Cecília

Cirkuszművészet

 • Jól sáfárkodj a csodával!

  Jól sáfárkodj a csodával!

  2017.11.08. 13:24 Módosítva: 2017-11-08 17:04:28
  0
  Cirkuszigazgató, miniszteri biztos, rendező, apa. Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójával a Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésén beszélgettünk a megújuló cirkuszművészet fontosságáról és az aktualitásokról.
 • tegnap, 10:10

  Orosz-magyar cirkuszunió született Orosz-magyar cirkuszunió született

  Együttműködési megállapodást írt alá a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum zárónapján a Fővárosi Nagycirkusz és a világhírű Orosz Állami Cirkusz (Roszgoszcirk).
 • október 19., 16:41

  Megalakult a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete Megalakult a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete

  Tizenöt magyar cirkuszigazgató megalakította a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületét, amelynek főbb célja a cirkuszi hagyományok fenntartása és az érdekképviselet ellátása.
 • október 17., 14:48

  100. születésnapján köszöntötték a cirkuszvilág Elza nénijét 100. születésnapján köszöntötték a cirkuszvilág Elza nénijét

  Lakókocsiban élte le életét Eötvös Elza, született Picard Erzsébet, akit születésnapján, október 16-án a Fővárosi Nagycirkusz is felköszöntött.
 • október 6., 13:38

  Nádasdy Ádám a cirkusz nyelvét is lefordította magyarra Nádasdy Ádám a cirkusz nyelvét is lefordította magyarra

  Ha valaki, akkor Nádasdy Ádám érti Shakespeare nyelvét, de érti és értékeli-e az olyan adaptációkat, amik egyáltalán nem élnek a bárd szavaival, mert – tegyük fel – a cirkusz nyelvére ültetik át az egész történetet. Nádasdy Ádám rendhagyó óráján jártunk a Fővárosi Nagycirkuszban.
 • 2017 október 1.
 • Élménypedagógia a manézsban

  Élménypedagógia a manézsban

  2017.10.01. 11:53 Módosítva: 2017-10-09 10:42:07
  0
  A Fővárosi Nagycirkusz cirkuszpedagógiai projektjének keretében október 2-tól interaktív, rendhagyó tanórákat tart az általános- és középiskolás korosztálynak. A programsorozatról Kardos Katalinnal, a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai programkoordinátorával beszélgettünk.
 • szeptember 24., 10:16

  A kupolamester, aki maga is táncol a levegőben A kupolamester, aki maga is táncol a levegőben

  André Rolland szakmájának egyetlen, kizárólagos képviselője Magyarországon. Mestersége címere: kupolamester. Csomóin életek múlnak, de nem csak ezért különleges ő: „civilben” maga is művelője annak az előadóművészeti ágnak, aminek háttérszakembereként dolgozik, ez pedig a cirkusz, azon belül pedig a levegőakrobatika.
 • szeptember 17., 15:44

  Akik az emberi hiszékenységgel játszanak: a bűvészek Akik az emberi hiszékenységgel játszanak: a bűvészek

  A bűvészet az emberiséggel egyidős előadóművészeti ág. Galériánkban az 1880-as évektől gyűjtöttünk archív felvételeket erről a mai napig nagy tömegeket vonzó, szürreális műfajról.
 • szeptember 15., 15:59

  „Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón „Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

  Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.
 • szeptember 8., 11:05

  Kazah és magyar artisták együtt lépnek fel az Asztanai Expón Kazah és magyar artisták együtt lépnek fel az Asztanai Expón

  Közösen népszerűsítik a cirkuszművészetet a Kazahsztánban megrendezett világkiállítás magyar pavilonjánál.
 • szeptember 1., 10:20

  Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

  Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg.
 • augusztus 30., 14:04

  Imádta a Fringe közönsége a Recirquel előadását Imádta a Fringe közönsége a Recirquel előadását

  Huszonkétszer adta elő a felújított Párizs Éjjel című előadást a Recirquel társulat a világ legnagyobb fesztiválján. A beszámolók a „jegypénztárnál hisztérikusan tolongó tömegről”, ötcsillagos értékelésről és tökéletesen megkoreografált előadásról szólnak.
 • augusztus 28., 14:05

  13 ezer kiló jég maradt a Jégbe zárt cirkuszvilág után 13 ezer kiló jég maradt a Jégbe zárt cirkuszvilág után

  Augusztus 27-én zárult a Fővárosi Nagycirkusz Jégbe zárt cirkuszvilág - Antarktisz gyermekei című előadásának szériája. A műsor augusztusban végig telt házzal futott.
 • 2017 augusztus 24.
 • Cirkusz - elefánt és sósperec nélkül

  Cirkusz - elefánt és sósperec nélkül

  2017.08.24. 10:41 Módosítva: 2017-08-30 13:17:43
  114
  Ha 2016 kultúrájáról beszélünk, nem lehet szó nélkül elmenni egy műfaj mellett, amit úgy hívunk: újcirkusz. Idén ugyanis - többek között a Recirquel társulatnak köszönhetően - minden eddiginél nagyobb figyelem hárult erre a színházi-cirkuszi formanyelvre, ami kétség kívül az egyik legprogresszívebben fejlődő műfaj ma.
 • augusztus 16., 12:06

  Csinálj magadból hivatásos bohócot! Csinálj magadból hivatásos bohócot!

  40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
 • augusztus 11., 17:13

  Ki lehet-e bírni egy egész napot a Szigeten minőségi kultúrával? Ki lehet-e bírni egy egész napot a Szigeten minőségi kultúrával?

  Ha valaki még mindig azt hiszi, hogy a Sziget csak az őrült holland fiatalok bulihelye, annak elárulom: egy egész napot töltöttem el úgy, hogy kizárólag minőségi (magas)kultúrát fogyasztottam. És még nem is feszengtem eközben.
 • augusztus 7., 13:20

  Jótékonysági előadás a nyugdíjas artistaművészek megsegítésére Jótékonysági előadás a nyugdíjas artistaművészek megsegítésére

  „Fogjunk össze! Kérem, most segítsen: beszélje rá ismerőseit, cégvezető barátait, a környezetében élő művészettámogató embereket, hogy vásároljanak jegyet, ha lehet, minél drágább jegyet az augusztus 11-i előadásunkra!” - kéri Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.
 • július 31., 13:53

  Artisták és kortárs táncosok mutatták meg a magyar virtust Artisták és kortárs táncosok mutatták meg a magyar virtust

  Csodaszarvas-óriásbáb, levegőakrobaták és kortárs táncosok varázsolták el a FINA záró ceremóniájának nézőit vasárnap éjjel.
 • 2017 július 24.
 • Zenés westerncirkusz debütál a Margitszigeten

  Zenés westerncirkusz debütál a Margitszigeten

  2017.07.24. 10:59 Módosítva: 2017-08-07 14:57:55
  0
  Játssz a Fidelióval, és nyerj páros belépőt az augusztus 5-i Saloon című western-cirkuszi előadásra!
 • július 15., 16:04

  Sziget a tánc és a cirkusz határán Sziget a tánc és a cirkusz határán

  Bár a cirkusznak és az újcirkusznak saját helyszíne van a fesztiválon Cirque du Sziget néven, a Fidelio Színház és Táncsátorban is bőven találunk olyan előadásokat, amik élnek a cirkusz eszköztárával.
 • június 27., 10:28

  Újcirkusz szakít ki a valóságból Pécsett Újcirkusz szakít ki a valóságból Pécsett

  A Széchenyi tér felett lebegő légtornászok, tűzzsonglőrök, őrült katalán hajszobrász show, a világ különböző pontjairól érkező akrobaták és bohócok szórakoztatják a Zsolnay Fényfesztivál látogatóit az ingyenes utcai produkciók keretében június 30. és július 2. között, Pécsett.
 • május 22., 16:05

  146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus 146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus

  2017. május 21-én New Yorkban hatalmas show-val búcsúzott közönségétől az egyik legrégebben alapított tradicionális cirkusz.
 • április 1., 16:10

  Újcirkusz-varázslat a világ minden sarkából Újcirkusz-varázslat a világ minden sarkából

  Az újcirkusz az elmúlt évek során egyre nagyobb teret és közönséget hódított meg magának, így a tavaszi fesztiválon is rendszeresen találkozhatnak a nézők a műfaj nemzetközi és hazai képviselőivel.
 • 2017 március 31.
 • "Az életünk egy fekete humorral teli rajzfilm"

  2017.03.31. 09:16 Módosítva: 2017-07-28 12:07:01
  159
  Fiatalok, dinamikusak, nem félnek változtatni még az újcirkusz eszköztárán sem. A Recirquel új, Adieu! címmel április 18-án a Müpában bemutatásra kerülő darabja kapcsán faggattuk a két bohóc karaktert, Lakatos Leonettát és Pintér Áront a műfajról, a darab keletkezéséről, humor és dráma állandó összefonódásáról, és arról, hogy az újcirkusz bohóca miért vedli le a „piros orrot”.
 • március 23., 15:23

  Ha már nem tudsz sírni, nevess inkább! Ha már nem tudsz sírni, nevess inkább!

  Mit tehet az ember, ha elveszíti élete párját, aki egyben az alkotótársa is? Ez az alapkérdés hívta életre a világ egyik első számú újcirkusz társulata, a Compagnia Finzi Pasca: Per te (Neked) című produkcióját, ami öt alkalommal volt látható a Müpában.
 • március 13., 13:42

  Feleségét gyászolja előadásával az újcirkusz úttörője Feleségét gyászolja előadásával az újcirkusz úttörője

  Daniele Finzi Pasca Neked (Per te) című rendezése személyes búcsú és tisztelgés tavaly elhunyt felesége és alkotótársa, Julie Hamelin életműve előtt.
 • február 20., 14:27

  Ne maradjon le a Cirque du Soleil-éményről! Ne maradjon le a Cirque du Soleil-éményről!

  A korábban tervezett négy előadás mellé egy ötödiket is tart a világhírű Cirque du Soleil a magyar fővárosban. A kanadai székhelyű utazó társulat Varekai című produkciója május 12-én, illetve a következő két napon, mindkétszer dupla előadáson látható a Sportarénában.
 • 2017 február 17.
 • Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

  Hogy telik egy artistaképzős egy napja?

  2017.02.17. 09:49 Módosítva: 2017-07-28 12:08:25
  312
  Folytatjuk sorozatunkat, amiben a felsőfokú művészeti képzésben résztvevők mindennapjait követjük végig. Most Szoó Regina, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola 19 éves végzős, drótkötéltánc szakos diákja engedett bepillantást életébe.
 • február 2., 12:26

  A film, ami új megvilágításba helyezheti a cirkuszt A film, ami új megvilágításba helyezheti a cirkuszt

  Halász Glória Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmjével arra vállalkozik, hogy egyszerre mutassa be az újcirkusz műfaját, a Recirquel társulat munkáját, a fiatal artisták személyes történeteit és azt a diadalmenetet, amivel a társulat rövid időn belül világszinten is megalapozta ismertségét.
 • január 11., 14:40

  Látványos film készült a magyar újcirkusz társulat kulisszatitkairól Látványos film készült a magyar újcirkusz társulat kulisszatitkairól

  Február 2-ától látható a hazai mozikban a valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című mozifilm.

Cirkuszművészet

Cirkuszművészet

A Cirkuszművészeti rovat támogatója a
Fővárosi Nagycirkusz

http://www.fnc.hu/