Jusztina

Klasszikus

 • Fidelio Klasszik: Gergye, Hollerung, Kálloy Molnár

  Fidelio Klasszik: Gergye, Hollerung, Kálloy Molnár

  2016.09.23. 10:29 Módosítva: 2016-09-26 09:47:18
  0
  A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 24-i adásában hallható lesz Kovács Adrienn is, az Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél című kiállítás egyik szervezője.
 • 3 órája

  Bartók a makrokozmoszban Bartók a makrokozmoszban

  Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene gyűjtője, a Zeneakadémia tanára, egyben a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője 1945. szeptember 26-án, ezen a napon hunyt el New Yorkban.
 • 5 órája

  Régi ismerőseink Régi ismerőseink

  A Müpának számos specialitása van, ezek egyike, hogy Európa és Amerika nagy zenekarai és vezető karmesterei a ház megnyitása óta egymásnak adják itt a kilincset. A jelentős presztízsű együttesek és dirigensek vendégszereplései szinte ritmikusan ismétlődnek, de ettől persze még ünnep marad egy-egy ilyen látogatás. Ünnepre készülünk szeptember 27-én is, amikor Antonio Pappano vezényli a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
 • 8 órája

  Miért is ne fakadhatna dalra egy egész kórus egy bérház udvarán? Miért is ne fakadhatna dalra egy egész kórus egy bérház udvarán?

  Ha a Soharózáról van szó, ez nem kérdés, hiszen volt már koncertjük erőműben, törökfürdőben és barlangban is. A Szilvay Máté által írott, Közös képviselet című zenés-multimédiás performansz a nézők bevonásával folytatja a sort szeptember 26-án.
 • 9 órája

  Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei Mozgalmas időszakon vannak túl Vashegyi György és együttesei

  A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus számos bemutatóra és annál is több koncertre készül a 2016/17-es évadban, de ami a fellépéseket illeti a nyári időszak sem telt tétlenül. Számos koncertsorozat és fesztivál fűződik a nevükhöz.
 • 12 órája

  Hagyomány és sólyomperspektíva Hagyomány és sólyomperspektíva

  Robert Christian Bachmann professzor a hazai zenei élet nem eléggé ismert szereplője – alighanem méltatlanul. Ha csak személyével foglalkoznánk, már az is megérne egy cikket. Ám ennél jóval többet tett és tesz a magyar zenei életért a Szent Gellért Fesztivál alapítója és karmestere. A Gundelben beszélgettünk vele.
 • tegnap, 17:53

  Fidelio Napi Zene – Glenn Gould Bachot játszik Fidelio Napi Zene – Glenn Gould Bachot játszik

  1932-ben ezen a napon született Glenn Gould a 20. század egyik legismertebb és legkiválóbb klasszikus zenei zongoristája.
 • tegnap, 17:22

  Dupla hazai győzelem a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyén Dupla hazai győzelem a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyén

  A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában magyar versenyzőnek, tenorharsona kategóriában Juhász Istvánnak, basszusharsona kategóriában Veér Mátyásnak ítélte oda az első helyezést.
 • tegnap, 13:55

  És ezt tudta Sosztakovicsról? És ezt tudta Sosztakovicsról?

  1906. szeptember 25-én, 110 évvel ezelőtt született Dmitrij Sosztakovics, a 20. század zenei életének egyik legmeghatározóbb alakja. A zeneszerző leginkább 15 szimfóniájáról ismert, de ezen kívül a nevéhez fűződik még szintén 15 vonósnégyes, hét opera, 5 balett, számos kamara és szólódarab, valamint több mint ötven film zenei anyaga. Írásunkban 8 érdekes tényt mutatunk a zeneszerző életéből és művészetéből.
 • szeptember 23., 17:03

  60 éves a Veszprémi Vegyeskar 60 éves a Veszprémi Vegyeskar

  1956-ban alakult, azóta is a zeneoktatás fontos szereplője. Ünnepi koncertjük a Hangvillában lesz.
 • szeptember 23., 14:55

  Két magyar is a BMC harsonaversenyének döntőjében Két magyar is a BMC harsonaversenyének döntőjében

  A magas színvonalú mezőnyben két magyar versenyző is bejutott a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének szeptember 25-i döntőjébe.
 • szeptember 23., 09:10

  Horti Lilláért szurkolhatunk a Marton Éva Énekverseny döntőjében Horti Lilláért szurkolhatunk a Marton Éva Énekverseny döntőjében

  A megmérettetés záró fordulóját a Zeneakadémia Nagytermében rendezik szeptember 24-én, a finálét internetes és rádiós élő közvetítésen keresztül is lehet majd követni.
 • szeptember 22., 10:18

  Lukács Gyöngyi és Farkas Gábor dalestje Lukács Gyöngyi és Farkas Gábor dalestje

  A Kossuth-díjas operadíva, Lukács Gyöngyi a Zeneakadémia Liszt-díjas művésztanárával, Farkas Gáborral ad október 4-én dalestet a Solti Teremben. A koncert első felében Csajkovszkij, majd Rahmanyinov dalművészetébe nyerhet betekintést a hallgató.
 • szeptember 21., 19:52

  Bor, trüffel, Cziffra-módszer Bor, trüffel, Cziffra-módszer

  Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21-26. között kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált.
 • szeptember 21., 14:02

  Elárverezik Beethoven egyik legfontosabb kéziratát Elárverezik Beethoven egyik legfontosabb kéziratát

  A közelmúltban került elő a zeneszerző utolsó zongoraversenyének, a Császár koncertnek (V. zongoraverseny op. 75) az egyik első vázlata, amit máris kalapács alá bocsátanak a londoni Sotheby's aukciós házban.
 • szeptember 21., 13:26

  Régóta vártuk ezt a versenyt Régóta vártuk ezt a versenyt

  Első ízben rendez nemzetközi harsonaversenyt a Budapest Music Center. Az esemény igazi különlegessége, hogy basszusharsonások is nevezhettek a megmérettetésre, erre 1995 óta nem volt példa Európában - mondja Hőna Gusztáv harsonaművész, a zsűri elnöke.
 • szeptember 20., 14:38

  Ha zeneszerző, biztos van káros szenvedélye Ha zeneszerző, biztos van káros szenvedélye

  Négy klasszikus zeneszerző, négy páratlan életút. Az Uránia Nemzeti Filmszínház egymást követő szombati napokon tűzi műsorra komponistákról szóló dokumentarista művészfilmjeit. A kétórás alkotások tabukat döntögetnek a klasszikus zene legnagyobbjairól.
 • szeptember 20., 11:52

  „Tartozol magadnak a kíváncsisággal!” „Tartozol magadnak a kíváncsisággal!”

  A zenetörténet egyik ritka és izgalmas hangszeres találkozásának lehetnek szemtanúi azok, akik szeptember 25-én beülnek a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjére az Európai Hidak fesztiválon. A ritka randevú egyik résztvevője a francia cimbalomművész, Françoise Rivalland lesz. Vele beszélgettünk.
 • szeptember 19., 17:02

  Fidelio Napi Zene – Balázs János ünnepel Fidelio Napi Zene – Balázs János ünnepel

  A fiatal zongoraművész ma ünnepli 28. születésnapját. Ma választásunkkal őt köszöntjük.
 • szeptember 19., 16:32

  Fiatal tehetségekkel nyit a Concerto Budapest Fiatal tehetségekkel nyit a Concerto Budapest

  Játsszon a Fidelióval és legyen ott szeptember 30-án 19:30-kor a Zeneakadémián, a Concerto Budapest évadnyitó koncertjén!
 • szeptember 19., 16:24

  1956 öröksége a színpadon 1956 öröksége a színpadon

  Az október 7. és 23. között megrendezendő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál különös figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájának is.
 • szeptember 19., 15:21

  Zalai Antal szólóestje a Müpában Zalai Antal szólóestje a Müpában

  Napjaink egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze november 2-án 19.30-tól ad koncertet a Müpában.
 • szeptember 19., 14:58

  Haydn keresztfia, Mozart barátja Haydn keresztfia, Mozart barátja

  Október elsején 19:30-tól Joseph Weigl születésének 250. évfordulója alkalmából tartanak gálakoncertet az fertődi Esterházy-kastély Haydn termében.
 • 2016 szeptember 16.
 • Fidelio Klasszik: Göttinger, Káel, Medveczky, Osvárt

  Fidelio Klasszik: Göttinger, Káel, Medveczky, Osvárt

  2016.09.16. 16:25 Módosítva: 2016-09-17 16:24:17
  0
  A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása szeptember 17-én 10 órától hallható.
 • szeptember 16., 16:07

  Fidelio Napi Zene – Hegedűs Endre ünnepel Fidelio Napi Zene – Hegedűs Endre ünnepel

  Ma ünnepli 62. születésnapját Hegedűs Endre zongoraművész, akit leginkább Chopin interpretációról ismerhetünk. Ezúttal egy Bellini átiratot választottunk előadásában.
 • szeptember 16., 07:23

  "Olyan nincs, hogy valaki csellista volt!"

  Karmester vagy csellista? Karmester és csellista! Hsin-Ni Liu koncertturnéján a zongoraművésznő kamarapartnere Philippe de Chalendar akivel egy nem mindennapi pályaívről beszélgettünk.
 • szeptember 15., 14:56

  Fidelio Napi Zene – Bruno Walter vezényel Fidelio Napi Zene – Bruno Walter vezényel

  140 éve ezen a napon született Bruno Walter német-amerikai karmester. Ma Weber Oberon-nyitányán keresztül idézzük meg maestro szellemiségét.
 • szeptember 15., 14:23

  Mindenkit várnak a templomok Mindenkit várnak a templomok

  Ugye Ön is gyönyörködött már egy pompás templomban nappal vagy éppen esti kivilágításban? Szeptember 17-én országszerte megnyitják kapuikat a templomok és rendezvényekkel várják az érdeklődőket a Nyitott Templomok Napján, amely a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál nyitónapja.
 • szeptember 15., 12:34

  Mit kezdjünk ma Bartókkal? Mit kezdjünk ma Bartókkal?

  Mennyire élő Bartók öröksége, mennyire tud aktuális lenni napjainkban? A CAFe Budapest számos programja választ ad a kérdésekre október 7-23. között.
 • szeptember 15., 12:01

  A Londoni Filharmonikusok Pécsett szüretel A Londoni Filharmonikusok Pécsett szüretel

  Vladimir Jurowsky vezényletével érkezik a Zeneszüret fesztiválra a neves szimfonikus zenekar. A rendezvényen egyébként idén a táncművészet kerül fókuszba, valamint az a cél, hogy a klasszikus zenét kivigyék a közterekre.