Vince, Artúr

Budapesti Fesztiválzenekar

 • Paavo Järvi helyett finn karmester vezényli a Fesztiválzenekart

  Paavo Järvi helyett finn karmester vezényli a Fesztiválzenekart

  2017.01.06. 13:49 Módosítva: 2017-01-10 15:02:01
  0
  Három koncerttel készült Budapestre az észt karmester, aki betegsége miatt mégsem tudja vállalni fellépéseit január 12-én, 13-án és 14-én a Müpában. Pietari Inkinen finn karmester és hegedűművész fog dirigálni helyette.
 • január 8., 08:22

  „Ne gyakorolj annyit fiam, mert még a végén muzsikus lesz belőled!” „Ne gyakorolj annyit fiam, mert még a végén muzsikus lesz belőled!”

  Truls Mørk norvég csellóművészről úgy beszélnek, mint aki előtt nincsenek technikai akadályok: kifejezően és sallangmentesen játszik, tele inspiráló belső feszültséggel. Évekkel ezelőtt súlyos, bénulásos betegségből épült fel, és sokak szerint azóta még jobban játszik. Január 12. és 14. között a Müpában, a Budapesti Fesztiválzenekarral.
 • 2016. december 7., 12:09

  Szenvedélyes hangok északról a Fesztiválzenekarral Szenvedélyes hangok északról a Fesztiválzenekarral

  Nevetés nélkül nem érdemes élni! - mondja a sztárkarmester, Paavo Järvi, aki a Huffington Post kritikusa szerint nyugodtan felcsaphatna komikusnak is, ha egyszer megunná a dirigálást.
 • 2016. október 19., 10:50

  Zsinagógakoncertet ad Daniel Barenboim Budapesten Zsinagógakoncertet ad Daniel Barenboim Budapesten

  A Dohány utcai zsinagógában koncertezik Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar december 1-jén 19 órakor. Az adománygyűjtő hangverseny szólistája a világ egyik legjelentősebb muzsikusa, a zongoraművész-karmester Daniel Barenboim lesz. Az összegyűlt támogatásokat a zenekar a Zsinagógakoncertek folytatására fordítja.
 • 2016. október 7., 12:17

  Egész évben tart majd a TérTáncKoncert Egész évben tart majd a TérTáncKoncert

  Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű nagyszabású kezdeményezését, amely az idei évtől szinte intézménnyé válhat.
 • 2016. szeptember 20., 11:52

  „Tartozol magadnak a kíváncsisággal!” „Tartozol magadnak a kíváncsisággal!”

  A zenetörténet egyik ritka és izgalmas hangszeres találkozásának lehetnek szemtanúi azok, akik szeptember 25-én beülnek a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjére az Európai Hidak fesztiválon. A ritka randevú egyik résztvevője a francia cimbalomművész, Françoise Rivalland lesz. Vele beszélgettünk.
 • 2016. szeptember 14., 14:10

  Forró francia ritmusok a Müpában Forró francia ritmusok a Müpában

  A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata, az Európai Hidak minden évben egy-egy országot és annak kultúráját állítja a középpontba. Idén Franciaországra, és annak már-már zavarba ejtően gazdag kulturális örökségére összpontosul a figyelem. Szeptember 24-én egész este az ízig-vérig francia műfajok, a manouche jazz és a sanzon autentikus képviselőitől lesz hangos a Müpa.
 • 2016. augusztus 14., 14:39

  Fischer Iván: Fischer Iván: "Ha bármit is elértem a karrieremben, az véletlen volt”"

  A karmestert a The Guardian kérdezte annak apropóján, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje is szerepel a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválja, a BBC Proms programján.
 • 2016. július 12., 12:49

  Moszkva ragaszkodik a Fesztiválzenekarhoz Moszkva ragaszkodik a Fesztiválzenekarhoz

  A fővárosi közgyűlés forrásmegvonása után veszélybe került a Budapesti Fesztiválzenekar balti turnéja, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium kipótolta a vendégjáték 60 milliós deficitjét. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy maguktól jutott eszükbe.
 • 2016. július 4., 14:22

  Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

  Nemzetközi fronton ismét nagyot brillírozott a Budapesti Fesztiválzenekar.
 • 2016. június 21., 18:25

  Buli az öregek otthonában: pezsgő és vonósnégyes Buli az öregek otthonában: pezsgő és vonósnégyes

  A Budapesti Fesztiválzenekar egy törökbálinti idősotthonban lépett fel a lakók nagy örömére.
 • 2016. június 15., 09:06

  Imádták a Budapesti Fesztiválzenekart a Baltikumban Imádták a Budapesti Fesztiválzenekart a Baltikumban

  Négy olyan városban turnézott a BFZ az elmúlt héten, ahol korábban még sosem léptek fel.
 • 2016. június 14., 11:03

  Francia napokat rendez a BFZ és Müpa Francia napokat rendez a BFZ és Müpa

  A francia kultúra lesz a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös szervezésű Európai Hidak fesztiváljának idei témája. Az immár hagyományos, évadkezdő eseménysorozat szeptember 21-28. közötti, az eddigieknél gazdagabb programjában a BFZ a francia zene rengeteg arcát megmutatja a ritkán hallott barokk dallamoktól a 20. századi Párizs kavalkádján át a modernig.
 • 2016. május 29., 14:27

  Fischer Iván: Nagy toleranciaünnepre készülünk Fischer Iván: Nagy toleranciaünnepre készülünk

  Stravinsky humoros és groteszk Kártyajáték című balettzenéje is megszólal a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes TérTáncKoncertjén, amely június 3-án a budapesti Hősök terén várja a közönséget.
 • 2016. május 26., 13:10

  Legyél ott te is a Hősök terén! Legyél ott te is a Hősök terén!

