Etelka, Aletta

Családi programok a hétvégére

2011.07.01. 17:23

Programkereső

A Kaláka együttes koncertje, egy kortárs meseopera, a gyulai népművészeti fesztivál és a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Győrkőcfesztivál várja a családosokat július első hétvégéjén.

Július 2-án délelőtt fél 11-kor kezdődik a Kaláka együttes kicsiknek és a nagyoknak szóló koncertje a Kobuci kertben. Az előadásba a gyerekeket, de még a szülőket is bevonják. Az apukák és az anyukák minden bizonnyal dalolták már a régi bakelitlemezeken megjelent énekelt verseket, melyek a koncert műsorának gerincéül is szolgálnak egyben. Ilyen például Kányádi Sándor tréfás kedvű Három széklába Billegről, Ballagról és Billegballagról verse, de lesznek dalok a Kaláka együttes kortárs magyar költők megzenésített gyerekverseit tartalmazó Madáretető lemezéről, és az örökzöldek, Bőrönd Ödön, Tengerecki Pál, A cinege cipője, valamint Jonatán, a pelikán sem maradnak el. 

Kaláka
Kaláka

Szombaton este hét órakor és vasárnap délután öt órakor is játsszák Jonathan Dove nemrégiben bemutatott angol kortárs meseoperáját, Az elvarázsolt disznót a Magyar Szentföld templomban Budapesten. Az előadás egy román népmese motívumaira épül: a sors könyvébe engedély nélkül betekintő királylány megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A gonosz cselszövések ellenére végül a szerelem és a bizalom győzedelmeskedik. Az produkció és a zenei anyag a gyermekek és a felnőtt nézők figyelmét egyaránt megragadó, modern, ugyanakkor befogadható nyelven szólal majd meg, az előadáson közreműködik a Halastó Kórus.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

Július első hétvégéjén immáron negyedik alkalommal kapják meg a gyerekek Győr városának kulcsát: a Vaskakas Bábszínház közreműködésével rendezett kiváló minősítésű művészeti fesztivál a nyár egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb családi programjának ígérkezik. Három nap alatt tíz helyszínen közel ezer programra kerül sor: nézzenek bábszínházat, muzsikáljanak Boribonnal, merészkedjenek be a meselabirintusba, másszák meg a mászófalat, ugróiskolázzanak, építsenek pillekővel, fessenek Duna-kavicsot, vegyenek részt a Győrkőcolimpián és még számtalan egyéb érdekességet is próbáljanak ki. A belépő mosolygós fénykép, az utazás és a szállás kedvezményes, a kellemes időtöltés garantált. Részletes program a Fidelio különszámában és a www.gyorkoc.hu weboldalon található.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

De nemcsak Győrött, hanem Gyulán is egyedülálló fesztivált rendeznek a hétvégén: idén 12. alkalommal táncegyüttesek, mesemondókkal, népi kézműves termékekkel és hagyományos ízekkel várja az érdeklődőket a XII. Körös-völgyi Sokadalmon. A rendezvénysorozat már péntek kora délután a gyulai vár előtt kialakított sokadalmi téren kezdetét veszi, amikor is a táncosokkal kísért kisbíró a közönséget a sokadalomba csalogatja. A három nap alatt mintegy ezernégyszáz néptáncos lép fel. Péntek este a várkertben rendezik az országos gyermek néptánc fesztivál gáláját, és népmese-olvasást is tartanak. Mindeközben a folyamatosan nyitva tartó vásáron mintegy száznyolcvan kézműves kínálja portékáját. A szórakozás mellett a fesztivál programjai közül természetesen a gasztronómia sem marad ki. A szervezők meghirdették a szabadtűzön készült ételek versenyét, de a legjobb pogácsa címért is lehet majd küzdeni. A fesztivál idején a Békés megyei őstermelők és termékeik is megjelennek, a portékák közt lesz száraz tészta, kolbász, méz és lekvár.

További hétvégi családi programok a Fidelio adatbázisában.