bécsi állami opera

2024 április 29., 11:05
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Bécsben is bemutatják Kurtág György operáját

A játszma vége a Bécsi Állami Opera 2024/25-ös évadának programjában szerepel. Az október 16-i bemutatót az ünnepelt német rendező, Herbert Fritsch állítja színre, a karmester pedig Simone Young lesz.
2023 december 21., 11:50
Zenés színház videó Szerző: Fidelio

A legnagyobb sztárokkal kíván boldog karácsonyt a Bécsi Állami Opera

Különleges karácsonyi kisfilmet készített a Bécsi Állami Opera, az intézmény neves énekművészei éneklik a Csendes éjt, német mellett spanyol, francia, olasz és angol nyelven.
2023 december 14., 16:55
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Egy diktatúra szörnyű álmai – a Turandot Bécsben

Puccini Turandotja Franco Alfano eredeti befejezésével hangzott el a Bécsi Állami Operában, a kevésbé édeskés változat kapcsán pedig sok minden felszínre került, amit már régóta kimondatlanul feszült a darabban.
2023 november 23., 15:25
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

A nevetés védelme – Ligeti-bemutató Bécsben

A Ligeti-évforduló alkalmából újabb darabbal gyarapodott a magyar művek (egyébként nem túl nagy) száma a nemzetközi operarepertoáron. A Le Grand Macabre november 17-i előadásán jártunk.
2023 október 30., 16:45
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Kit a részvét tett emberré – Az árnyék nélküli asszony Bécsben

Nagy érdeklődés előzte meg az osztrák fővárosban Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának előadásait, amelyet az idei évadban Christian Thielemann dirigálásával tűzött újra műsorra az intézmény. Kritikánk az október 24-i előadásról.
2023 január 5., 15:55
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Zene mindenkinek

A karácsonyi időszakban idén is műsorra tűzte a Bécsi Állami Opera Moshe Leiser és Patrice Caurier 2013-as Varázsfuvola-rendezését. A december 16-i előadás alapján a szórakoztató, de újító szándékot nem mutató produkciót leginkább az énekesek miatt volt érdemes megnézni.
2022 december 29., 15:40
Zenés színház kritika Szerző: Kondor Kata

Álomértelmezés

Új produkcióban mutatta be a Bécsi Állami Opera Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című művét 2022 decemberében. A rendező, Keith Warner Hans Sachs álmába helyezte a történetet, és a kiváló szereplőknek köszönhetően gondolatébresztő produkció jött létre. A december 15-i előadáson jártunk.
2022 február 4., 10:30
Zenés színház hír Szerző: Fidelio

Jonas Kaufmann a Bécsi Állami Opera kamaraénekese lett

Bryn Terfel szintén kamaraénekesi kitüntetést kapott, Simone Young karmester pedig az intézmény tiszteletbeli tagja lett. A díjakat a Peter Grimes szerda esti előadása után adták át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink