Lajos, Patrícia

Klasszikus

 • Évszázados kalandozások

  Évszázados kalandozások

  2016.08.23. 08:20 Módosítva: 2016-08-24 14:33:58
  11
  Tizenkettedik alkalommal, a Szent Márton-év keretében rendezik meg augusztus 26-28. között az Arcus Temporum fesztivált, amelynek az előző évekhez hasonlóan idén is a Pannonhalmi Bencés Főapátság ad otthont. Rácz Zoltán művészeti vezetővel múlt és jelen közösségre lépéséről, a monostor falai közt felcsendülő darabokról és spirituális ajándékok befogadásáról is beszélgettünk.
 • 4 órája

  Ez a világ tíz legjobb szimfóniája Ez a világ tíz legjobb szimfóniája

  A BBC Music Magazin először versenyeztette meg a zeneirodalom valaha keletkezett szimfóniáit. Nem fogja elhinni mi lett a két héten át zajló twitteres szavazás végeredmé
 • 5 órája

  27 éves, de már zeneigazgató 27 éves, de már zeneigazgató

  A nemzetközi zenei élet szerint is nagy kockázatot vállaltak a Rotterdami Filharmonikusokazzal, hogy a szakma legfiatalabbját nevezték ki zeneigazgatónak.
 • 7 órája

  „...és behangolnak még?” „...és behangolnak még?”

  A Kaposfest hetedik éve arat töretlen sikereket, igazi közösséggé, családdá kovácsolva a fellépőket és a közönséget. Kritikusunk ötéves kisfiával az ölében hallgatta végig a koncerteket, akinek bizony voltak kérdései, de még észrevételei is.
 • tegnap, 16:15

  Fidelio Napi Zene – Bernstein: Mambo Fidelio Napi Zene – Bernstein: Mambo

  Ön szokott tombolni hangversenyteremben? Úgy tűnik, Venezuelában szoktak. A 2007-es felvételen jól látszik, hogy indítja be a közönséget a Gustavo Dudamel által vezényelt Simon Bolivar Youth Orchestra a caracasi újévi koncerten.
 • tegnap, 14:12

  Milyen koncerteket ajánl a Fidelio szeptemberre? Milyen koncerteket ajánl a Fidelio szeptemberre?

  Eseményekben és klasszikus zenei koncertekben is gazdag lesz az évad első hónapja. Ide látogat Antonio Pappano, terítékre kerül a francia művészet egésze és három nemzetközi zenei verseny is zajlik majd a fővárosban.
 • tegnap, 13:27

  Egy zongoraművész a demokratikus Kínából Egy zongoraművész a demokratikus Kínából

  A tajpeji születésű zongoraművész Magyarországon találta meg élete párját, akivel azonban tajvani külsőségek között, a hagyományokat tiszteletben tartva esküdött meg. De vajon ki is laknak Tajvan szigetén? Tajvaniak vagy kínaiak?
 • augusztus 23., 16:24

  Fidelio Napi Zene - Meyerbeer: A hugenották – nyitány Fidelio Napi Zene - Meyerbeer: A hugenották – nyitány

  Mai választásunkkal Szent Bertalan éjszakáját elevenítjük fel. 1572. augusztus 23-án, késő éjszaka indított véres hajtóvadászatot IX. Károly francia király és a katolikus párt vezére, Guise herceg a Párizsban összegyűlt hugenották, vagyis protestánsok ellen.
 • augusztus 23., 11:59

  Folytatódnak a vezetett túrák a Zeneakadémián Folytatódnak a vezetett túrák a Zeneakadémián

  Augusztus 22-ével újra indulnak a szecessziós zenepalotában az 50 perces vezetett túrák, amelyek során a Zeneakadémia által biztosított vezetővel megtekinthető a földszinti és emeleti előcsarnok, a Nagyterem és a Solti György Kamaraterem is.
 • augusztus 23., 10:35

  Philippe de Chalendar és Liszt Philippe de Chalendar és Liszt

  Hsin-Ni Liu kamarapartnere szeptember 21-én a Magyarországon leginkább karmesterként ismert, de a csellóhoz sem hűtlen Philippe de Chandelar lesz.
 • 2016 augusztus 22.
 • Fidelio Napi Zene – Daniela Dessi énekel

  Fidelio Napi Zene – Daniela Dessi énekel

  2016.08.22. 15:02 Módosítva: 2016-08-24 13:27:13
  15
  Az 59 éves korában elhunyt olasz operaénekesre, Daniela Dessire emlékezünk szerepein keresztül. A felvételek között Puccini- és Verdi-áriák szerepelnek.
 • augusztus 22., 10:35

  Fischer Ádám keményen bírálja a népszavazást Fischer Ádám keményen bírálja a népszavazást

  A világhírű karmester eddig is megszólalt politikai ügyekben, most sem tett másként.
 • augusztus 21., 10:33

  Várjon Dénes bírja a kritikát Várjon Dénes bírja a kritikát

  A nemrég Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett Várjon Dénes a közelmúltban két jelentős felvétellel is jelentkezett a lemezpiacon. Előbb Beethoven összes zongoraversenyét vette fel a Hungaroton számára a Concerto Budapest és Keller András közreműködésével, majd a nagyszerű svájci karmester, Heinz Holliger Schumann összes zenekari darabját bemutató CD-sorozatában a Zongoraversenyt játszotta lemezre a Kölni Rádiózenekarral.
 • augusztus 21., 09:48

  Philippe de Chalendar és Hsin-Ni Liu Miskolcon Philippe de Chalendar és Hsin-Ni Liu Miskolcon

  A Magyarországon közel húsz éve karmesterként működő Philippe de Chalendar szeptember 21-én korábbi hangszerét, a csellót veszi kézbe, hogy közös koncertet adjon a tajvani zongoraművésznővel.
 • augusztus 21., 09:15

  A lélek fesztiválja A lélek fesztiválja

  Az Arcus Temporum művészeti fesztivált a Szent Márton-év keretében idén újra megrendezik augusztus 26-28 között. Az emlékév mottója, hogy „Közösségben vagyunk”, a fesztiválon azt is megláthatjuk, milyen közösségeket alakít ki a művészet.
 • augusztus 20., 13:18

  Fidelio Napi Zene - Händel: Tűzijáték-szvit Fidelio Napi Zene - Händel: Tűzijáték-szvit

  Mai választásunkkal az este 21:00-kor kezdődő ünnepi tűzijátékra hangolódunk.
 • augusztus 20., 10:22

  Ágyúk és virágok Ágyúk és virágok

  Cziffra György közismert önéletírásának a címe jutott az eszembe az augusztus 17-i nap végén, amely rengeteg különlegességet és meglepetést hozott, elképesztő hangulati változatossággal fűszerezve az előadásokat.
 • augusztus 19., 14:18

  Így láttuk a Szigetet! Így láttuk a Szigetet!

  Öt nap tombolás és pörgés. Erről szóltak a Sziget Fesztivál napjai. A Fidelio Színpad évről-évre igyekszik valami mást, valami egyedit nyújtani a közönségnek. Opera, elektronikus szettek, babzsákok, vonósok, ének és tánc. Művészeink így látták a Szigetet.
 • augusztus 19., 13:16

  A holland kórus mindenkit leénekelt a Szigeten A holland kórus mindenkit leénekelt a Szigeten

  Idén kórusprodukcióknak is helyet adott a Fidelio Színpad a Szigeten. A Dekoor Close Harmony csapata az Utrechti Egyetemről, Hollandiából érkezett, hogy fergeteges hangulatot teremtsen.
 • augusztus 19., 12:47

  10 dolog, amit nem tudott George Enescuról 10 dolog, amit nem tudott George Enescuról

  1881. augusztus 19-én született a 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb művésze, a zeneszerző-karmester, hegedűművész és pedagógus George Enescu. Neve sokak előtt méltatlanul ismeretlen, ennek ellenére személyében egy zenei legendát, kora művészeinek idolját fedezhetjük fel.
 • augusztus 19., 09:50

  Hsin-Ni Liu Mozartot játszik Hsin-Ni Liu Mozartot játszik

  A tajvani születésű, évek óta Magyarországon élő zongoraművésznő, Hsin-Ni Liu ötéves korában kezdett zongorázni. Széles repertoárján pedig természetes, hogy megtaláljuk Mozart legizgalmasabb versenyműveit
 • augusztus 18., 17:10

  Elektroakusztikus zene Prokofjev-módra Elektroakusztikus zene Prokofjev-módra

  Gabriel Prokofjev neve nem véletlenül cseng össze az ismert orosz zeneszerzőével. Szergej Prokofjev unokája nagyapja nyomdokain haladva a klasszikus zene hagyományait követi, azonban az elektronikus zene modern hangzásvilágával fűszerezi azt. A Sziget Fesztiválon kérdeztük őt műveiről és fesztiválélményéről.
 • augusztus 18., 15:48

  Fidelio Napi Zene – Chopin g-moll ballada, op. 23 Fidelio Napi Zene – Chopin g-moll ballada, op. 23

  Párizsban, 1933. augusztus 18-án, ezen a napon született Roman Polański lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró. Mai választásunk A zongorista című filmalkotásának emlékezetes jelenetét eleveníti fel Chopin g-moll balladáján keresztül.
 • augusztus 18., 13:09

  Budapesten lett a zongora mestere Budapesten lett a zongora mestere

  A New York-i Juilliard után Dráfi Kálmán növendékeként tanult a budapesti Zeneakadémián Hsin-Ni Liu, aki legközelebb szeptember 21-én lép fel Miskolcon.
 • augusztus 18., 12:03

  Tizenhét éves, de már mindent tud a barokkról Tizenhét éves, de már mindent tud a barokkról

  Van abban valami anakronizmus, ha egy 17 éves kamasz a régi zene elkötelezett híve – és nem mellesleg kiváló művelője. Márpedig Néveri Bence esetében éppen erről van szó.
 • augusztus 18., 11:39

  Görög-ciprusi vendégművésszel játszik a Miskolci Szimfonikusok Görög-ciprusi vendégművésszel játszik a Miskolci Szimfonikusok

  Változatos programmal készül a zenekar az új évadra, amelynek keretében két bérletet hirdettek meg.
 • augusztus 18., 10:45

  Jobb, mint a tokaji bor Jobb, mint a tokaji bor

  Magas színvonalú előadásokkal és gasztronómiai élményekkel tarkított nyitóhétvégével vette kezdetét a jubileumi Zempléni Fesztivál. Úgy véljük, érdemes ellátogatni akár egyetlen koncertre is, na és persze megízlelni a különleges tokaji borokat.
 • augusztus 17., 17:08

  Fidelio Napi Zene – Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo Fidelio Napi Zene – Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo

  Robert De Niro 73. születésnapját ünnepli ma. Mai választásunk Mascagni operájának Intermezzója, amelyet Martin Scorsese főcímzeneként használt 1980-ban bemutatott, a Dühöngő bika című filmjében, amelyért Robert De Niro megkapta a legjobb főszereplőnek járó Oscart.
 • Hőemelkedés

  Hőemelkedés

  2016.08.17. 09:59 Módosítva: 2016-08-23 13:27:08
  68
  A Kaposfest harmadik napjának esti koncertjén három, érdekes módon egymás mellé helyezett darabot hallhattunk, noha hangnemi, stiláris vagy éppen hangszerelési hasonlóságok nem nagyon akadtak közöttük.
 • augusztus 16., 15:19

  Zongoraverseny röviden Zongoraverseny röviden

  Rimszkij-Korszakov az 1880-as években került az orosz zenei élet központjába. Ebben az időszakban indult virágzásnak szimfonikus művészete, többek között olyan darabok segítségével mint a cisz-moll zongoraverseny.