Luca, Ottilia

Körös-völgyi Sokadalom Gyulán

2011.07.01. 10:00

Programkereső

Táncegyüttesek, mesemondók, népi kézműves termékek és hagyományos ízek várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a XII. Körös-völgyi Sokadalmon Gyulán.

A Dél-Alföld népművészetének ünnepéhez kapcsolódó rendezvénybe az előadóművészettől a tárgyi kultúráig, a bábművészettől és a várásári komédiáig mindent beleszőttek: már péntek kora délutántól várják az érdeklődőket a gyulai vár előtt kialakított sokadalmi téren. Elsőként a városba táncosokkal kísért kisbíró indul körútra, a közönséget a sokadalomba csalogatva, majd egy kiállítás-megnyitó következik Modern törekvések a népi kézművességben címmel, mely egész hétvégén látható lesz.

A három nap alatt mintegy ezernégyszáz néptáncos is fellép. Péntek este a várkertben rendezik az országos gyermek néptánc fesztivál gáláját , és ekkor tartják a népmese-olvasást is gyermek- és felnőtt előadók közreműködésével. Eközben a folyamatosan nyitva tartó vásáron mintegy száznyolcvan kézműves kínálja portékáját. A sokadalom keretén belül rendezik meg a Békés Megyei Táncosok találkozóját. Szombaton húsz táncegyüttes mintegy 750 táncosa ropja majd a színpadon. Kora este a határon túli művészeké a figyelem, lesznek közöttük bábosok, táncosok, mesemondók Erdélyből, Vajdaságból, Csehországból, sőt Lengyelországból is. Szombaton késő este rendezik meg a XV. Békés Megyei Néptánc-gálát, ahol a megye legkiválóbb csoportjai lépnek fel, és a közönség is táncra perdülhet.

A szórakozás mellett a fesztivál programjai közül természetesen a gasztronómia sem marad ki. A szervezők meghirdették a szabadtűzön készült ételek versenyét, de a legjobb pogácsa címért is lehet majd küzdeni. A fesztivál idején a Békés megyei őstermelők és termékeik is megjelennek, lesz száraz tészta, kolbász, méz és lekvár a portékák közt. Vasárnap délelőtt a kisgyermekeket bábelőadással és mesékkel várják, délután Arad megye táncosai érkeznek, majd a Tűzmenedék együttes gyerekelőadást mutat be. A felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciójával érkezik, amellyel az Országos Gyermekszínházi Szemlén első helyezést ért el. A sokadalom hagyományosan vasárnap a békéscsabai Balassi Táncegyüttes Őszülő Halánték Csoportjának műsorával ér véget.