György

Tánc

 • A lépéseken túl – Interjú Anna-Marie Holmes balettművésszel

  A lépéseken túl – Interjú Anna-Marie Holmes balettművésszel

  2017.04.17. 10:04 Módosítva: 2017-04-20 17:29:04
  0
  Anna-Marie Holmest balerinaként ismerhette meg a világ, majd öt kontinens több mint harminc országában tanított és koreografált. A kanadai születésű művésznő most a Magyar Nemzeti Balett társulatával dolgozik szakmai pályafutásának egyik legjobban sikerült és legkeresettebb darabján, A kalózon. A mű keletkezéséről és nemzetközi sikeréről is beszélgettünk.
 • április 21., 13:57

  Táncolja be magát a Guinness-rekordok közé! Táncolja be magát a Guinness-rekordok közé!

  A kísérlet április 29-én, a tánc világnapján lesz Óbudán.
 • április 20., 17:13

  Lehet-e érvényesülni művégtaggal a táncosok világában? Lehet-e érvényesülni művégtaggal a táncosok világában?

  Az amerikai Annie Hanauer példája azt mutatja, hogy igen. Csökevényes bal karral született, ma mégis szabadúszóként kiváló kortárs koreográfusokkal dolgozik. Persze a sikert nem adták ingyen.
 • április 20., 13:56

  Tömegközlekedési kampány nem volt még ilyen szép Tömegközlekedési kampány nem volt még ilyen szép

  A torontói tömegközlekedési vállalat, a The Toronto Transit Commission (TTC) mutatta be talán minden idők legelegánsabb metróreklámját, amiben balerinák táncolnak az üres metrókocsikban és -aluljárókban.
 • április 20., 12:12

  Először látható Magyarországon <i>A kalóz</i> című balett Először látható Magyarországon A kalóz című balett

  A darab koreográfiáját Petipa és Szergejev nyomán Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás készítette. A Magyar Nemzeti Balett művészei három szereposztásban, látványos díszletek között keltik életre a művet. A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg április 21-én.
 • április 14., 16:27

  Negyven percig összenőve Negyven percig összenőve

  Erre vállalkozik két táncos, Dányi Viktória és Szász Dániel a Keep in Touching című koreográfiában, ami legközelebb a MU Színházban látható április 15-én.
 • április 13., 09:12

  Lesse meg, hogy felvételiznek a legkisebbek a balettiskolába! Lesse meg, hogy felvételiznek a legkisebbek a balettiskolába!

  Valószínűleg tíz év múlva már nem fogjuk érteni, hogy lehetett valaha táncosokat nézni videón a 360 fokos panorámavideók kora előtt. Ezzel a technikával készült a The New York Times felvétele is, amin a School of Americal Ballet felvételijét mutatják be a legapróbb táncoslábúakkal.
 • 2017 április 12.
 • Csók, hevület, szenvedély – Egy tánc Juliette Binoche-sal

  Csók, hevület, szenvedély – Egy tánc Juliette Binoche-sal

  2017.04.12. 10:57 Módosítva: 2017-04-16 10:37:42
  98
  Az Oscar-díjas színésznő bámulatos mozgáskultúráját több filmben is megcsodálhattuk már. Az alábbi felvételen az angol táncművész, Akram Khan partnereként látható az In-I című darabban.
 • április 11., 12:47

  Az egész világról összegyűlnek a táncházasok Az egész világról összegyűlnek a táncházasok

  Idén sokak örömére végre nem a böjti időszakban, hanem április 21. és 23. között rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt a Papp László Sportarénában. Három éjjel és három nap tart majd a táncházmozgalom legnagyobb ünnepe.
 • április 7., 10:30

  „Lajtha személyes varázsa bilincselt le” „Lajtha személyes varázsa bilincselt le”

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál Lajtha című előadásáról az alkotók, Barta Dóra koreográfus és Ménesi Gergely karmester beszéltek.
 • 2017 április 5.
 • Őrültek, és ezt élvezet nézni

  Őrültek, és ezt élvezet nézni

  2017.04.05. 11:36 Módosítva: 2017-04-10 11:24:58
  0
  Beteljesítette a címhez fűzött reményeket a svéd újcirkusz társulat, a Svalbard Company: All Genius All Idiot című előadása a Trafóban, ami a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként volt látható.
 • április 4., 15:31

  Ők a Lábán Rudolf-díj idei jelöltjei Ők a Lábán Rudolf-díj idei jelöltjei

  A 2016-os év legjobb koreográfiájáért járó független táncszakmai díjat május 9-én, a HODWORKS Pirkad című előadása után, 21:30-kor adják át a díjazottaknak a Trafóban.
 • április 4., 10:51

  Ismét táncosok lepik el a Margit hidat Ismét táncosok lepik el a Margit hidat

  A Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház, akárcsak tavaly, idén is a Pas De Brigde – Táncolj hídon! elnevezésű látványos villámcsődülettel ünnepeli a tánc világnapját, amihez bárki csatlakozhat.
 • április 2., 14:58

  Először rendezik meg a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivált Először rendezik meg a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivált

  Május 17. és 19. között első alkalommal jelentkezik Magyarország egyetlen, tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi seregszemléje a Kino Caféban.
 • április 1., 16:10

  Újcirkusz-varázslat a világ minden sarkából Újcirkusz-varázslat a világ minden sarkából

  Az újcirkusz az elmúlt évek során egyre nagyobb teret és közönséget hódított meg magának, így a tavaszi fesztiválon is rendszeresen találkozhatnak a nézők a műfaj nemzetközi és hazai képviselőivel.
 • március 31., 11:06

  Még a Google is Gyagilevet ünnepli Még a Google is Gyagilevet ünnepli

  A keresőoldal címlapján táncosok körében, orosz hagymakupolás háttér előtt ábrázolja a 145 éve ezen a napon született mecénást, a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjét, Szergej Gyagilevet.
 • március 31., 10:07

  Elhunyt Igaz Lucy balettmester Elhunyt Igaz Lucy balettmester

  Életének 93. évében csütörtökön elhunyt Igaz Lucy, aki a neves zeneszerző Ullmann Ottó felesége, múzsája volt. "Emlékét el nem múló fájdalommal őrzi családja, művésztársai és tanítványai" - írja az Ullmann-család.
 • "Az életünk egy fekete humorral teli rajzfilm"

  2017.03.31. 09:16 Módosítva: 2017-04-04 09:20:10
  159
  Fiatalok, dinamikusak, nem félnek változtatni még az újcirkusz eszköztárán sem. A Recirquel új, Adieu! címmel április 18-án a Müpában bemutatásra kerülő darabja kapcsán faggattuk a két bohóc karaktert, Lakatos Leonettát és Pintér Áront a műfajról, a darab keletkezéséről, humor és dráma állandó összefonódásáról, és arról, hogy az újcirkusz bohóca miért vedli le a „piros orrot”.
 • március 29., 09:43

  Bámulatos videók a köztereket újraértelmező táncosokról Bámulatos videók a köztereket újraértelmező táncosokról

  Kortárs tánc az Akropoliszon, örmény néptáncosok egy jereváni útkereszteződésben, balerinák a londoni metróaluljáróban – ilyen és ennél még meglepőbb kontrasztokat alkalmaz világvárosokat bemutató videósorozatában Jevan Chowdhury, a Moving Cities sorozat rendezője.
 • március 28., 11:01

  Már megint Schrödingerre kell várni! Már megint Schrödingerre kell várni!

  Március 29-én ismét látható a Trafó színpadán Fülöp László és a Timothy and the Things társulat kortárs táncelőadása, a Schrödingerre várva.
 • március 26., 16:20

  Íme a zokni, ami megtanít táncolni! Íme a zokni, ami megtanít táncolni!

  Nem minősítenénk a következő találmányt: egy tervező úgy gondolta, az időhiányos embereket zokniba beépített motorokkal segíti a sztenderd táncok elsajátításában.
 • március 24., 14:53

  Csodás videóval várhatjuk a kultúra tavaszát Csodás videóval várhatjuk a kultúra tavaszát

  Egy hét múlva, március 31-én elstartol a Budapesti Tavaszi Fesztivál, ami idén is a különböző műfajok legkiválóbb külföldi és hazai előadóit sorakoztatja fel.
 • március 24., 10:54

  Diana Visnyeva nincs jó véleménnyel a fiatal táncosokról Diana Visnyeva nincs jó véleménnyel a fiatal táncosokról

  A világ egyik legsikeresebb balerinája szerint a fiatal balett-táncos generáció tagjai gyengék, hiányzik belőlük az alázat és túlságosan magukkal vannak elfoglalva.
 • 2017 március 23.
 • Ha már nem tudsz sírni, nevess inkább!

  Ha már nem tudsz sírni, nevess inkább!

  2017.03.23. 15:23 Módosítva: 2017-03-27 16:11:40
  5
  Mit tehet az ember, ha elveszíti élete párját, aki egyben az alkotótársa is? Ez az alapkérdés hívta életre a világ egyik első számú újcirkusz társulata, a Compagnia Finzi Pasca: Per te (Neked) című produkcióját, ami öt alkalommal volt látható a Müpában.
 • március 22., 14:36

  Elhunyt Trisha Brown Elhunyt Trisha Brown

  Az amerikai posztmodern tánc első generációjának tagja március 18-án, szombaton este hunyt el San Antonio-i otthonában, 80 éves korában – adta hírül a The New York Times.
 • március 22., 13:17

  Juliette Binoche koreográfust alakít a legújabb balettfilmben Juliette Binoche koreográfust alakít a legújabb balettfilmben

  Az egyik leghíresebb Franciaországban alkotó koreográfus, Angelin Prejlocaj és filmrendező felesége, Valérie Müller egy Oroszországból Franciaországba szerződött fiatal balerina útját mutatja be Polina: danser sa vie című filmjében.
 • március 20., 11:20

  A táncosnő, aki áttörte a balett üvegplafonját A táncosnő, aki áttörte a balett üvegplafonját

  Nem Misty Copeland volt az első a tánctörténelemben, aki a megszokottól eltérő testalkatával érvényesülni tudott a balettban, ezzel lavinát indítva el. Azt, hogy ma nem csak 160 cm-es balerinákat látunk a színpadon, Gloria Govrinnak is köszönhetjük.
 • március 19., 12:06

  Szergej Polunyin felfedi tetoválásai titkát Szergej Polunyin felfedi tetoválásai titkát

  Egyre nagyobb kultusz övezi „a balett fenegyerekét”, aki tánctudása mellett rebellis viselkedésével és tetoválásaival hívta fel magára a figyelmét. A róla készült dokumentumfilmben elmesélte néhány tetoválása történetét is.
 • március 18., 15:59

  Nemzetközi kortárstánc fesztivált indítanak Miskolcon Nemzetközi kortárstánc fesztivált indítanak Miskolcon

  A Miskolci Nemzeti Színház április 25. és 29. között hagyományteremtő céllal rendezi meg az első Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált.
 • március 17., 12:11

  Üzleteljen élő előadásban a színészekkel! Üzleteljen élő előadásban a színészekkel!

  A fiatal kortárs tánc szcéna egyik legmarkánsabb egyénisége, Molnár Csaba ezúttal egy izgalmas közösségi előadás, a CMMN SNS PRJCT rendezőjeként bukkan fel, ami legközelebb március 18-án 20:00-tól látható a MU Színházban.