turnéja. Hamar Dániellel beszélgettünk.
 • május 8., 12:20

  Hipnotikus túra a hangok terében Hipnotikus túra a hangok terében

  Vegyen részt Somló Dávid Kerengő című hanginstallációjában, ami egyszerre közösségi koreográfia, a nézőt átölelő hangkompozíció és bensőséges meditáció az Artus Stúdió üres tereiben.
 • május 7., 10:01

  Nomád vándorcirkuszból a Cannes-i vörösszőnyegre Nomád vándorcirkuszból a Cannes-i vörösszőnyegre

  Alexandra Beaujard szó szerint nagy utat tett meg: egy francia nomád vándorcirkuszos csapattal járta Európát, míg végül kikötött az erdélyi Szászcsáváson, ahol összeismerkedett a híres csávási Jámbor-zenészdinasztia egyik tagjával, a prímás Jámbor Ferenc "Tocsilával". Így indult az elsöprő erejű Nadara történe, akik május 25-én a Budapest Folk Festen is fellépnek.
 • május 5., 10:41

  Hallgasson zenét elefántok és paradicsommadarak között! Hallgasson zenét elefántok és paradicsommadarak között!

  Hét nyári estén, július 5. és augusztus 16. között egy szokatlanabb arcát mutatja meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, amikor a magyar jazz- és könnyűzenei élet művészei töltik meg zenével ezt a csodálatos környezetet.
 • Ez a zene vigasztalta a frontra induló katonákat

  Ez a zene vigasztalta a frontra induló katonákat

  2017.05.05. 09:15 Módosítva: 2017-05-06 17:16:10
  0
  A swing, a sanzon és kuplé végigkísérte a II. világháborút, és vigaszt nyújtott a frontra küldött katonák számára. Ezt a kort idézi meg Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza zenés estje. Szűcs Gabival beszélgettünk.
 • május 3., 09:08

  Horváth Kornél: „A génjeinkben hordozzuk a ritmust” Horváth Kornél: „A génjeinkben hordozzuk a ritmust”

  A Kossuth-díjas Horváth Kornél decemberben, a dobosok egyik legrangosabb fóruma, a brit Rhythm Magazine által indított szavazáson elnyerte a világ legjobb ütőhangszerese címet. Május 8-án a Dörnyei Gáborral közös tHUNder duóval idei első – és valószínűleg utolsó koncertjüket adják Magyarországon, a Zsidó Művészeti Napokon. Ennek apropóján kérdeztük őt.
 • április 30., 12:36

  Ludányi Tamás Quartet: A Showcase-ről a jazznapra Ludányi Tamás Quartet: A Showcase-ről a jazznapra

  A jazznapon, a Művészetek Palotájában ismét hallhatjuk a Jazz Showcase nagydíjas zenekarát, Ludányi Tamás szaxofonos kvartettjét.
 • április 28., 13:52

  Amikor a cool és a klasszikus találkozik Amikor a cool és a klasszikus találkozik

  Ismét szellemeket idéz a Modern Art Orchestra: április 30-án Miles Davis és Gil Evans Porgy and Bess című legendás albumát keltik életre a Budapest Music Centerben.
 • április 28., 09:55

  Idén is Zsidó Művészeti Napok! Idén is Zsidó Művészeti Napok!

  Egyedi felállások, kivételes párosok, páratlan műfajok!
 • április 27., 16:52

  Új helyszín, új hang a Jazznapon Új helyszín, új hang a Jazznapon

  Milyen hangzásvilágot eredményez ha a jazz-alapra épülő, átfogó képzésben részesült fiatal zenészeink egyedi finomsággal kezdik keverni a jazzakkordokat, a progresszívebb, groove-osabb, r&b-s, soul-os elemekkel? Vörös Janka zenekara, az e-Series többek között erre a kérdésre is választ ad.