Kelemen, Klementina

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

2016.10.16. 09:20 Módosítva: 2016-10-16 09:21:32

Programkereső

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

Ha nincs ötletünk, mit tegyünk a karácsonyi asztalra, vagy csak ha egy nagyszerű ajándékot szeretnénk adni a különleges ételek vagy Dalí iránt rajongó ismerősünknek, van egy jó hírünk! Dalí szakácskönyve minden felsorolt célnak megfelel! És már meg is lehet rendelni.

dali kaja
Fotó: flickr.com

A festőzseni szürrealista szakácskönyve 40 év után újra megjelenik, benne olyan receptekkel, mint az ezeréves tojás, a béka pasties vagy a brandy-koktél gyömbérrel és cayenne borssal.

Dalí pazar erotikus szakácskönyvének első kiadása 1973-ban jelent meg, 136 recept szerepelt benne, melyeket a festő és felesége, Gala állított össze és szerkesztett meg. A könyv tizenkét fejezetből állt, köztük olyan címmel, mint például a Dezoxiribonukleines atavizmus (zöldségek). A könyv számos Dalí-illusztrációt és fotót tartalmaz, az egyiken éppen Dalí pózol egy bőséges lakomával megterített asztalon. A tizedik fejezetet, melynek címe „I Eat GALA”, vagyis „Megyeszem Galát”, az afrodiziákumoknak szentelte.

A Taschen kiadó szóvivője elmondta, hogy az eredeti szakácskönyvből mindössze 400 darab maradt meg, melyek pár gazdag gyűjtő magánygyűjteményében kaptak helyet. Az újrakiadással a kiadó azt reméli, hogy minél több emberhez eljut majd a különleges könyv. A könyvet átlapozva az is kitűnik majd, hogy az ételek akár műalkotásokká is válhatnak, és a receptek olvasgatása is kitűnő időtöltés, de a konyhában igazi kihívássá lesznek.

A keményfedeles kiadás november 20. után jelenik meg Nagy-Britanniában, de az Amazonon, - ahol egyébként máris bestsellerré vált a „szórakozás és főzés” kategóriában - meg lehet rendelni.

Dalí művészetében is megjelent a főzés; az 1936-os Homár telefon, vagy az 1941-es Önarckép grillezett baconnel és a Gala portréja két báránybordával a vállán 1934-ből mind Dalí főzés iránti imádatát jelzi.

Valószínűleg nem minden hozzávalót fogunk megtalálni a sarki fűszeresnél, de elegendő bátorsággal, és kreativitással otthon is elkészíthetjük a recepteket. Dalí a könyv előszavában leszögezi, hogy a a szakácskönyvet az ízek örömének szentelik.

És álljon itt egy kedvcsináló recept a könyvből:

Béka pasties

2 evőkanál vaj

1 salotta hagyma apróra vágva

fél csokor petrezselyem

1 gerezd zúzott fokhagyma

36 kis békaláb

4 evőkanál liszt

2 tojássárgája

1 tojásfehérje

255 g krémsajt

255 ml joghurt

1 doboz tejszín

1 csokor metélőhagyma apróra vágva

1 evőkanál bors

A vajban futtassuk meg az apróra vágott salotta hagymát és a petrezselymet 5 percig. Adjuk hozzá a békacombokat és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 10 percig, közben kevergessük.  Tegyük félre, hogy hűljön. Készítsünk hozzá szószt; verjük fel a tejszínt és keverjük a joghurtba. Tegyük bele a metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk.

Egy salátás tálban keverjük össze a lisztet a tojássárgájával és a krémsajttal. Adjuk hozzá a kicsontozott békacombot. Mivel már kihűltek a combok, meg tudjuk fogni őket, és egyszerűen ki tudjuk húzni a csontot belőlük. Keverjünk el mindent jól, sózzuk, borsozzuk.

Alaposan verjük fel a tojásfehérjét, mielőtt a keverékhez adnánk! Utána óvatosan keverjük össze egy fakanállal. A keveréket adagoljuk forró zsiradékba kanalanként. Amint a pasties aranybarnára pirul, vegyük ki az olajból! Forrón tálaljuk. A tejszínes joghurtos keveréket hidegen kínáljuk hozzá.