Bartók Tavasz

2023 április 21., 17:20
Klasszikus hír Szerző: (x)

Két kevésbé ismert Bartók-mű diadalmenete a Bartók Tavaszon

Április elején valóra várt Keller András és Várjon Dénes közös álma: két év alatt Bartók összes zongorára és zenekarra írt művét megszólaltatták a Concerto Budapesttel, a Bartók Tavasz keretében.
2023 április 12., 15:00
Plusz magazin Szerző: Müpa

Cikkek a Bartók Tavasz Magazinból, amiket mindenképpen érdemes elolvasni

A Bartók Tavasz Magazin idén is telis-tele van érdekfeszítő tartalommal, akár online a fesztivál honlapján, akár fizikai formátumban. Mi most 3 cikket ajánlunk, amit mindenképp érdemes elolvasni!
2023 április 4., 11:05
Klasszikus magazin Szerző: Müpa

A zenetörténet leghíresebb passiói, és egy szenzációs felfedezés

A bolygó innenső felén valószínűleg kevés ismertebb ember létezett a názáreti Jézusnál, akinek alakja számos alkotást inspirált. Húsvét közeledtével főleg a passiókra érdemes figyelmet fordítanunk, mert a téma napjainkban is tartogat meglepetéseket.
2023 április 4., 10:05
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

A bolygó neve: Zene

A Bartók Tavasz alkalmából április 5-én ad koncertet a Magyar Zene Házában Nik Bärtsch, aki műsorában éppen Bartók Bélára helyezi a hangsúlyt. Az esemény kapcsán röviden áttekintjük a művész életútját.
2023 március 29., 15:00
Jazz/World ajánló Szerző: (kk)

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
2023 március 23., 11:30
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
2023 március 23., 10:40
Klasszikus ajánló Szerző: Müpa

Miért jelentett forradalmat Bach (és a többiek) újrafelfedezése a zenében?

A Bartók Tavasz régizenei koncertjeire készülve gyorstalpalót adunk azzal kapcsolatban, miért különleges a reneszánsz és a barokk zenéje, és hogyan fedeztük fel őket újra.
2023 március 21., 15:50
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink