Antal, Antónia

Értékesebb az ezüstnél a vas

2013.01.10. 10:03

Programkereső

Jordán Tamás rendezésében január 11-én mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház Zalán Tibor és Huzella Péter Hetvenhét című interaktív mesejátékát.

Egy igazán hagyományos dramaturgiai mese ez, amelyben kiderül, hogy az aranynál és az ezüstnél is értékesebb a vas - mondta el a Kossuth-díjas színész-rendező. Hozzátette: a mesejáték a gyermekek nyelvén mutat rá az élet nemes és kevésbé nemes dolgaira. "Nem minden a gazdagság és a kincs, vannak igazán értékes tulajdonságok, amik mindennél fontosabbak lehetnek, a látszatnak ne dőljünk be" - fogalmazott Jordán Tamás. A Merlin Színházban sikeresen debütált és legutóbb a Szombathelyi Weöres Sándor Színházban bemutatott interaktív mesejátéknak Békéscsabán is részesei lesznek a gyermekek.

Hetvenhét - Békéscsabai Jókai Színház
Hetvenhét - Békéscsabai Jókai Színház

A darabban a 77 éves Marlon király a koronát a három fia közül annak adja oda, aki a próbatételben a legjobban szerepel. A vállalkozó gyermekek a megmérettetésekben róka, meg nyuszi szerepben csapatokban irányíthatják és segíthetik a királyfiak próbatételét, személyesen élhetik át a küzdelem élményét az igazi értékekért a világ hívságaival szemben. "A darab egy életre szóló élményt nyújt, a gyerekek megtanulhatják, mi a legnagyobb érték, amit a szívükre és lelkükre hallgatva ismerhetnek fel, ha döntéshelyzetbe kerülnek" - jegyezte meg a rendező. Jordán Tamás szerint van adóssága a színházi szakmának a gyermekek és a tinédzserek felé, több hozzájuk szóló darabra lenne szükség, hiszen húsz év múlva közülük kerülnek ki a színházat kedvelők, a teátrumokat fenntartó közönség. Hozzáfűzte: a színházak sajnos túlterheltek, nem mindig marad idejük a fiatalokra külön is figyelni. "Izgalom nélkül várom a pénteki előadást, a darab kerek egész, nincsenek kritikus pontjai. Kiváló környezetben dolgozhattam, tehetséges békéscsabai prózai és táncos művészekkel, akikhez lélekben is közel áll a mesék, az illúziók világa. Régi barátság fűz Fekete Péterhez, a Jókai Színház igazgatójához, akivel együtt dolgoztam a mesejáték ősbemutatóján a Merlin Színházban, ő érdemi, szakmai segítséget nyújtott az interaktív elemek kidolgozásában és a gyermekeket elbűvölő mutatványok kidolgozásában" - mondta végül Jordán Tamás.