Mégis szerepelhet a ceremónián a koronázási himnusz

Noha azt szerzője a kritikák miatt visszavonta, zöld jelzést kapott a nagy vihart kavart holland koronázási dal, így az április 30-án elhangzik majd a Hollandiában trónra lépő Vilmos-Sándor koronaherceg koronázási ünnepségének programjában.

Ewbank szombat este a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a hozzá online befutott számtalan sértő bírálat miatt visszavonja a számot. A ceremóniát szervező kormánybizottság múlt hétvégi közleményében még úgy fogalmazott, hogy megérti a szerző, John Ewbank döntését és alternatív számot keres a produkció helyett. Később azonban Joop van den Ende, a bizottság tagja bejelentette, hogy az eredeti tervek szerint felcsendül majd a mű a koronázási ünnepségen. A hagyományos rockballadai stílust a rappel keverő Koningslied című szám felkerült a YouTube videómegosztóra és négy nap alatt több mint másfél millióan hallgatták meg. Az ötperces zeneszám felvételében a legnépszerűbb holland énekesek működtek közre, a dalt John Ewbank holland-brit producer szerezte.

Beatrix holland királynő

Megjelenése után viszont tízezrek csatlakoztak az online petícióhoz, amely a dal visszavonását sürgette - akadt olyan Facebook-oldal, amely egyenesen a betiltását szorgalmazta. A mű nyilvánvalóan megosztotta a koronázásra készülő országot, a számot pártolóknak és ellenzőknek is nagy tábora alakult ki. A holland iTunes letöltési listán mindenesetre nyomban az első helyre ugrott. A kritikusok főleg a szövegét kifogásolták, amely a közönségtől beérkező javaslatok alapján formálódott. Sokakat felháborított, hogy a kellemes dallam egyszer csak rapritmusba csap át, és arra bíztatja az ünneplőket, hogy három ujjukat W-t (Willem, magyarul Vilmos) formázva emeljék magasba (3:08).

Joop van den Ende közleményében arra hivatkozott, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a hollandok 40 százalékának nem tetszik a darab, viszont 60 százaléknak igen. "Első a zenei slágerlistákon, az iskolások már tudják, nem túl nehéz. Végül is csak egy dalról van szó" - fűzte hozzá Ende.

A 75 esztendős Beatrix királynő április 30-án jelenti be visszavonulását, és a ceremónia során ezt követően lép a trónra új királyként 45 esztendős fia, Vilmos-Sándor koronaherceg, akinek argentin származású feleségéből, Maxima hercegnőből királyné lesz.

"Mi ketten már egy család vagyunk"

Mészáros Máté (fotó: Drucker Dávid)

Karácsony másnapján ünnepli eljegyzési évfordulóját Mórocz Adrienn és Kovács Lehel. A Budapest Bábszínház színésznője és a Katona József Színház színésze úgy gondolja, óriási szerencse, hogy életük párja szintén szakmabeli. INTERJÚ

A népzene a közös nyelv

2015-benben Magyarországon rendezik meg a világ egyik legfontosabb világzenei eseményét, a Womexet. Lelkes Andrással beszélgettünk. INTERJÚ

A balerina, aki nem nézett vissza

Csinády Dóra az 1940-50-es évek meghatározó hazai balettművésze volt, a forradalom után azonban elhagyta az országot. MAGAZIN

Tiltakozás a Velencei Biennale nemzeti biztosa ellen

Hazai művészeti szakemberek szólították fel lemindásra Balatoni Monikát és egyidejűleg bojkottfelhívást tettek közzé.

Új igazgató az RS9 Színház élén

Dobay Dezső igazgatót novemer 11-én búcsúztatták, helyére Lábán Katalint választották.

Tommy Vig igényes kamarajazzel

A világhírű amerikai-magyar vibrafonos, zeneszerző egy sikeres tavaszi koncert ismétlésére készül a BJC-ben november 29-én.

Liszt Ferenc Európa-turnéja

Gerő Katalin Lisztről alkotott mellszobrának írországi bemutatkozására november 14-én került sor.

Magyar Hófehérke sikere Ausztráliában

Harangozó Gyula a darabot magyar alkotótársakkal hozta létre, a zenét Kocsák Tibor szerezte.

Óriási hiány a Metropolitan Operánál

Huszonkétmillió dolláros hiánnyal zárta a 2014-es pénzügyi évet az intézmény.

A témához csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá. Kattintson ide a belépéshez! Regisztrálni itt tud.

Berlioz: Fantasztikus szimfónia IV. tétel

A művész, miután megbizonyosodott, hogy szerelme viszonzatlan, ópiummal mérgezi magát. A narkotikum kevés ahhoz, hogy halált okozzon.

Programkereső

MIT HOL
 -TÓL   -IG