Cecília

A világ leghatalmasabb orgonája

2017.05.12. 15:30 Módosítva: 2017-05-12 15:30:50

Programkereső

A Guiness Rekordok Könyve az Atlantic Cityben található Boardwalk Hall hangszerét ismeri el a világ legnagyobb orgonájaként. Holnap rendezik az orgona napját a budapesti Hold utcai templomban.

Amikor elkészült 1929-ben, a Boardwalk Hall a világ leghatalmasabb terme volt, melyet belső tartóoszlopok nélkül építettek. Itt építette a világ leghatalmasabb orgonáját a Midmer-Losh cég.

A hangszer 33 110 síppal és 449 regiszterrel rendelkezik.

Legkisebb sípjai néhány centiméteresek, a legnagyobb viszont magasabb, mint 19 méter. A legnagyobb síp közel 690 ezer Pascal nyomásra képes. A hangszer hét manuállal rendelkezik.

Ennek ellenére az orgona rekordtartó helye nem olyan megingathatatlan. Néhány éve az orgona felújításra szorult, ez pedig mintegy 250 ezer dollárjáva került a városnak. A hangszer rongálódását az évezred elején egy átépítés okozta, amikor az építményt sportcsarnokká alakították. Ennek ellenére a hangszer teljes felújításra nem került sor, ez a becslések szerint 13 millió dollárba kerülne.

Mivel a Boardwalk Hall-beli orgona évtizedekig korlátozottan volt csak használható – és sok sípja ma sem működik –, egyesek a Philadelphiában található Wanamaker-orgonát tartják a legnagyobb hangszernek. Ennek „mindössze” 28 600 sípja van, 466 regisztere, de azok közül mindegyik működik.

Május 13-án, a Bach-orgona napján a Hold-utcai református templom újonnan helyreállított orgonáját is megtekintheti. A hangszert olyan orgonák alapján építették újra, melyeket maga Bach is nagyra értékelt. A hangszert a helyi regisztráció után bárki kipróbálhatja. 14 órától kezdődik a program, a hangszer bemutatásában Fassan László, Alföldy-Boruss Csilla, Ella István, Dr. Finta Gergely, Dr. Horváth Zsolt, Dr. Méhes Balázs, Dr. Szabó Balázs és Szilágyi Gyula is részt vesz. Részletek itt.