Emánuel

Jazz/World

 • A krónikás, a kutató és az esztéta

  A krónikás, a kutató és az esztéta

  2017.03.24. 09:19 Módosítva: 2017-03-24 10:39:43
  0
  Könyvek tekintetében igazán nincsenek elkényeztetve a hazai jazzrajongók, az elmúlt hónapokban viszont gyors egymásutánban három tekintélyes méretű jazzkötet is napvilágot látott. Mindhárom összegző mű, mindhármat magyar szerző jegyzi, és mindhármat a Gramofon jelentette meg.
 • tegnap, 15:47

  Boldog születésnapot, Aretha Franklin! Boldog születésnapot, Aretha Franklin!

  Március 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját a soul zene királynője, aki első nőként került be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az énekesnő nemrég jelentette be, hogy "nyugdíjba megy", leteszi a mikrofont, de egy utolsó albummal még megörvendezteti rajongóit.
 • március 24., 11:01

  Joe Lovano dupla koncertet ad a BJC-ben Joe Lovano dupla koncertet ad a BJC-ben

  A még mindig kitűnő formában lévő, 86 éves szaxofonos legenda március 26-án két koncerttel is kedveskedik a magyar közönségnek, ezúttal kvartettje élén.
 • 2017 március 22.
 • Hogyan lett szórakoztatóipari termék a lázadó jazz-zenészekből?

  Hogyan lett szórakoztatóipari termék a lázadó jazz-zenészekből?

  2017.03.22. 09:39 Módosítva: 2017-03-25 12:05:24
  0
  Jazz-történeti sorozatunk a műfaj fejlődésének meghatározó korszakai mellett az ezekre hatással bíró történelmi, társadalmi környezetre is kitekintést ad, ezzel is rávilágítva a jazz műfajának mindenkori érvényességére.
 • március 21., 11:08

  Nőktől lesz Nőktől lesz "hangos" a kecskeméti jazzfesztivál

  Idén kizárólag olyan formációk lépnek fel a XXVI. Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztiválon március 24. és 26. között, amiben női énekes vagy hangszeres szólista szerepel.
 • március 21., 10:23

  Fotókiállítással indul a Get Closer Jazzfesztivál Fotókiállítással indul a Get Closer Jazzfesztivál

  Március 24-én 18:30-kor két eredeti látásmódú lengyel jazz-fotográfus, Pawel Karnowski és Jaroslaw Wierzbicki képeiből nyílik kiállítás a MOMKultban a Lengyel Intézet támogatásának köszönhetően.
 • március 21., 10:19

  A nomád sztyeppékre repít a Pont Fesztivál A nomád sztyeppékre repít a Pont Fesztivál

  Többek között a világ legjobb torokének-együttese, a Huun-Huur-Tu is ellátogat az április 1. és 2. között először megrendezésre kerülő Pont Fesztiválra, a Várkert Bazárba.
 • március 21., 10:15

  Improvizatív eklektika a Müpában Kézdy Lucával Improvizatív eklektika a Müpában Kézdy Lucával

  A hazai jazz színtér középnemzedékének hegedűse lesz a következő főszereplője a Müpa Jazzműhely sorozatának. Deep Diving című estje március 29-én a Fesztivál Színházban a műfaji nyitottságra épül.
 • március 13., 10:05

  Negyedszer is ingyenes koncerteken ünnepelhetjük a jazzt Negyedszer is ingyenes koncerteken ünnepelhetjük a jazzt

  Az UNESCO és nagykövete, a legendás zenész, Herbie Hancock által kezdeményezett Nemzetközi Jazznapot április 30-án szinte az egész világon megünneplik.
 • március 11., 18:29

  Karosi Júlia klasszikus zenészekkel improvizál Karosi Júlia klasszikus zenészekkel improvizál

  A klasszikus zene nyelvén is kitűnően „beszélő” jazzénekesnő március 17-én 20:00-tól Rohmann Ditta gordonkaművésszel és Fassang László orgona- és zongoraművésszel klasszikus művekre, saját kompozíciókra és népdalokra improvizál a Patyolatban.
 • Erik Truffaz: „Az emberek azért járnak koncertre, hogy álmodjanak”

  Erik Truffaz: „Az emberek azért járnak koncertre, hogy álmodjanak”

  2017.03.11. 10:12 Módosítva: 2017-03-15 15:20:39
  166
  A svájci származású francia csodatrombitás az egyik legnépszerűbb jazz-előadó ma Európában, ami többek között folytonos megújulási képességének köszönhető. Többször hallhattuk már Magyarországon, most új programmal, új energiákkal érkezik ismét Budapestre, a Get Closer Jazzfesztiválra, ahol március 26-án ad koncertet kvartettjével a MOM Kulturális Központban.
 • március 10., 14:10

  Provence-i hangulat vár idén a Gere Jazz Fesztiválon Provence-i hangulat vár idén a Gere Jazz Fesztiválon

  Június 9-én és 10-én ezt az atmoszférát a jó borok mellett egy igazi francia sztárzenekar, a Novelle Vague biztosítja. Emellett a magyar jazz-, soul, és pop-zenészek közül is kedvenceinket láthatjuk viszont a villányi fesztivál programjában.
 • március 9., 16:15

  Íme a Beethoven-feldolgozások legújabb gyöngyszeme Íme a Beethoven-feldolgozások legújabb gyöngyszeme

  Két nappal ezelőtt robbant be a Fidelión Joachim Horsley Beethoven Hetedik szimfóniájából készített átirata. Tegnap Révész Richárd jazz-zongorista hívta fel a figyelmet Beethoven Patetikus szonátájának saját, latin feldolgozására, most pedig Sárik Péter reagált a látottakra lírai Beethoven-átiratával.
 • március 8., 15:27

  Egyre több nő ragad tollat és kottapapírt Egyre több nő ragad tollat és kottapapírt

  Még mindig kiegyenlítetlen a nemek aránya a magyar zenepiacon, de az Artisjus nőnapon közzétett adatai szerint évről évre egyre több a női dalszerző és szövegíró Magyarországon.
 • március 8., 14:07

  Hegedű és bor – mi a közös bennük? Hegedű és bor – mi a közös bennük?

  Erre a kérdésre is választ kaphatunk március 11-én és 12-én a 6. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjában, a Fonó Budai Zeneházban.
 • március 8., 12:03

  Magyar zongorista szenzációs válasza a Beethoven-feldolgozásra Magyar zongorista szenzációs válasza a Beethoven-feldolgozásra

  Révész Richárd, a latin jazz egyik kiemelkedő hazai képviselője hívta fel arra a figyelmünket tegnapi cikkünk kapcsán, hogy ő is készített korábban egy latin feldolgozást Beethoven egyik művéből.
 • március 7., 16:23

  Film készül Wayne Shorter életéről Film készül Wayne Shorter életéről

  Nagy divatja van most a jazz-zenészekről szóló filmeknek, arra azonban nem igen volt példa, hogy még életében film készüljön valamelyik legendáról. Wayne Shorterrel most ez történik.
 • március 6., 14:15

  Klippremier – WorldWide: #SayYeah Klippremier – WorldWide: #SayYeah

  Balogh Tamás szerzeményeiben régóta igyekszik a jazzt a mai zenei jelenségekbe bekapcsolni. Legújabb formációja, a Nagy Lili énekesnővel alkotott, WorldWide elnevezésű duója zenéjében is jelen vannak a jazz mellett az r&b, soul, hip-hop és a trap elemei. Első klipjük a Fidelión debütál.
 • „Mindig is a kreatív megközelítésmódokat kerestem”

  „Mindig is a kreatív megközelítésmódokat kerestem”

  2017.03.06. 09:15 Módosítva: 2017-03-09 10:27:56
  36
  A trombitás és képzőművész Kárpáti József Dódi különleges karakter mind megjelenésében, mind zenéjében. A Quimby trombitásának saját formációját, a Kárpáti Dódi Priváti Projektet március 26-án a MOM-ban, a Get Closer Fesztiválon hallgathatják meg.
 • március 2., 11:49

  Ők kapták idén a Fonogram-díjakat Ők kapták idén a Fonogram-díjakat

  A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat.
 • március 1., 11:10

  Bőrszíne miatt nem lehetett klasszikus zenész, így lett a világ legjobb jazzbőgőse Bőrszíne miatt nem lehetett klasszikus zenész, így lett a világ legjobb jazzbőgőse

  Ron Carter Richard Galliano harmonikással március 25-én a MOM Kulturális Központban lép fel a Get Closer Budapest Jazz Fesztiválon.
 • március 1., 10:34

  Levelestül, ágastul - Virágvölgyi Márta és tanítványai Levelestül, ágastul - Virágvölgyi Márta és tanítványai

  Március 3-án 19:00-tól a Mesterek és tanítványok sorozat keretében Virágvölgyi Márta, valamint egykori és jelenlegi növendékei lépnek fel a Fonó Budai Zeneházban.
 • 2017 február 28.
 • Bujdosó János:

  Bujdosó János: "Részt kell venni benne"

  2017.02.28. 10:50 Módosítva: 2017-03-04 09:56:54
  89
  Március elsején sérült és ép előadók két előadásban is közösen lépnek színpadra az ArtMan Mozgásterápiás Közhasznú Egyesület estjén a Trafóban. Az előadások egyike, a Gál Eszter és Farkas Dorka rendezte Fehér a kiszolgáltatottság és a letisztultság témáit feszegeti. Ennek kapcsán az előadás zenéjét szerző Bujdosó Jánost kérdeztük szociális érzékenységről, kívülállásról, a zene terápiás alkalmazásáról és színházi zeneszerzésről.
 • február 27., 12:09

  Dresch Mihály és Tintér Gabriella nyitja a Párbeszéd koncerteket Dresch Mihály és Tintér Gabriella nyitja a Párbeszéd koncerteket

  Új zenei sorozat indul a fővárosi Bethlen Téri Színházban. A Párbeszéd koncertek című szériát február 28-án, kedden a magyar jazzélet kiemelkedő alakja, Dresch Mihály (szaxofon, furulya) és a drámai hangú népdalénekes, Tintér Gabriella közös koncertje nyitja.
 • február 27., 11:37

  Miles Davis egykori gitárosa Budapestre érkezik Miles Davis egykori gitárosa Budapestre érkezik

  John McLaughlin azonban nem csak ezért fontos: minden bizonnyal ő a fúziós jazz történetének legvirtuózabb gitárosa is. Március 3-án pénteken 4th Dimension elnevezésű formációjával a Müpában ad koncertet.
 • február 24., 16:47

  Meglepték tanítványai a hatvanéves Snétberger Ferencet Meglepték tanítványai a hatvanéves Snétberger Ferencet

  Február 6-án töltötte be 60. születésnapját a Berlinben élő gitárművész. A Snétberger Alapítvány vezetői február 23-án sajtónyilvános meglepetésköszöntést és tortázást szerveztek számára a BMC-ben.
 • február 23., 12:05

  Frankofón koncertek a Francia Intézetben Frankofón koncertek a Francia Intézetben

  A március 1. és április 1. között zajló Frankofón Filmnapok és Fesztivál alkalmából a Budapesti Francia Intézet egy hat koncertből álló frankofón zenei programmal készül.
 • február 21., 15:32

  Újragondolja a cimbalom szerepét a Modern Art Orchestra Újragondolja a cimbalom szerepét a Modern Art Orchestra

  Február 26-án vasárnap a Budapest Music Centerben Bacsó Kristóf és Fekete-Kovács Kornél cimbalomra és bigbandre írt művei Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével szólalnak meg.
 • február 21., 14:47

  Elhunyt Larry Coryell jazzgitáros Elhunyt Larry Coryell jazzgitáros

  A fúziós jazzgitározás nagyapjaként emlegetett zenész 73 éves korában, álmában halt meg vasárnap, 19-én este New York-ban.
 • február 20., 09:59

  Az idei Grammy-díjas John Scofield Budapestre érkezik Az idei Grammy-díjas John Scofield Budapestre érkezik

  Ő lesz ugyanis a március 24. és 26. között zajló második Get Closer Budapest Jazz Fesztivál egyik fellépője.