Antal, Antónia

Rajzfilmünnep – mert mozizni jó

2012.05.16. 15:00

Programkereső

A KEDD animációs műhely az Aegon Magyarország Zrt. támogatásával idén is megrendezi az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet 2012. május 27-én.

Az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep az ország számos pontján rajzfilmekkel teli, értékes, családi mozi programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A filmes programban magyar és nemzetközi klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés vagy rövid animációs filmek, amelyek meghatározóak az animációs műfaj területén. A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított, évenként megrendezésre kerülő esemény célja, hogy közvetítsék a rajzfilm értékét a családoknak, és megismertessék őket a magyar és nemzetközi rajzfilm múltjával és jelenével, illetve hogy a legújabb alkotások eljussanak a gyerekekhez - mondta M. Tóth Géza, a KEDD Stúdió alapítója és vezetője, aki éppen Stuttgartból tért haza, ahol három évtizede minden évben animációs fesztivált rendeznek, amely az animációs szakma egyik legnagyobb eseménye. M. Tóth Géza itt bemutatta a 10 éves KEDD animációs stúdiót, részt vett a nemzetközi versenyprogram zsűrijében, és tartottak egy Csodálatos mandarint-előadást is.

A Rajzfilmünnep kedden tartott sajtótájékoztatóján az Uránia Nemzeti Filmmúzeumban az Uránia üzemvezetője, Tillai Zsuzsa arról tájékoztatott, hogy a tavalyival ellentétben idén ingyenes lesz a program a moziban, s a jól ismert Macskássy-rajzfilmek mellett a Bogyó és Babócát, a János vitézt, a Háry Jánost és a Macskafogót láthatják majd az érdeklődők.

Sárossy Zsuzsanna főszervező elmondta, hogy a tavaly 21 csatlakozó városok száma idén 29-re duzzadt (Cegléd, Debrecen, Dunaföldvár, Dunaújváros, Gödöllő, Győr, Gyula, Hévíz, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Pápa, Salgótarján, Szarvas, Szeged, Szentendre, Szerencs, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya, Vác, Várpalota, Zalaegerszeg). A fővárosban idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház a kiemelt helyszín, továbbá bekapcsolódott az Europark, a GOUBA a Gozsdu Udvarban, a KeddShop, a Művész Artmozi, a Toldi Artmozi és az Örökmozgó Filmmúzeum. Utóbbi helyszínen délelőtt 10 órától este 6-ig mesemaratont tartanak magyar és külföldi filmekből, este 7-től pedig a felnőtteknek vetítik a Gusztáv-sorozatot.

Május 27-én 8 filmforgalmazó partner 88 filmjével, közel 50 helyszínnel és 270-280 programmal (vetítések, városok által kifejezetten a rajzfilmünnep köré szervezett kísérőprogramok, köztük kiállítás) várják a látogatókat a gyereknapon. Sárossy Zsuzsa felidézte, hogy áprilisban képregénypályázatot hirdettek 3-7, valamint 8-14 évesek számára, amelyre a május 11-i határidőig 100 pályamű érkezett. A díjátadó május 27-én az Urániában lesz, a nyeremények között találhatók alkotók által dedikált DVD-k, KEDD Shop vásárlási utalvány és Aegon ajándékcsomag is.

A Magyar Digitális Filmarchívum (ManDa) 2009-ben az Animáció Világnapja alkalmából felavatta Macskássy Gyula szobrát az Uránia Nemzeti Filmszínház földszintjén - mondta Orosz Annaida filmszerkesztő. A magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy 100. születésnapjának emlékére filmjeiből egy 60 perces mesefilm válogatás készül a MaNDA jóvoltából. A Rajzfilmünnepre megjelenő DVD a rendező mesefilmjeiből és egyedi animációs filmjeiből készült sorozat első válogatása, amelyen látható többek között A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1950) és a Két bors ökröcske. A külföldi kulturális intézetek, nagykövetségek jóvoltából európai filmek is szerepelnek majd a programban: Lengyelországból régi filmek érkeztek, de például a dánok a legfrissebb 3D-s produkciójukat, a franciák pedig a tavalyi Oscar-jelölt filmjüket bocsátották rendelkezésre, emellett észt és holland alkotások is megtekinthetők.

A szervező KEDD Stúdió kiemelt tevékenységének tekinti a magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártását, valamint az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelésének támogatását, szakkörök, filmklubok és fesztiválok szervezését. A KEDD Animációs Stúdió, számos elismert animációs kisfilm szerzője és népszerű gyermektartalmak készítője 2010-ben elkészítette a Bogyó és Babóca mesék film változatát, majd a kapcsolódó termékek forgalmazására létrehozta a Keddshop online áruházat.

M. Tóth Géza saját terveiről elárulta, hogy egy újabb egyedi filmen dolgozik, amely remélhetőleg nyár közepére készül el, emellett várható a Bogyó és Babóca harmadik szériája, de szeretnének egy egész estét filmet is készíteni Bartos Erika mesefiguráival.