Mégis szerepelhet a ceremónián a koronázási himnusz

Noha azt szerzője a kritikák miatt visszavonta, zöld jelzést kapott a nagy vihart kavart holland koronázási dal, így az április 30-án elhangzik majd a Hollandiában trónra lépő Vilmos-Sándor koronaherceg koronázási ünnepségének programjában.

Ewbank szombat este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a hozzá online befutott számtalan sértő bírálat miatt visszavonja a számot. A ceremóniát szervező kormánybizottság múlt hétvégi közleményében még úgy fogalmazott, hogy megérti a szerző, John Ewbank döntését és alternatív számot keres a produkció helyett. Később azonban Joop van den Ende, a bizottság tagja bejelentette, hogy az eredeti tervek szerint felcsendül majd a mű a koronázási ünnepségen. A hagyományos rockballadai stílust a rappel keverő Koningslied című szám felkerült a YouTube videómegosztóra és négy nap alatt több mint másfél millióan hallgatták meg. Az ötperces zeneszám felvételében a legnépszerűbb holland énekesek működtek közre, a dalt John Ewbank holland-brit producer szerezte.

Beatrix holland királynő

Megjelenése után viszont tízezrek csatlakoztak az online petícióhoz, amely a dal visszavonását sürgette - akadt olyan Facebook-oldal, amely egyenesen a betiltását szorgalmazta. A mű nyilvánvalóan megosztotta a koronázásra készülő országot, a számot pártolóknak és ellenzőknek is nagy tábora alakult ki. A holland iTunes letöltési listán mindenesetre nyomban az első helyre ugrott. A kritikusok főleg a szövegét kifogásolták, amely a közönségtől beérkező javaslatok alapján formálódott. Sokakat felháborított, hogy a kellemes dallam egyszer csak rapritmusba csap át, és arra bíztatja az ünneplőket, hogy három ujjukat W-t (Willem, magyarul Vilmos) formázva emeljék magasba (3:08).

Joop van den Ende közleményében arra hivatkozott, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a hollandok 40 százalékának nem tetszik a darab, viszont 60 százaléknak igen. "Első a zenei slágerlistákon, az iskolások már tudják, nem túl nehéz. Végül is csak egy dalról van szó" - fűzte hozzá Ende.

A 75 esztendős Beatrix királynő április 30-án jelenti be visszavonulását, és a ceremónia során ezt követően lép a trónra új királyként 45 esztendős fia, Vilmos-Sándor koronaherceg, akinek argentin származású feleségéből, Maxima hercegnőből királyné lesz.

"Ebben a zenében lubickol az ember"

Máthé Zsolt. (fotó: Dömölky Dániel)

A Budapest Bár szeptember 3-án, a Zsidó Nyári Fesztiválon különleges klezmer koncertet ad. A zenekar vendégeként ezen az estén a frissen debütált Mező Misi mellett László Boldizsárt és Bangó Margitot is láthatja a közönség. Farkas Róbert zenekarvezetővel beszélgettünk. INTERJÚ

Dimenzióközi utazás bábokkal

Zsámbékon láttuk a fiatal bábosokból alakult HUPS! Crew legújabb, Idegen elemek című darabjának bemutatóját. KRITIKA

Művészi és emberi találkozások

A zongoraművésznőt még személyesen ismerő vendégekkel emlékeznek Fischer Annie-ra Kárászy Szilvia szalonjában. INTERJÚ

Trójai amazonok spicc-cipőben

A májusban nálunk is bemutatott „férfibalett" balerinákkal kerül újra színpadra az Operaházban.

Csak az a szép zöld gyep!

Újra birtokba veszi a színház előtti teret augusztus 30-án az Örkény Színház.

A Romlás színes virágai

A Színes Város Strongbow Budapest Fesztivál harmadik tűzfala készült el.

Nemzetközi Gordonkaverseny Budapesten

A 48. Nemzetközi Zenei Versenynek a Zeneakadémia ad otthont szeptember 4-13. között.

New Orleans tizedszer is Budapesten

A New Orleans Swingfesztiválon magyar jazz-zenekarok és világhírű brit szólisták lépnek fel a Müpában.

Rekordévet zárt a Szegedi Szabadtéri

Összesen 71 ezer néző volt kíváncsi a szegedi Játékok nyári előadásaira.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG