bartók világverseny és fesztivál

2023 december 5., 13:05
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Thomas Adès lesz a Bartók Világverseny zsűrielnöke

A világhírű brit zeneszerző-karmester vezeti majd a zeneszerzőknek meghirdetett jövő évi Bartók Világverseny nemzetközi zsűrijét. A 10 000 euró összdíjazású megmérettetésre január 18-tól várja a jelentkezéseket a szervező Zeneakadémia.
2023 szeptember 11., 10:05
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Lilia Pocitari moldáv hegedűs nyerte a Bartók Világversenyt

A Berlinben élő, huszonöt éves művész kapta a 22 ezer eurós első díjat a Zeneakadémia 2023-as Bartók Világversenyének vasárnapi eredményhirdető gálaestjén. A Fidelio különdíját a második helyezett, a japán Szeki Tomotaka nyerte el.
2023 szeptember 8., 09:35
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Kelemen Gáspár a Bartók Világverseny magyar döntőse

A Zeneakadémia hegedűsöknek meghirdetett 2023-as Bartók Világversenyén hatan léphetnek fel a szombati döntőben a nagyközönség előtt, egy-egy svéd, német, magyar, cseh, moldáv és japán állampolgárságú induló.
2023 szeptember 4., 12:40
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

16 ország hegedűművészei mérkőznek meg a Bartók Világversenyen

A résztvevők fellépési sorrendjének meghatározását követően szeptember 3-án az elődöntőkkel indult, és 10-én a díjkiosztó gálaesttel ér véget a Zeneakadémia 2023-as, hegedűsöknek meghirdetett Bartók Világversenye.
2023 február 3., 09:20
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
2022 november 26., 23:40
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
2022 augusztus 29., 09:55
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

93 szerző 112 művéből választhat a zsűri a Bartók Világversenyen

Az idei évben a zeneszerzők mérkőzhetnek meg a Bartók Világversenyen, akiknek hegedű-zongora duókat kellett komponálniuk a következő év hangszeres versenyzői számára. A helyezésekről rangos nemzetközi zsűri dönt, amelynek elnöke John Corigliano világhírű, Oscar-díjas amerikai komponista.
2022 január 24., 14:55
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink