Ákos, Bátor

Tánc

 • „A balett nem rólam szól, hanem arról, amit a nézőknek adni tudok”

  „A balett nem rólam szól, hanem arról, amit a nézőknek adni tudok”

  2017.02.22. 08:45 Módosítva: 2017-02-25 20:46:08
  532
  Kevés tizenkilenc éves táncosról mondható el bizonyossággal, hogy nagy karriert fog befutni. Verbőczi Noémi balerina közéjük tartozik. A Magyar Táncművészeti Egyetem 9. évfolyamos hallgatója képességeit lenyűgöző szorgalommal, kitartással és céltudatossággal ötvözi. Ennek köszönheti azt is, hogy a tavaly kitűnőre letett érettségi után három hónapot tölthetett a nagyhírű Houston Balett iskolájában.
 • február 24., 14:15

  Magyar és norvég balettnövendékek adnak közös gálaestet Magyar és norvég balettnövendékek adnak közös gálaestet

  Február 11. és 25. között a Magyar Táncművészeti Egyetem egy kéthetes kurzusnak adott otthont, amelynek záró eseményeként Dohnányi Ernő-Seregi László: Változatok egy gyerekdalra című darabját mutatják be közösen a norvég és magyar balettnövendékek február 24-én a MOM Kulturális Központban.
 • február 24., 10:50

  Mi a kortárs tánc és hol vagyok ebben én? Mi a kortárs tánc és hol vagyok ebben én?

  Ezzel a címmel tartanak interaktív előadást a Magyar Táncművészeti Egyetem modern szakirányos hallgatói Dr. Lőrinc Katalin vezetésével február 24-én 19:30-tól a Pesti Vigadóban, a Budapest Táncfesztivál részeként. Az előadásról Dr. Lőrinc Katalin árult el részleteket.
 • február 23., 10:07

  Valóban lehet valami a Fekete hattyú-effektusban? Valóban lehet valami a Fekete hattyú-effektusban?

  Egy új tanulmány szerint a balettnek a belső fegyelem pozitív hatásai mellett negatív hatásai is lehetnek a táncos mentális állapotára nézve.
 • február 22., 14:09

  Kodályról „diskurálnak” a tánc és a zene nyelvén Kodályról „diskurálnak” a tánc és a zene nyelvén

  Február 22-én a Zeneakadémia Solti termében mutatja be a Nemzeti Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház a Kodály két műve köré épülő Kodály-dialógokat a Budapest Táncfesztivál keretén belül. Az előadásról az egyik főszereplő, Rohmann Ditta Junior Príma-díjas csellóművész mesélt.
 • február 21., 11:42

  Két brutálisan őszinte vallomás a Tünet Együttestől Két brutálisan őszinte vallomás a Tünet Együttestől

  Elme és ösztönvilág: lényünk két aspektusát mutatják meg Furulyás Dóra és Szász Dániel táncművészek a LOOP - merülés két levegővel című, két szólóból álló, közös estjükön március 3-án és 4-én 20.00 órakor a MU Színházban.
 • február 20., 14:27

  Ne maradjon le a Cirque du Soleil-éményről! Ne maradjon le a Cirque du Soleil-éményről!

  A korábban tervezett négy előadás mellé egy ötödiket is tart a világhírű Cirque du Soleil a magyar fővárosban. A kanadai székhelyű utazó társulat Varekai című produkciója május 12-én, illetve a következő két napon, mindkétszer dupla előadáson látható a Sportarénában.
 • február 18., 17:55

  Juronics Tamás elképzelt egy országot, Abszurdiát Juronics Tamás elképzelt egy országot, Abszurdiát

  Hogy élnek ennek a képzeletbeli európai meseországnak a lakói? Megtudhatjuk az Abszurdia című darabból, amit február 18-án mutatnak be Szegeden, majd március elsején a Müpában.
 • 2017 február 17.
 • Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

  Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

  2017.02.17. 09:49 Módosítva: 2017-02-22 09:50:21
  312
  Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.
 • február 14., 11:27

  Lenyűgöző kisfilm mutatja be a Táncművészeti Egyetemet Lenyűgöző kisfilm mutatja be a Táncművészeti Egyetemet

  Február elsejétől egyetemként folytatja munkáját a korábbi Táncművészeti Főiskola. Mint ígérték, a névváltoztatást arculatváltás is követi majd, aminek egyik első lépéseként egy gyönyörű imidzsfilmet készítettek.
 • február 12., 10:13

  „A remény példázata” „A remény példázata”

  Kortárs táncosoké és alkotóké az Erkel Színház színpada a hagyományos Pas de Trois ’17 március 3-i előestéjén, amikor bemutatkozásra, találkozásra, a művészi áramlatok megfigyelésére egyaránt lehetőség nyílik. A TáncTrenden Orfeusz című munkájával jelentkező koreográfust, Bozsik Yvette-t kérdeztük.
 • 2017 február 9.
 • „A lényeg, úgy látszik, mégis a test”

  „A lényeg, úgy látszik, mégis a test”

  2017.02.09. 14:53 Módosítva: 2017-02-14 11:53:58
  28
  Ki emlékszik rá, amikor a nyolcvanas években a kulturális tévézési lehetőségek egyik nagy pillanataként levetítették a Rómeó és Júliát Frederick Ashton koreográfiájával? Fáy Miklós a világhírű primabalerináról, Alessandra Ferriről elmélkedett.
 • február 6., 10:53

  Milyen Milyen "mellékhatásai" vannak egy uralkodó anyának?

  Anton Lachky szlovák koreográfus őrülettől duzzadó, dinamikus produkciója, a Mellékhatások ezt mutatja be február 9-én és 10-én a Trafóban.
 • február 5., 16:25

  Összművészeti darab készült Frida Kahlo életéről Összművészeti darab készült Frida Kahlo életéről

  Prózával, zenével, tánccal és videóanimációval kelti életre Frida Kahlót a Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös darabja, ami márciustól látható az Átrium Film- Színházban.
 • február 3., 16:04

  Táncművészeti Egyetem lett a főiskolából Táncművészeti Egyetem lett a főiskolából

  A korábbi Táncművészeti Főiskola február elsejétől Magyar Táncművészeti Egyetemként (MTE) folytatja tovább munkáját, a változást arculatváltás is követi.
 • február 1., 12:40

  Rácáfol korára a két ősz halántékú tánclegenda Rácáfol korára a két ősz halántékú tánclegenda

  A Place című táncfilm egészen megható: a 2009-ben készült alkotásban az akkor 54 éves svéd-spanyol Ana Laguna és a 61 éves Mihail Barisnyikov táncolnak egy rendkívüli pas de deux-t.
 • január 31., 15:44

  Egy esküvő három menyasszonnyal és ugyanennyi vőlegénnyel Egy esküvő három menyasszonnyal és ugyanennyi vőlegénnyel

  Stravinsky 1917-ben írott, Menyegző című lenyűgöző zenéjét sokan ismerik. Feledi János legújabb koreográfiájában azonban arra vállalkozik, hogy egyedi nézőpontból mutassa be ezt a népi hagyományokon alapuló színpadi művet.
 • január 30., 15:35

  Külföldi és magyar balettsztárok tisztelegnek Nagy Iván előtt Külföldi és magyar balettsztárok tisztelegnek Nagy Iván előtt

  A londoni Királyi Balett, a Bécsi Állami Operaház balett-társulatának művészei és a Magyar Nemzeti Balett szólistái is fellépnek a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán február 4-én az Operaházban.
 • január 27., 14:36

  Felújítják a Trafó épületét Felújítják a Trafó épületét

  Nem fogunk többé összezsúfolódni az előadások előtt az előtérben, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta fejlesztési projektjüket, amiben akadálymentesítés és a közönségforgalmi terek növelése is szerepel.
 • január 26., 16:03

