bécs

2024 február 27., 16:30
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
2024 február 16., 13:15
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Demenciával élőknek kínál tárlatvezetést a bécsi Albertina

A bécsi Albertina folyamatosan azon dolgozik, hogy a látogatók igényeihez igazítsa kulturális kínálatát. A speciális tárlatvezetésekre online lehet jegyet váltani, a kísérők számára a részvétel ingyenes.
2024 február 6., 10:25
Klasszikus interjú Szerző: (x)

„A Musikverein terme maga is hangszer” – beszélgetés Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tavalyi bécsi fellépése akkora sikert aratott, hogy már a hangverseny szünetében meghívást kaptak a következő koncertre. Február 10-i estjük kapcsán beszélgettünk az együttes művészeti vezetőjével.
2024 február 2., 15:20
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Nagyszabású Rembrandt-kiállítás nyílik ősszel Bécsben

Bemutatta 2024-es kiállítási programját a bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum, ahol először rendeznek nagyszabású Rembrandt-kiállítást. A várható óriási érdeklődés miatt már most elkezdték a jegyárusítást.
2024 január 5., 11:10
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

Klimt és Beethoven jobb kedvre derítenek, állítják osztrák tudósok

A Bécsi Egyetem kutatócsapata kiderítette, hogy már negyed óra alatt jobb kedvre derül, aki Beethoven IX. szimfóniáját hallgatja, miközben Klimt Beethoven-fríz című alkotását szemléli. Aki akarja, a múzeum jóvoltából most maga is kipróbálhatja a hatást.
2023 december 30., 11:30
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Csaknem száz országban közvetítik a Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertjét

A tradicionális újévi koncertet – amelyet ezúttal Christian Thielemann vezényel – január 1-jén 11:15 órai kezdettel közvetíti az ORF. A programban megemlékeznek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is, de továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálnak.
2023 november 17., 15:55
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Művészet és párbeszéd – pezsgő kulturális-közéleti programsorozat Bécsben

A KultPult és a Femspace szervezésében megvalósuló sorozat arra vállalkozik, hogy összekösse a külföldön újrakezdő, valamint a határon innen és túl élő magyarokat: nézőket, fellépőket, támogatókat, szervezőket és csendes megfigyelőket.
2023 október 4., 15:50
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Most szombaton tartják a Múzeumok Hosszú Éjszakáját Ausztriában

Ausztria-szerte több mint 600, Bécsben pedig 119 ismert és kevésbé ismert kiállítóház vesz részt az eseményen október 7-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink