Eufrozina, Kende

Tánc

 • tegnap, 14:01

  Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban? Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

  Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.
 • 5 órája

  Női vallomások egy ép és egy művégtaggal élő táncostól Női vallomások egy ép és egy művégtaggal élő táncostól

  Az algériai származású francia Rachid Ouramdane TORZIÓ című koreográfiája csupán egyetlen este, szeptember 27-én látható a Trafóban. A produkció két táncosa hipnotikus, örvénylő mozdulatokkal vall önmagáról és vállalja fel minden porcikáját.
 • 7 órája

  Polunyin szereplésével érkezik a Nurejevről szóló film Polunyin szereplésével érkezik a Nurejevről szóló film

  Az ukrán balettsztár is szerepet kapott a The White Crow (A fehér holló) című életrajzi drámában, amit Ralph Fiennes rendezésében 2018-ban mutatnak be az amerikai mozik.
 • 2017 szeptember 24.
 • A kupolamester, aki maga is táncol a levegőben

  A kupolamester, aki maga is táncol a levegőben

  2017.09.24. 10:16 Módosítva: 2017-09-25 09:32:28
  9
  André Rolland szakmájának egyetlen, kizárólagos képviselője Magyarországon. Mestersége címere: kupolamester. Csomóin életek múlnak, de nem csak ezért különleges ő: „civilben” maga is művelője annak az előadóművészeti ágnak, aminek háttérszakembereként dolgozik, ez pedig a cirkusz, azon belül pedig a levegőakrobatika.
 • szeptember 23., 16:08

  Ladjánszki Márta: „Kíváncsian legyünk jelen” Ladjánszki Márta: „Kíváncsian legyünk jelen”

  A 2002 óta létező L1danceFest a tavalyi jubileum után új struktúrával jelentkezik. Végső állomása a showcase előadások bemutatása a közönség számára, melynek a MU Színház ad helyet szeptember 25-27. között. Ladjánszki Márta táncos-koreográfussal, az L1 Egyesület művészeti alelnökével beszélgettünk.
 • szeptember 20., 12:50

  Butoh, a legteljesebb üresség tánca Butoh, a legteljesebb üresség tánca

  Szeptember 26. és október 3. között rendezik meg az 5. Body.Radical Nemzetközi Előadó-művészeti Biennálét, amelyen megismerhetjük a távol-keleti előadó-művészetek legújabb irányzatait.
 • szeptember 20., 10:13

  Van Manen-darabbal indítja az évadot a turnézó Nemzeti Balett Van Manen-darabbal indítja az évadot a turnézó Nemzeti Balett

  Az Operaház csaknem 400 művészével és munkatársával éppen a Kárpát-Haza OperaTúra elnevezésű turnésorozat első állomásának végéhez közeledik. Mindeközben az anyaépületben megkezdődtek a másfél évre tervezett felújítási munkák. Solymosi Tamással, a Nemzeti Balett igazgatójával beszélgettünk.
 • szeptember 13., 15:00

  Mihail Barisnyikov elnyerte a Mihail Barisnyikov elnyerte a "művészet Nobel-díját"

  A 69 éves balettművész mellett Rafael Moneo spanyol építész, Shirin Neshat iráni képzőművész, El Anatsui ghánai szobrász és Youssou N'Dour szenegáli zenész is megkapja idén a művészet Nobel-díjának nevezett japán Praemium Imperiale díjat.
 • szeptember 12., 10:37

  900 millióból épül a Nemzeti Táncszínház új épülete 900 millióból épül a Nemzeti Táncszínház új épülete

  2018 tavaszára már el is készülhet a Millenárison épülő új játszóhely.
 • szeptember 10., 10:22

  Tűzbalesetéről híresült el a 20. század egyik legtehetségesebb női koreográfusa Tűzbalesetéről híresült el a 20. század egyik legtehetségesebb női koreográfusa

  Bár a francia táncosnőt és koreográfust, Janine Charrat-t tehetsége is hatalmas hírnévre predesztinálta volna, azután lett világszerte ismert, hogy 1961-ben súlyos égési sérüléseket szerzett egy forgatás során. Néhány napja, augusztus 29-én, 93 éves korában hunyt el.
 • szeptember 8., 10:11

  Robottal táncoló művész és ötórás playbackszínház is lesz a Trafóban Robottal táncoló művész és ötórás playbackszínház is lesz a Trafóban

  Magyar premierek, külföldi tánccsillagok, jazz, elektronikus és indiai zenei virtuózok biztosítanak idén is páratlan kikapcsolódást az újdonságra éhes közönségnek.
 • szeptember 6., 17:17

  Egy cirkusz, ahol kötelező esni Egy cirkusz, ahol kötelező esni

  A francia Lonely Circus Fall fell fallen című előadásában nem ciki, ha az artista látszólag „elveszti” az egyensúlyát: mozgásával, a földre pottyanó testekkel ugyanis zenét hoz létre.
 • szeptember 6., 09:27

  Bartók, jazz és tánc - Új előadásra készül a Feledi Project Bartók, jazz és tánc - Új előadásra készül a Feledi Project

  A Feledi Project Bartók Béla Román népi táncok című művére készült koreográfiáját az Oláh Dezső Trióval közösen mutatja be szeptember 28-án a Várkert Bazárban.
 • szeptember 5., 11:51

  Szenzációs videó a Budapestet körbetáncoló swingesekről Szenzációs videó a Budapestet körbetáncoló swingesekről

  61 táncossal, Budapest 25 ikonikus helyszínén forgatta le a Keep Swinging Egyesület a videót, ami egyszerre lett egy szerelmeslevél a városhoz és a 20-as évek táncaihoz.
 • szeptember 1., 09:50

  Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet Észrevétlenül adagolni a kortárs művészetet

  A MA•ZE Társulat szeptember 21-én és 22-én a Budarats című est keretében mutatja be két új darabját Dzsumbuj és Kumzits címmel. Várnagy Kristóffal beszélgettünk.
 • 2017 augusztus 31.
 • Eltáncolt Bartók – Rendhagyó időutazás a Forte Társulattal

  Eltáncolt Bartók – Rendhagyó időutazás a Forte Társulattal

  2017.08.31. 17:30 Módosítva: 2017-09-05 09:59:51
  0
  A Benczúr Kerti Esték programsorozatának utolsó állomásaként Bartók Béla 5. vonósnégyese és a Concerto látható izgalmas színpadi adaptációban, Horváth Csaba koreográfiájában, szeptember 7-én.
 • augusztus 30., 14:04

  Imádta a Fringe közönsége a Recirquel előadását Imádta a Fringe közönsége a Recirquel előadását

  Huszonkétszer adta elő a felújított Párizs Éjjel című előadást a Recirquel társulat a világ legnagyobb fesztiválján. A beszámolók a „jegypénztárnál hisztérikusan tolongó tömegről”, ötcsillagos értékelésről és tökéletesen megkoreografált előadásról szólnak.
 • augusztus 29., 12:03

  Táncban mondják el Táncban mondják el

  A The New Times heti rendszerességű videósorozatában híres és kevésbé ismert táncosok mesélnek az általuk képviselt táncstílusról egy Instagram posztnyi terjedelemben.
 • augusztus 25., 14:00

  A fotós, aki előtt lemeztelenednek a táncosok A fotós, aki előtt lemeztelenednek a táncosok

  Vannak témák, amiket nem szokás pőreségükben ábrázolni. A balett-táncos tipikusan ilyen: tekintve, hogy a műfaj bizonyos szempontból a tökéletes testek poézise, csak a legritkább esetekben láthatjuk őket esendő emberekként. Rick Guestet az érdekli, ami a smink, a tütü és a hibátlan spiccek mögött van.
 • 2017 augusztus 24.
 • Cirkusz - elefánt és sósperec nélkül

  Cirkusz - elefánt és sósperec nélkül

  2017.08.24. 10:41 Módosítva: 2017-08-30 13:17:43
  114
  Ha 2016 kultúrájáról beszélünk, nem lehet szó nélkül elmenni egy műfaj mellett, amit úgy hívunk: újcirkusz. Idén ugyanis - többek között a Recirquel társulatnak köszönhetően - minden eddiginél nagyobb figyelem hárult erre a színházi-cirkuszi formanyelvre, ami kétség kívül az egyik legprogresszívebben fejlődő műfaj ma.
 • augusztus 23., 15:01

  Óvatosan azzal a negatív spárgával! Óvatosan azzal a negatív spárgával!

  Ismerős kép az Instagramról: a balerinák negatív spárgában ülnek, reggeli kávéjukat kortyolgatva, egyik lábuk felpolcolva egy emelvényre, ami másik lábukkal több mint 180 fokos szöget zár be. Nagyon látványos, mindenkinek leesik az álla. De mi az ára ennek?
 • augusztus 22., 09:50

  Tizenhét idős magyar táncos a színpadon Tizenhét idős magyar táncos a színpadon

  Biztos jó lenne örökké élni? Erre a kérdésre keresi a választ Juhász Kata Társulatának futurológiai táncelőadása 17 senior táncossal.
 • augusztus 21., 14:01

  Anna Pavlova is megirigyelné ezt A hattyú halála-szólót Anna Pavlova is megirigyelné ezt A hattyú halála-szólót

  Elképesztő hajlékonyság, hihetetlen légiesség, győzelem a gravitáció felett – ezek nemcsak Anna Pavlováról mondhatók el, de a street dance koronázatlan királyáról, Lil Buckról is, aki a maga képére formálta az orosz balerina egyik leghíresebb szerepét.
 • augusztus 18., 12:06

  Vetélytársa akadhat Szergej Polunyinnak? Vetélytársa akadhat Szergej Polunyinnak?

  Bemutatjuk Isaac Hernándezt, az Angol Nemzeti Balett 27 éves magántáncosát, aki hasonló módon a nők bálványaként tűnik fel egy videóban, mint Szergej Polunyin a híres Take Me To Church című klipben.
 • 2017 augusztus 15.
 • Egy mindenkiért - a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

  Egy mindenkiért - a Fidelio programjai a Sziget 5. napján

  2017.08.15. 09:23 Módosítva: 2017-08-16 11:58:59
  0
  A Fidelio Színház- és Táncsátorban magyar és nemzetközi produkciók vezetnek be bennünket a kortárstánc, mozgásszínház és a cirkuszművészet legújabb irányzataiba. Az 5. nap programjában magyar és külföldi társulatok mutatják be, milyen félelmek és klisék akadályoznak az önmegismerésben, szabadságkeresésben, vagy akár másokkal való kapcsolatainkban.
 • augusztus 14., 09:30

  Nemtől és bőrszíntől függetlenül - a Fidelio programjai a Sziget 4. napján Nemtől és bőrszíntől függetlenül - a Fidelio programjai a Sziget 4. napján

  A Fidelio Színház- és Táncsátorban magyar és nemzetközi produkciók vezetnek be bennünket a kortárstánc, mozgásszínház és a cirkuszművészet legújabb irányzataiba. A 4. nap programjában különböző nézőpontokból vizsgálhatjuk az emberiség és a táj viszonyát, láthatunk egy rendhagyó Hattyúk tavát dél-afrikai táncosok előadásában, és egy táncos "utazás" keretében elrepítik a fesztiválozókat Szenegál külvárosába is.
 • augusztus 13., 12:51

  Máshogy működik a táncosok agya, mint a miénk? Máshogy működik a táncosok agya, mint a miénk?

  Rengeteg koreográfiát tartanak fejben, miközben egyáltalán nem okoz számukra problémát egy másodperc törtrésze alatt váltani szimpla piruettről duplára. Itt a válasz az emberfeletti képességeikre!
 • Felkavart állóvíz - a Fidelio programjai a Sziget 3. napján

  Felkavart állóvíz - a Fidelio programjai a Sziget 3. napján

  2017.08.13. 10:36 Módosítva: 2017-08-16 11:58:58
  0
  A Fidelio Színház- és Táncsátorban magyar és nemzetközi produkciók vezetnek be bennünket a kortárstánc, mozgásszínház és a cirkuszművészet legújabb irányzataiba. A 3. nap programja férfi és nő kapcsolatát boncolgatja, a tánc- és bábművészet, vagy éppen a zsonglőrtechnika eszközeivel. Aki pedig mégtöbb kényes témára vágyna, azt várja a Soharóza tabudöntögteő catwalk koncertje.
 • augusztus 12., 10:23

  Schrödingerre várva - a Fidelio programjai a Sziget 2. napján Schrödingerre várva - a Fidelio programjai a Sziget 2. napján

  A Fidelio Színház- és Táncsátorban magyar és nemzetközi produkciók vezetnek be bennünket a kortárstánc, mozgásszínház és a cirkuszművészet legújabb irányzataiba. A 2. nap programjában megtudhatjuk, hogyan alakul ki kollektív érzelmi légkör tizenegy meztelen táncos között, mihez kezd egy ártatlan férfi két, túlságos játékos, tűzzsonglőr nővel és hogy mi köze van Schrödinger macskájának egy táncelőadáshoz.
 • augusztus 11., 17:13

  Ki lehet-e bírni egy egész napot a Szigeten minőségi kultúrával? Ki lehet-e bírni egy egész napot a Szigeten minőségi kultúrával?

  Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy a Sziget csak az őrült holland fiatalok bulihelye, annak elárulom: egy egész napot töltöttem el úgy, hogy kizárólag minőségi (magas)kultúrát fogyasztottam. És még nem is feszengtem eközben.