Etelka, Aletta

Családi programok a hétvégére

2011.07.08. 15:00

Programkereső

Elvarázsolt disznóval, Ágacskával, cirkuszi kiskutyával, szárnyas sárkányokkal, de még veterán autóritkaságokkal is találkozhatnak azok a családok, akik mozgalmasan töltik el a hétvégét.

Péntek, szombat és vasárnap este 7 óra környékén egy nem mindennapi disznóval találkozhatnak a budapesti Magyar Szentföld templomba látogatók. A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis továbbra is műsorra tűzték Jonathan Dove nemrégiben bemutatott angol kortárs meseoperáját, Az elvarázsolt disznót. Az előadás egy román népmese motívumaira épül: a sors könyvébe engedély nélkül betekintő királylány megtudja, hogy egy északról jött disznó lesz a férje. A fátum beteljesülni látszik: kezdetét veszi a házasélet, és különböző varázslások árán sem sikerül feloldani a disznóbőrbe bújt hercegi férjre mért átkot. A gonosz cselszövések ellenére végül a szerelem és a bizalom győzedelmeskedik. A produkció és a zenei anyag a gyermekek és a felnőtt nézők figyelmét egyaránt megragadó, modern, ugyanakkor befogadható nyelven szólal meg, az előadáson közreműködik a Halastó Kórus.

Mercedes Benz 220 Ponton Cabriolet (1960)
Mercedes Benz 220 Ponton Cabriolet (1960)

Szombaton a veterán autók szerelmesei több mint 80 autóritkaságban gyönyörködhetnek a budapesti Széchenyi téren. A különleges járművek egy nemzetközi veteránautós túra alkalmából kerül Budapestre, ahova rendőri felvezetéssel a Hungaroringről a Hősök tere - Andrássy út- József Attila út - Széchenyi tér útvonalon érkeznek a célállomásba, a Széchenyi térre, várhatóan fél hat környékén. Az érdeklődők másnap reggelig tekinthetik meg a régi autókülönlegességeket.

Továbbá szombaton délután 4 órakor a Szép Színház előadásában Csukás-Darvas Ágacska című zenés mesejátékát is bemutatják a Zsámbéki művelődési Házban. „Ki vagyok én? Mi vagyok én? Hol a helyem a világban?"- teszi fel a kérdést a mese főszereplője,amikor egy vihar következtében a földön találja magát .El is indul, hogy választ kapjon kérdéseire. Útközben barátokat is talál: Dani kacsát, Berci békát és Pösze egeret. Immár négyen mennek az emberhez, aki talán segíteni tud majd rajtuk. Útjuk során rengeteg izgalmas kalandon mennek keresztül, s hogy elérik-e céljukat, azt csak azok tudhatják meg, akik leutaznak Zsámbékra és megnézik a darabot.

Bőröndmese
Bőröndmese

Vasárnap délelőtt egy utazni vágyó kislány, egy utazni nem akaró bőrönd és egy kiskutya lesznek a Városmajori Szabad Színpad főszereplői. Bogi, a kisiskolás lány nem nagyon szeret iskolába járni. Inkább csavarogna, bulizna, világot látna. A hatalmas utazóbőrönd viszont már unja a sok utazgatást. A koffer nem menne sehova máshova, inkább járna iskolába. Ezt a súlyos problémát egy cirkuszi kiskutya szerencsére pillanatok alatt megoldja. Hogyan? A zenés, bábos játékából kiderül. Az előadást már ötéveseknek is ajánlják az alkotók. A produkció főszereplője Patai Anna, bábos partnerei Juhász Ibolya és Kovács Katalin. A zene Szolnoki Péter munkája, további közreműködők Bodrogi Attila és Miskovics Róbert.