  Balettozó izomkolosszusok Balettozó izomkolosszusok

  A balett és a testépítés olyan messze állnak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől - gondolnánk. Vannak azonban olyan izompacsirták, akik rácáfolnak erre.
 • január 25., 15:20

  Szergej Polunyin Budapesten forgatott Szergej Polunyin Budapesten forgatott

  Nemrég írtuk meg, hogy a balett ukrán sztárjának a balettszínpadok után a Hollywood-i filmvásznon is elindul karrierje. Hódító hadjáratának keretében az elmúlt hetekben Budapestre érkezett.
 • „Jó esetben megtanulunk együtt élni a traumával”

  „Jó esetben megtanulunk együtt élni a traumával”

  2017.01.25. 08:22 Módosítva: 2017-01-29 10:27:47
  30
  Egy éve sikerrel fut a Vígszínházban a Tünet Együttes Sóvirág című darabja Szabó Réka rendezésében. A vallomásos-táncos duett a 91 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő, Fahidi Éva és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese párbeszéde mozgásba foglalva. De lehet-e egy Holokauszt-darabról sikerként beszélni? Van-e terápiás hatása a színpadi táncnak? Többek közt ezekről is kérdeztük Fahidi Évát.
 • január 24., 11:11

  Nézze meg az első virtuális balett-előadást! Nézze meg az első virtuális balett-előadást!

  A Holland Nemzeti Balett a Night Fall című 8 perces előadással új műfajt teremtett, ami ugyan nélkülözi a hús-vér valóságot, mégis új perspektívákat nyithat a tánc előtt.
 • január 23., 16:02

  Milliárdos ingatlanfejlesztésbe fog a Táncművészeti Főiskola Milliárdos ingatlanfejlesztésbe fog a Táncművészeti Főiskola

  Az év végével új épületbe költözhet a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus és Táncpedagógusképző Intézete, ami eddig a Kazinczy utcai romos épületben működött.
 • január 20., 16:17

  Szédületes tánc egy New York-i metróállomáson Szédületes tánc egy New York-i metróállomáson

  Justin Peck, a New York City Ballet 29 éves koreográfusa nem mindennapi videót készített legújabb koreográfiájához.
 • január 19., 15:34

  Mennyire menő ma néptáncosként létezni a fővárosban? Mennyire menő ma néptáncosként létezni a fővárosban?

  Váradi Levente, a magyarországi néptáncfényképezés egyik kortárs figurája szerint nagyon. Urban Folk-Fotó című, január 21-től 25-éig a MOM-ban látogatható kiállításával ezt bizonyítja.
 • január 19., 14:48

  Szexista lenne a balett? Szexista lenne a balett?

  A nyugati világban a nők és a férfiak egyenlő státuszt foglalnak el a munkában, vezetőként, szavazóként és kenyérkeresőként is, de megjelenik-e ez az átrendeződés a balettban?
 • január 19., 11:04

  Meghalt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész Meghalt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész

  Január 18-án, szerdára virradóra, 87 éves korában meghalt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész.
 • 2017 január 18.
 • Megszületett a döntés az egykori Balettintézet épületének sorsáról

  Megszületett a döntés az egykori Balettintézet épületének sorsáról

  2017.01.18. 12:10 Módosítva: 2017-01-23 16:42:30
  90
  A hvg.hu írta meg ma, hogy 2020-ban már nagy valószínűség szerint megnyit az évekkel ezelőtt beharangozott luxushotel az Andrássy úton álló egykori Dreschler-palotában.
 • január 17., 13:54

  Bozsik Yvette új gyerekelőadása a Müpában debütál Bozsik Yvette új gyerekelőadása a Müpában debütál

  A Pinokkió kalandjai című könyv táncos feldolgozását mutatja be a Bozsik Yvette Társulat január 18-án a Müpában.