  A BFZ újra zenével és tánccal tölti meg a Hősök terét. A zenekar játékéra június 3-án (pénteken) 18 órától 500 olyan fiatal táncol majd együtt, akik az ország hátrányos helyzetű településein hónapok óta erre a napra készülnek.
 • 2016. május 24., 16:32

  Októberben marad el az első BFZ koncert Októberben marad el az első BFZ koncert

  A Fővárosi Közgyűlés jelentős forrásmegvonása miatt a Budapesti Fesztiválzenekar nem tudja megtartani az október 29-31-re tervezett koncertjeit.
 • 2016. május 10., 12:43

  A BFZ 500 hátrányos helyzetű fiatallal készül a TérTáncKoncertre A BFZ 500 hátrányos helyzetű fiatallal készül a TérTáncKoncertre

  A Budapesti Fesztiválzenekarról az utóbbi napokban szinte csak a Fővárosi Közgyűlés által lecsökkentett támogatások körüli botrány kapcsán hallani, de szerencsére a Fesztiválzenekart ez nem gátolja meg küldetése teljesítésében.
 • 2016. május 10., 09:26

  Tovább folytatódik az Tovább folytatódik az "adok-kapok" Fischer és Tarlós között

  A hétfő reggeli, ATV-n elhangzott Tarlós-interjúra reagált saját Facebook-oldalán Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója. A karnagy már Londonban értesült az interjú tartalmáról, melyet interneten nézett meg, majd egy Facebook-posztban cáfolta tételesen a főpolgármester kijelentéseit.
 • 2016. május 9., 14:57

  Megkapja a BFZ a 60 milliót Megkapja a BFZ a 60 milliót

  Erről biztosította a zenekart és a közönséget Tarlós István az ATV ma reggeli Start című műsorában. Ezt azután jelentette ki a főpolgármester, hogy múlt héten a BFZ szombati flashmob akciójának tervére válaszul közleményt adott ki Tarlós, amiben „megfenyegette” a patinás zenekart.
 • 2016. május 8., 09:55

  Kiürült a konyhafiók - a budapestiek együtt zenéltek Fischer Ivánnal Kiürült a konyhafiók - a budapestiek együtt zenéltek Fischer Ivánnal

  „Tarlóst küldjük nyugdíjba!”, „Veletek vagyunk!” – efféle reakcióktól és a különleges hangszerektől volt hangos a Vörösmarty tér május 7-én a Fesztiválzenekar által szervezett zenés tiltakozáson, ahol a közönségben az óvodás korú kisgyerekes családoktól a közéleti személyiségeken át a nyugdíjasokig sokan vállaltak szolidaritást a magyar klasszikus zenei közélettel.
 • 2016 május 7.
 • Fischer Iván: „Nem úszunk a pénzben”

  Fischer Iván: „Nem úszunk a pénzben”

  2016.05.07. 13:46 Módosítva: 2016-05-08 12:25:20
  54
  A Fesztiválzenekar vezetője a nol.hu-nak adott interjúban elmondta, szerinte miért nem meggyőző a főváros érvelése, valamint hogy mikor beszélt utoljára Tarlós István főpolgármesterrel.
 • 2016. május 5., 13:29

  Tarlós: Jobb, ha Fischer nem szól semmit Tarlós: Jobb, ha Fischer nem szól semmit

  A csökkentett támogatást is megvonhatják a Budapesti Fesztiválzenekartól, ha a karmester "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést".
 • 2016. április 30., 09:52

  Tarlós: Tarlós: "Fischer ne fenyegetőzzön"

  Tarlós István a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának április 29-i adásában is reagált a Fesztiválzenekar fővárosi támogatása körül kialakult nézeteltérésekre.
 • 2016. április 29., 16:39

  Tarlós István nem lesz ott Fischer flashmobján Tarlós István nem lesz ott Fischer flashmobján

  Fischer Iván, miután az április 27-i fővárosi közgyűlés 200 millió forint megvonásáról döntött a Fesztiválzenekarral kapcsolatban, egy május 7-én tartandó flashmobra hívta a főpolgármestert, hogy magyarázza el minden budapestinek a főváros döntésének célját, értelmét.
 • 2016. április 29., 09:05

  Megszólalt Fischer Iván Megszólalt Fischer Iván

  Április 27-én döntött úgy Budapest város közgyűlése, hogy radikálisan csökkenti a Budapesti Fesztiválzenekar éves támogatását. Fischer Iván az ATV-nek adott interjújában koncertek elmaradásáról és a döntéshozók hozzá nem értéséről beszélt.
 • 2016. április 27., 14:37

  Valóra vált Fischer Iván rémálma Valóra vált Fischer Iván rémálma

  Februárban derült ki, hogy a fővárosi fenntartású, több mint harminc éve működő Budapesti Fesztiválzenekar semmilyen soron nem szerepel Budapest költségvetésében. Több hónap után ma hozott végleges döntést a közgyűlés.
 • 2016. április 26., 12:52

  Kétségbeesett hangú közleményt adott ki a BFZ Kétségbeesett hangú közleményt adott ki a BFZ

  Február végén számoltunk be arról, hogy a főváros nem támogatja tovább a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes bár bizakodásra okot adó szóbeli ígéretet kapott a főpolgármestertől a kérdés rendezésére, a közgyűlés holnapi döntése előtt újabb közleményt adott ki.
 • 2016. április 4., 15:31

  Budapesti Fesztiválzenekar: jótékony zene Budapesti Fesztiválzenekar: jótékony zene

  Április 17. és 23. között újra ingyenes koncerteket adnak az ország 21 pontján a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi a hátrányos helyzetűeknek szóló Közösségi Hét keretében, melyet a zenekar ötödször rendez meg.
 • 2016. április 4., 12:54

  Julian Rachlin váltja Kashkashiant Julian Rachlin váltja Kashkashiant

  Április 8-án a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóestjén a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén Kim Kashkashian betegsége miatt a virtuóz hegedűs-brácsás Julian Rachlin fogja játszani Bartók Béla Brácsaversenyét.
 • 2016. április 4., 10:17

  Megjelent a Lanner Kvartett új lemeze Megjelent a Lanner Kvartett új lemeze

  A Hungaroton legújabb kiadványán folytatja a kiemelkedő fiatal magyar muzsikusok bemutatását. A Budapesti Fesztiválzenekar kiváló művészeiből álló Lanner Kvartett a XIX. század első felének elragadó bécsi muzsikáját játssza.

A Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította. A zenekar működésének első harminc esztendejében rendkívüli rangra tett szert, a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. Közönsége rajong érte, a nemzetközi kritika pedig játékának intenzitását és érzelmileg megragadó voltát hangsúlyozza, azt a kamarazenészekre jellemző figyelmet, amivel minden apró részletre ügyel és azt a kivételes képességét, ahogy megosztja közönségével a zenélés örömét.


Bár a Budapesti Fesztiválzenekar a világ legfontosabb zenei központjaiban is rendszeresen fellép, tevékenységének alapját rendkívül népszerű magyarországi hangversenyei jelentik: évente negyvennél is több hangversenyt ad Budapesten és rendszeresen fellép más magyar városokban is.  A Fesztiválzenekar stratégiai partnere a budapesti Művészetek Palotája: közösen indítják útjára a "Bridging Europe - Európai hidak" fesztivált, amelyre először 2013 szeptemberében kerül sor. Az első rendezvénysorozat a cseh kultúrára fókuszál. A BFZ és a Művészetek Palotája minden februárban közösen rendezi az egy zeneszerző műveit tizenegy koncerten bemutató „maratont", és közös produkcióban valósulnak meg a Fischer Iván rendezte és vezényelte, szcenírozott operaelőadások is. A legutóbbi operaprodukció, Mozart Figaro házassága című operája - a 2011-ben nagy visszhangot kiváltott Don Giovanni-előadáshoz hasonlóan - 2013 augusztusában a New York-i Mostly Mozart Fesztiválon is elhangzik.


Fischer Iván zeneigazgatóként több újítást vezetett be. A zenekari és kamarazenei koncertek mellett a zenekar muzsikusaiból korhű hangszereken játszó, barokk-együttes, valamint új zenei együttes is alakult. A zenekar tagjai közül a kétévente megrendezett Végh Sándor Verseny nyertesei szólistaként is fellépnek a „Haydn-Mozart plusz" sorozat koncertjein, amelyeket Takács-Nagy Gábor, a BFZ új első vendégkarmestere vezényel.


A Fesztiválzenekar nagy súlyt helyez a zenei nevelésre. A rendkívül népszerű Kakaókoncerteket kisiskolásoknak, a Midnight Music sorozatot a tizen- és huszonéves korosztálynak rendezi. A BFZ a Magyar Zeneiskolák Szövetségével karöltve rendszeresen foglalkozik tehetségkutatással, felkarolja és bemutatja a fiatal muzsikusokat, és oktatási célból élőben közvetíti honlapján a zenekar próbáit.


A BFZ-vel az elmúlt évtizedekben számos kiemelkedő művész lépett fel, mások mellett dolgozott a zenekarral Solti György (aki haláláig az együttes első vendégkarmestere volt), Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, Radu Lupu, Végh Sándor, Schiff András és Richard Goode.


A Budapesti Fesztiválzenekar 1992 óta közhasznú alapítványként működik. Az alapítvány tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.


Fischer Iván harminc éve, a zenekar alapítása óta zeneigazgatóként irányítja a BFZ művészi munkáját.