Jusztina

A kukkolók Mekkája lett a Tate Modern - a szomszédok kiakadtak

2016.09.12. 13:49

Programkereső

A Tate Modernnel szomszédos luxus apartmankomplexum lakói félelemmel vegyes megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy az Instagramot elárasztották a lakásaikról – nappalijaikról, hálószobáikról - készült fotók, melyeket számukra teljesen ismeretlen emberek készítettek - jelent meg a hyperallergic.comon.

A képeket turisták lőtték a Tate Modern júniusban átadott új, tízemeletes épületszárnyáról (Switch House), mely többek között a pazar kilátás ígéretével csábítja az érdeklődőket.

A kilátás egyenesen a luxusapartman komplexum csupaüveg falú lakásaira esik, a lakók a múzeum vezetésének panaszkodnak a kialakult helyzetről. A lakók azt is hozzáteszik, hogy a múzeum látogatói direkt nagy teljesítményű kamerákkal felszerelkezve érkeznek, hogy kukkolhassák őket.

NEO, Bankside - spectacular architecture, sent shivers down my spine *

snow (@snehajhupsee) által közzétett fénykép,

„Borzasztóan tolakodó” – nyilatkozta a Daily Mailnek az egyik lakó. „A kilátás miatt vásároltam meg ezt a lakást, de most mindig lehúzva kell tartanom a sötétítőt, ha a kilátó működik, mert különben az emberek bámulnak és integetnek nekem.” A lakásokat egyébként több mint 19 millió  fontért (több mint hétmilliárd forint) árulják. „Ha tudtam volna, hogy ez lesz, soha nem vettem volna itt lakást. Azt hiszem, el fogom adni.” A londoni Southwark önkormányzata már gyermekvédelmi felügyelőket is küldött az épületkomplexumhoz, mert voltak turisták, akik a lakásokban lévő gyerekeket is fotózták, természetesen engedély nélkül.

Június óta a Neo Bankside próbál dűlőre jutni a múzeummal, hogyan is lehetne megelőzni a kukkolást. Felmerült, hogy egy tükör filmréteget kellene felragasztani a a lakások üvegfalaira, de az is, hogy a kilátást blokkoló növényeket kellene ültetni a kilátóra. Szóba jött az is, hogy lezárják az új szárnynak azt a részét, amiből közvetlen kilátás nyílik a lakásokra. Eddig azonban a Tate csak addig jutott, hogy kitett egy táblát „Kérjük, tartsák tiszteletben szomszédaink magánéletét!” felirattal.

A Neo Bankside apartmanházat tervező építésziroda (Rogers Stirk Harbour + Partners) 2007-ben kapta meg az építési engedélyeket. Ez két évvel azelőtt volt, hogy a Tate Modern is megkapta az engedélyt a Switch House felhúzására.

#voyeur #nondom #richardrogers

Refik Gökmen (@refik) által közzétett fénykép,

A múzeum közleményben reagált a problémára;

Az új kilátószint egy középület része, mely 360 fokos, különleges és egyedi panorámát nyújt Londonra. A legelső tervek előtt, még 2006-ban kiterjedt megbeszéléseket folytattunk az építészeti tervekről, és folyamatos párbeszédet folytattunk a környéken lakókkal. Egyetlen alkalommal sem merült fel aggály a kilátót illetően. Arra ösztönözzük a látogatókat, hogy a kilátót használják tisztelettel és felelősséggel.

Az ott készült fotókat tekintve, az utóbbi mondatot nem mindenki érzi teljesen magáénak.