Antal, Antónia

Sikeres évadot tud maga mögött a Kolibri Színház

2011.07.01. 13:00

Programkereső

547 székhelyi előadással, a tavalyihoz képest közel kétszer annyi drámafoglalkozással, négyszer annyi színházi olvasó foglalkozással, megannyi premierrel és számos díjjal, kiemelkedően sikeres évaddal zárt a Kolibri Színház. Következő évadukra már most több mint 2000-en jegyeztek elő.
Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház

A 2010/2011-es évadban a gyerekek szinte minden korosztályának mutatattak be új előadásokat: folytatva a ″zenei klasszikusok" sorozatot a kolibrisok elsőként Shakespeare komédiáját Mendelssohn közismert zeneműve kíséretével tűzték műsorra a kisiskolások számára. Ezt követte novemberben Tasnádi István igaz történetén alapuló drámája, a Cyber Cyrano, amit a Platform 11+ keretében Vidovszky György rendezésében mutatták be a középiskolásoknak. Az előadás tavasszal elnyerte a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle egyik fődíját, az Üveghegy-díjat. Ebben az évadban továbbá a Kaláka együttes és a Kolibri Színház közös produkcióját, Marék Veronika Kippkopp gyerekei című népszerű meséjét és a svéd Robert Jelinek romák és nem romák közti konfliktust feldolgozó Európai történet című előadását is bemutatták.

Kippkopp gyerekei
Kippkopp gyerekei

Márciusban a Londonban diplomázott Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezhette meg első darabját a Kolibriben, Koromfekete című meséjében izgalmas és szórakozató módon dolgozta fel a Hófehérke és a hét törpe történetét. Ezt egy nemzetközi koprodukció, a Help követte, az angolul bemutatott történet magyar társszerzője és rendezője Horváth Péter volt. Az év végén pedig két, a Művészetek Palotájában készült komolyzenés előadás is sorra került: május 22-én Kodály Zoltán Háry Jánosa a Duna Szimfonikus Zenekar, június 4-én Wagner Hattyúlovagja az Óbudai Danubia Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészeinek közreműködésével.

A hattyúlovag
A hattyúlovag

A kolibrisek természetesen a színház falain kívül is szorgoskodtak, főként osztályterem-színházi darabjaikkal utaztak országszerte. A Kikatt, a Klamm háborúja, a Helló, náci!, és a Kövek összesen 38 előadását több mint 1200 tizenéves láthatta saját iskolájában. Az idei évad fesztiválokban és vendégszereplésekben is gazdag volt: a Múzeumok Éjszakájától a Kortárs Drámafesztiválig, a vidéki szemléktől a Müpáig, az ország valamennyi szemléjén képviselte magát a társulat. A sok munka nem maradt elismerés nélkül: tavaly szeptemberben a legjobb új magyar drámaként Háy János Völgyhídja nyerte el a Kritikusok Díját. Idén márciusban a Tantermi Színházi Szemlén, a MU Színházban a Klamm háborúját és a Helló, náci!-t díjazták, a VI. Gyermekszínházi Szemle versenyprogramjában pedig a Cyber Cyrano kapta a rendezvény egyik fődíját, az Üveghegy-díjat. Molnár Piroskát, a társulat örökös Bors nénijét áprilisban a Nemzet Színészévé választották.

Molnár Piroska
Molnár Piroska