Budapesti Fesztiválzenekar

Mahler-melódiák az ékszerdobozból

Ősz eleji turnéjának harmadik állomásán Brugge-ben koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar. Zenés KISFILMünkön Fischer Iván zeneigazgató is megszólal.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, több mint százezres lélekszámú flamand kikötőváros elsősorban kanálisokkal és csatornákkal átszelt történelmi óvárosának, ízletes söreinek és helyi design-csokoládéinak köszönhetően vált Belgium első számú turistacélpontjává, de a város kulturális élete is megannyi attrakciót hordoz az aktív pihenésre vágyó utazók számára. Brugge 2002-ben nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, aminek keretében a temérdek rendezvénysorozat mellett a város kulturális eseményeinek otthont adó Brugge-i Concertgebouw épületét is átadták. A hangversenyterem az elmúlt tíz év során az ország egyik legjelentősebb kulturális komplexumává nőtte ki magát, mely a kortárs táncelőadásoktól a klasszikus zenén át széles körű programkínálatot nyújt a városlakóknak. A páros években, így 2012-ben is október elején itt kerül megrendezésre a jazz európai Mekkájának számító Brugge-i Jazzfesztivál, de a Concertgebouw az idei évadban például a kortárs zene olimpiájaként számon tartott ISCM (International Society for Contemporary Music) World Music Days rendezvénysorozatnak is otthont ad november 1. és 12. között.

Hangulatkép Brugge-ről (fotó: Venéczi Zoltán)
Galéria megnyitása

További fotókért Brugge-ről és a turnéről kattinston a képre!

A koncertteremnek számos európai, vezető zenekar visszatérő vendége, így a helyi szervezők a Budapesti Fesztiválzenekarral is különleges kapcsolat ápolnak. Mi sem példázza ezt jobban annál, hogy az együttes szeptember 28. és 30. között három hangversenyből álló minifesztivállal örvendeztette meg a Brugge-i közönséget. Az első koncerten Fischer Iván Mahler V. szimfóniájáról tartott hangversennyel egybekötött előadást, a másnapi fellépésen pedig a szimfonikus repertoár közkedveltebb darabjának, Brahms II. szimfóniájának párba állításával Bartók I. hegedűversenye volt hallható. A versenymű szólóját Lendvay József hegedűművész játszotta. A fesztivál szeptember 30-án a szervezők felkérésének eleget téve Fischer Iván szerzői koncertjével zárult, ahol a japán no színház hagyományaiból táplálkozó, Tsuchigumo című operaadaptáció ősbemutatójára is sor került. A Budapesti Fesztiválzenekart nekünk is alkalmunk nyílt elkísérni Brugge-i fellépésein, videónkban így Fischer Iván zeneigazgató közreműködésével megpróbáljuk visszaadni, milyen hangulatot áraszthat a középkori kanálisokkal átszelt történelmi városközpont Mahler V. szimfóniájának hallgatása közben.

A Fischer Ivánnal készített interjúnk teljes változatát erre a linkre kattintva olvashatják el.

Nézzen utána a Fidipédián!

Böngésszen kulcsszavak segítségével!

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.

A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította. A zenekar működésének első harminc esztendejében rendkívüli rangra tett szert, a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. Közönsége rajong érte, a nemzetközi kritika pedig játékának intenzitását és érzelmileg megragadó voltát hangsúlyozza, azt a kamarazenészekre jellemző figyelmet, amivel minden apró részletre ügyel és azt a kivételes képességét, ahogy megosztja közönségével a zenélés örömét.

Bár a Budapesti Fesztiválzenekar a világ legfontosabb zenei központjaiban is rendszeresen fellép, tevékenységének alapját rendkívül népszerű magyarországi hangversenyei jelentik: évente negyvennél is több hangversenyt ad Budapesten és rendszeresen fellép más magyar városokban is.  A Fesztiválzenekar stratégiai partnere a budapesti Művészetek Palotája: közösen indítják útjára a "Bridging Europe - Európai hidak" fesztivált, amelyre először 2013 szeptemberében kerül sor. Az első rendezvénysorozat a cseh kultúrára fókuszál. A BFZ és a Művészetek Palotája minden februárban közösen rendezi az egy zeneszerző műveit tizenegy koncerten bemutató „maratont", és közös produkcióban valósulnak meg a Fischer Iván rendezte és vezényelte, szcenírozott operaelőadások is. A legutóbbi operaprodukció, Mozart Figaro házassága című operája - a 2011-ben nagy visszhangot kiváltott Don Giovanni-előadáshoz hasonlóan - 2013 augusztusában a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon is elhangzik.

Fischer Iván zeneigazgatóként több újítást vezetett be. A zenekari és kamarazenei koncertek mellett a zenekar muzsikusaiból korhű hangszereken játszó, barokk-együttes, valamint új zenei együttes is alakult. A zenekar tagjai közül a kétévente megrendezett Végh Sándor Verseny nyertesei szólistaként is fellépnek a „Haydn-Mozart plusz" sorozat koncertjein, amelyeket Takács-Nagy Gábor, a BFZ új első vendégkarmestere vezényel.

A Fesztiválzenekar nagy súlyt helyez a zenei nevelésre. A rendkívül népszerű Kakaókoncerteket kisiskolásoknak, a Midnight Music sorozatot a tizen- és huszonéves korosztálynak rendezi. A BFZ a Magyar Zeneiskolák Szövetségével karöltve rendszeresen foglalkozik tehetségkutatással, felkarolja és bemutatja a fiatal muzsikusokat, és oktatási célból élőben közvetíti honlapján a zenekar próbáit.

A BFZ-vel az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő művész lépett fel, mások mellett dolgozott a zenekarral Solti György (aki haláláig az együttes első vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Végh Sándor, Schiff András és Richard Goode.

A Budapesti Fesztiválzenekar 1992 óta közhasznú alapítványként működik. Az alapítvány tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.

Fischer Iván harminc éve, a zenekar alapítása óta zeneigazgatóként irányítja a BFZ művészi munkáját.

 

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG