benedek miklós

2024 január 29., 13:45
Színház hír Szerző: Fidelio

„A lelkünk volt közös” – Szacsvay László emlékezett Benedek Miklósra

Szacsvay László a Kossuth Rádió Örökzöld című műsorában emlékezett meg 77 éves korában elhunyt pályatársáról, Benedek Miklósról, aki hozzá hasonlóan a Nemzet Színésze megtisztelő címének birtokosa volt.
2024 január 12., 15:15
Könyv ajánló Szerző: Fidelio

Benedek Miklós életéről szóló könyv jelenik meg márciusban

A Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című memoárból részletesen megismerhetjük a közelmúltban elhunyt színművész életét, művészi pályáját, személyes tragédiáit. A kötetet Vajda Katalinnal írták közösen. 
2024 január 10., 10:55
Színház gyász Szerző: Fidelio

Páratlan elegancia és csillogó intellektus – Benedek Miklóstól búcsúznak barátai és kollégái

„Egészen kivételes jelenség volt ő a magyar színházi életben: ahogy játszott, és ahogyan létezett, az is” – fogalmazott a Vígszínház társulata Benedek Miklós kapcsán. A magyar színjátszás legendás alakjáról több társulat, kollégái és barátai is megemlékeztek.
2024 január 9., 16:25
Színház hír Szerző: Fidelio

Benedek Miklós előtt tisztelegnek a közmédia csatornái

Változatos film- és műsorkínálattal idézi fel Benedek Miklós emlékét január 9-én a közmédia: emlékezetes filmes alakításaival és interjúbeszélgetésekkel tisztelegnek a 77 éves korában elhunyt színművész előtt.
2024 január 9., 10:20
Színház gyász Szerző: Fidelio/MTI

Elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében január 9-én reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – adta hírül a művész családja.
2023 november 8., 11:55
Színház lapszemle Szerző: Fidelio

Benedek Miklós: „Az igazat mondom, én nem hazudtam soha”

Benedek Miklós már több mint ötven éve van a pályán. A Kossuth-díjas színész-rendezőt szeptemberben a Nemzet Színészének választották meg kollégái. Ennek apropóján kérdezte a Nemzeti Színház.
2022 október 15., 16:40
Színház hír Szerző: (vass)

„Győztünk! Győztünk!” – 40 éves a Katona József Színház

Negyven évvel ezelőtt, 1982. október 15-én tartotta első önálló bemutatóját, A manót a budapesti Katona József Színház. Ebből az alkalomból online vetítéssel, kerekasztal-beszélgetéssel és könyvbemutatóval tisztelegnek a színházi élet képviselői a teátrum előtt.
2022 április 8., 14:10
Színház ajánló Szerző: Fidelio

Címszerepben áll színpadra Benedek Miklós

Fia halála után úgy tűnt, soha többé nem áll színpadra Benedek Miklós, most viszont mégis címszerepben látható a József Attila Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink