Lenke

Wallenberg-fotók

2012.01.25. 08:22

Programkereső

Raoul Wallenberg születésének századik évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. A két ország külügyminisztériuma közreműködéséve, a Svéd Intézet szervezésében az emlékév nyitányaként a Magyar Nemzeti Múzeumban Számomra nincs más választás címmel elsőként nyílik meg egy fontos fotós utazókiállítás: további nemzetközi állomásai Moszkva, Berlin, Tel Aviv, Washington, New York és Toronto.

Magyarország német megszállását követően egyre riasztóbb hírek kerültek napvilágra a magyarországi zsidóság sorsáról. A svéd külügyminisztérium, az Egyesült Államok stockholmi nagykövete és a háborús menekültekkel foglalkozó amerikai kormányszervezet, a War Refugee Board megbízásából - a magyar származású Lauer Kálmán export-import vállalkozásánál üzletemberként dolgozó, útjai során Budapestre is eljutó - Raoul Wallenberget kérték fel a budapesti mentőtevékenység megszervezésére. Így lett a Svéd Nagykövetség másodtitkára.

Raoul Wallenberg emlékmű, Budapest
Raoul Wallenberg emlékmű, Budapest

Wallenberg a diplomáciai érintkezés szokásos formáit messze meghaladó módon küzdött az emberéletekért, magyar zsidók ezreit mentve meg a deportálástól. Mindenhová eljutott, ahol segíteni lehetett és kellett. Határozott fellépése és egyéniségének varázsa feledtette ellenségeivel, hogy ő is ugyanolyan védtelen és kiszolgáltatott, akár védencei. A svéd humanitárius akció 1945. január 16-i kimutatása szerint a svéd védelem mintegy ötven épületre és nyolcezer személyre terjedt ki. Embermentő küldetésének teljesítése közben Wallenberg a háború utáni viszonyokra is gondolt és az újjáépítéssel kapcsolatos gazdasági terveket dolgozott ki. Ezek tárgyalására készült, amikor 1945. január 17-én munkatársai utoljára látták.

Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)
Magyar Nemzeti Múzeum épülete (Teleki és Wallenberg kiállítások)

Több program is kapcsolódik a kiállításhoz, január 20-án például már tartottak egy teljes szemináriumi napot, ahol előadott Tomas Böhm és a Haver Alapítvány is Cernov Mircea vezetésével. További események február 1-jén 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órától, február 11-én pedig 10:00 órától lesznek - ilyenkor tart még programot a Haver Identitás - Tolerancia címmel. Február 8-án (Tu Bishvat, a Fák újévekor) Identitás - Zsidó ünnepek címmel szintén 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órától lesz program (a részvétel ingyenes). Néhány helyszínen filmvetítésekre is be lehet ülni a kiállítás ideje alatt - ezekről bővebben a múzeum honlapján található információ.

Számomra nincs más választás - a száz éve született Raoul Wallenberg emlékére
Magyar Nemzeti Múzeum - 2012. január 17. - 2012. február 12.
Az emlékév eseményeiről bővebben: http://www.wallenbergegyesulet.hu/