Etelka, Aletta

Családi programok a hétvégére

2011.07.22. 14:00

Programkereső

Összművészeti és világzenei fesztivál, valamint rock and roll hétvége várja a családosokat a hétvégén. Irány hát a Dunántúl!
Kapolcs
Kapolcs

A festői szépségű Balaton-felvidéken pénteken veszi kezdetét a 21. Művészetek Völgye. A tíznapos fesztiválnak a korábbi hat helyett mindössze három falu - Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend ad otthont. A programok híján azonban idén sem leszünk: 90 helyszínen mintegy kétezer program várja az érdeklődőket. Holdudvarával érkezik Kapolcsra Palya Bea énekesnő. A Művészetek Hölgye a Palya-udvarban reggeli tánc, déli közös muzsikálás és délutáni Hangos-Beszélő talkshow mellett színészeket, zenészeket és írókat is vendégül lát. A fesztiválon fellép továbbá Dés László dzsesszzenész, zeneszerző, Esterházy Péter író, Snétberger Ferenc gitárművész, de lesz Hobo retrospektív sorozat is. Az idei fesztivál egyik legnagyobb újdonsága a kapolcsi Kaláka Versudvar, ahol esténként a zenét és a költészetet olyan neves művészek és előadók hozzák közelebb egymáshoz, mint Máté Gábor, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági és Harcsa Veronika. A versudvarban - ahol számos gyermekprogram is lesz - az "udvarmesteri" tisztséget Lackfi János költő látja el. Nagy várakozás előzi meg Szörényi Levente zeneszerzőnek, a legendás Illés együttes frontemberének első vendégszereplését a Művészetek Völgyében: Néha furcsa hangulatban című műsorában személyes történeteket ad elő, mesél önmagáról, életéről, zenéjéről. A fesztivál programjai a Fidelio adatbázisában is megtalálhatóak, amit elérhetnek erre a linkre kattintva.

Palya Bea a MüPában
Palya Bea a MüPában

Idén először rendezték meg a Babel Sound világzenei fesztivált Fonyódligeten, ahol koncertek, workshopok, táncházak és gyerekprogramok is csábítják a nyaralókat. A Balatonboglár és Fonyód között található Somogy Megyei Gyermektábor programja, szemben a nagy fesztiválokkal, főleg a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. A helyszín tizenhét hektáron terül el, ezért a nyugodt alvás is garantált, a tábor kisgyerekeseknek is ideális program lehet. Az eseménysor vasárnap fejeződik be, addig azonban még a Besh o droM, a Budapest Klezmer Band és a Sleeping Camels nevű, lengyel és afrikai zenészeket felvonultató vegyes formáció is színpadra lép. A fesztivál helyszíne mellett szabad strand is található, így egy finom csobbanásért sem kell messzire menni. Részletes program a Fidelio programkeresőjében!

Budapest Klezmer Band
Budapest Klezmer Band

Amerikai autók találkozójával egybekötött fergeteges rock and roll-hétvége várja a hétvégén a Szekszárdba látogatókat. Pénteken és szombaton az ötvenes évek amerikai rock and rolljának hangzásvilágát olyan fellépők idézek meg, mint a Sonny and His Wild Cows és a Tom White and His Friends. A bluesos vonalat a harmonikás Pribojszki Mátyás együttese és a Borsodi Blue Trió képviseli, a szombati zárónapon pedig fellép a nemrég újjáalakult szekszárdi AC/DC tribute-zenekar, a Riff-Raff, valamint a Blues Factory együttesből ismert Kalauz Attila Kalus Triója.

További hétvégi családi programokat erre a linkre kattintva találhat.