bereményi géza

2024 január 19., 09:35
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Cseh Tamás, Nádas Péter és Keleti Ágnes előtt is tiszteleg az Uránia a magyar kultúra napján

Izgalmas vetítéssorozattal ünnepelhetjük meg a magyar kultúra napját: január 22-én a kultúra kiemelkedő alakjairól szóló dokumentum- és nagyjátékfilmeket nézhetünk újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2023 november 13., 14:25
Színház interjú Szerző: (x)

Menekülés az Apacsok világába – interjú Bereményi Gézával az Apacsok székesfehérvári bemutatója kapcsán

Nagy sikerrel mutatta be a Vörösmarty Színház az Apacsok című előadást. A bemutató kapcsán Bereményi Gézával beszélgettünk, aki a darabról, a politikai közegről és az indiántáborokban szerzett személyes élményeiről is mesélt.
2023 szeptember 8., 14:25
Vizuál hír Szerző: Fidelio

A Kojot négy lelkét nevezi Magyarország az Oscar-díjra

Gauder Áron filmje korábban a világ legnagyobb presztízsű animációs fesztiválján, Annecy-ban elnyerte a zsűri díját, és azóta több mint harminc szemlére kapott meghívást.
2023 április 12., 14:10
Könyv hír Szerző: Fidelio

Budapesten Margócsy István, Veszprémben Bereményi Géza nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 94. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 22. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat.
2023 március 15., 09:00
Plusz magazin Szerző: Fidelio

Az ezerarcú popikon – A Petőfi-kultusz nyomában

Éppen ma 175 éve, hogy 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört a forradalom. Petőfi Sándor, a márciusi ifjak vezére és hőse születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. A Fidelio a kettős ünnep kapcsán összeállítást készített a „Petőfi-kultuszról”.
2023 február 21., 10:55
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Bereményi Géza filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Február 24. és 26. között rertrospektív vetítéssorozatban mutatja be a Cirko-Gejzír Bereményi Géza rendezői és forgatókönyvírói életművét.
2023 február 16., 09:25
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Új előzetest kapott a Kojot négy lelke

Kétperces betekintést nyerhetünk a Nyócker! rendezőjének legújabb alkotásába, amelyen keresztül az indiánok teremtéstörténetét ismerhetjük meg. Videó a cikkben!
2023 január 12., 10:40
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

A 80 éve született Cseh Tamás alakja elevenedik meg a Magyar Zene Házában

Különleges produkcióval idézi meg a Zsámbéki Nyári Színház Cseh Tamás alakját január 22-én, a zenész születésnapján, illetve a magyar kultúra napján a Magyar Zene Házában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink