Lázár, Olimpia

Néptánccal, kézműves bemutatókkal, kiállítással folytatódik a Debreceni Nyár

2011.07.07. 10:00

Programkereső

Szomszédolás címmel gyermek néptáncfesztivál, kézműves vásár és bemutató, koncertek, valamint a XXI. Országos Nyári Tárlat várja júliusban a Debreceni Nyár programsorozatában a cívisvárosba látogatókat.

A Debreceni Nyár szabadtéri eseménysorozata a belváros hangulatos tereit tölti meg: a már hagyományos helyszínek - mint a Nagytemplom előtti Kossuth tér - mellett idén többek között az új kialakítású Hal közben és a felújított Emlékkertben kínálnak programokat hat héten át. A eseménysor keretében július 8.-10. között ismét megrendezik a Szomszédolás néven ismert Országos Gyermek Néptánc Fesztivált, július 15-17. között pedig a Városok Falvak Szövetsége, valamint a tagtelepülések művészeti csoportjainak műsorait láthatja a Debreceni Nyár közönsége. E két rendezvényhez kapcsolódik továbbá a Kézműves Alapítvány népi iparművészeinek kézműves vására és bemutatója. A látogatók megnézhetik és természetesen meg is vásárolhatják a tíz alkotó természetes anyagokból készített munkáit.

A szervező Kézműves Alapítványnak és a Debreceni Művelődési Központnak, valamint a résztvevő mestereknek az a céljuk, hogy Debrecen főterén a várost reprezentáló míves, szép használati és ajándéktárgyakkal, illetve azok készítési módjával is megismerkedhessen a közönség. Július 9-én és 10-én fazekas, kádár, bőrműves, hímző, szűrrátétes, csipkekészítő, vesszőfonó, szalmafonó, szappanöntő és kovácsmesterekkel, valamint alkotásaikkal találkozhatnak a Kossuth térre látogatók. Idén a Csapó utcai sétálóövezet is bekapcsolódik a nyári forgatagba: július 11-én, 13-án, 18-án és 20-án különböző zenei stílust képviselő együttesek mutatkoznak be. Fellép többek között a Zarándok Régizene Együttes, válogatás hangzik el Cseh Tamás dalaiból "Most elmondom, mid vagyok" címmel, hallható lesz a Funky Donots, valamint az Artézis.

A nyári programok a XXI. Országos Nyári Tárlat kiállítás teszi teljessé. A nyári tárlat műfaji keveredése, stílusbeli sokszínűsége mindenki számára kínál esztétikai alternatívát. Ebben az évben a város több évforduló kapcsán is megihlette a művészeket. Debrecen mezővárossá válásának 650., a helyi könyvnyomtatás kezdetének 450., Tóth Árpád költő születésének 125. és Medgyessy Ferenc szobrászművész születésének 130. évfordulóját ünneplik. A tárlatra 235 alkotó jelentkezett 544 munkájával, a szakmai zsűri 193 művész 246 alkotását választotta ki, amelyeket július 10-től augusztus 12-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a debreceni Kölcsey Központban.