A hétvégén továbbá izgalmas családi fesztiválokat is rendeznek. A Szentendrei Nyár programsorozat keretében vasárnap délelőtt koncertet ad az Alma Együttes, melynek tagjai Buda Gábor, Szabó Tibor és Maroevich Zsolt. Az Alma olyan gyerekzenekar, amely minőségi és változatos szórakoztatást igyekszik nyújtani kis rajongói és persze szüleik számára. A Bogyó és Babóca kalandjait bemutató rajzfilm második része már a mozikba is került, s ha koncertekről vagy lemezekről nem is, innen biztosan sokak számára ismerősek az együttes dalai. (Almáék egyébként dolgoztak már Bartos Erikával, hiszen ő írta nekik a Balaton című album szövegeit).

Alma Együttes
Alma Együttes

A Kaláka Gyerekfesztivál keretében családi koncertet ad a Kaláka együttes is, Nyírbátoron pedig most hétvégén rendezik meg a 12. Szárnyas Sárkányok hetét, a következő programokkal:

Péntek

18:00 A Szegedi Szépmíves Céh kiállításának megnyitója (Bátori Múzeum) 18:30 UtcaSzak Társulat: Folytassátok (Múzeum kert) 19:00 Halmos Béla és a PG Csoport koncertje: PG 25 (Minorita udvar) 19:15 Kuckó Művésztanya Utcaszínház: A meghótt férj (Múzeum kert)
19:30 Kim Potter: Comedy circus (Fesztiváltér) 20:00 Taurin Cirkuszcsoport: Levegő akrobatika (Fesztiváltér)
21:00 Kováts Műhely: Ördögszáj - kortárs színházi ősbemutató (Minorita udvar)
22:00 BábSzínTér - Pályi János bábszínháza: Órajáték (Múzeum kert) 23:00 Főnix Néptáncegyüttes: Kánkán. Nászágy vivők. Senyégel (Vízi színpad)

Szombat

17:00 Kuckó Művésztanya Utcaszínház: A paraszt meg a "lábakélt" szamár (Jurta falu)
18:15 ORT-IKI és a Sárkányfiókák: Gólyalábas parádé (Fesztiváltér) 18:30 Széman Richárd: Sárkány égi tavon - a fotókiállítás megnyitója (Római katolikus templom) 18:30 A Heinola Big Band koncertje (Fesztiváltér) 19:30 Kim Potter: Comedy circus (Fesztiváltér) 19:30 Tintaló Társulás: Circus mechanicus (Templom bejárat) 20:00 Jäger Éva-Tokodi Gábor: Tenálad talál nyugalomra a lelkem (Római katolikus templom) 20:00 UtcaSzak Társulás: Sehonnai király (Múzeum kert) 21:00 Lilliput Társulat: Bolondok falva (Múzeum kert) 21:30 Pregitzer Fruzsina: Nem viccelek, csak játszom (Minorita udvar) 22:30 Teatr Akt: A kurátor álma (Fesztiváltér)

Vasárnap

17:00 Tintaló Társulat: Zsiga föstő fest (Múzeum kert)
17:00 Madárdal Zenekar: A királykisasszony szeme - mese-tánc színháza (Jurta falu) 18:00 Kuckó Művésztanya Utcaszínház: A csikóval vemhes paraszt (Múzeum kert)
18:15 Fehérváry Lilla - Kátai Zoltán: Szerelem virágai (koncert) (Minorita udvar) 19:00 Jäger Éva-Tokodi Gábor: Szerelem (koncert) (Minorita udvar) 19:00 ORT-IKI Báb- és utcaszínház: Kökény Matyi (Múzeum kert) 19:00 Tintaló Társulás: Circus mechanicus (Templom bejárat) 19:15 Kim Potter: Comedy circus (Jurta falu) 20:00 Mándi Ákos: Liszt Ferenc népszerű zongoraművei (Minorita udvar)
20:30 Szászcsávási Banda koncertje (Jurta falu) 21:30 Eszes Fruzsina-Szőke Szabolcs-Váczi Dániel Trió: Papírváros (Vízi színpad)
22:00 Fesztiválzáró: Sárkányégetés

További hétvégi programok találhatóak a Fidelio adatbázisában, amit megtekinthet erre a linkre kattintva.