Antal, Antónia

Véget ért a Marczibányi Téri Művelődési Központ EU-s projektje

2011.07.03. 10:00

Programkereső

Bár június 30-án véget ért az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósult projekt a Marczibányi Dráma és Komplex Művészeti Központban, a támogatott programok a későbbiekben is elérhetőek maradnak a gyerekek számára.

A projekt keretében a formális és a nem formális tanulás olyan terepét próbálták kialakítani a szervezők, ahol a programok fókuszában a kísérletezés és az értékközpontúság áll. A foglalkozások nem egyszeri találkozások voltak, hanem egy változatos és izgalmas folyamat kiindulópontjai, melyek nélkülözhetetlenül fontosak a fiatalok iskolán kívüli nevelésében.

A projekt színházi nevelési programokat, műhelyeket, játszóházakat, kompetenciafejlesztő szakköröket és táborokat is magába foglalt. A történeti és környezeti nevelési foglalkozások során a gyermekek az adott történelmi korban élve, az ott élők bőrébe bújva, változatos, kreatív munkaformák felkínálásával járták körül az aktuális témát, mélyítették el korábbi tárgyi tudásukat, a Marczi Műhelyben pedig Játékos, változatos, „rendhagyó" formákban dolgozták fel a különböző tantárgyakhoz kapcsolódó ismeretanyagot.

A kompetenciafejlesztő szakkörök között a titán varázslóiskola, a madarászsuli és a színjátszó kör közül választhattak a gyermekek, de két drámás művészeti tábort is meghirdettek vidéki, hátrányos helyzetű iskolák tanulói számára. A kiscsoportos foglalkozásokon agyagos és vizuális, képzőművészeti műhely várta az érdeklődőket, a nyitott ajtó foglalkozás során pedig a mindennapi élethez szükséges praktikus és nélkülözhetetlen ismeretek kerültek előtérbe, a szélesebb körű társadalmi integrációra fókuszálva. A projekt keretében továbbá interaktív előadásokat adtak alapítványok és civil szervezetek, működésük bemutatása mellett a foglalkozásaikon a gyakorlatban is érintették a demokráciára és toleranciára nevelés kérdéseit.