budapesti történeti múzeum

2023 szeptember 8., 10:40
Vizuál hír Szerző: Fidelio

Csorba Lászlót javasolta a szakmai bizottság a Budapesti Történeti Múzeum élére

A HVG értesülései szerint a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját egyhangúlag támogatta a pályázatokat értékelő bizottság. A másik jelölt Népessy Noémi, az intézmény jelenlegi vezetője volt.
2023 július 19., 15:30
Vizuál interjú Szerző: Tátrai Ágnes

„A Budapesti Történeti Múzeum egy egység” – interjú Népessy Noémi főigazgatóval

Hamarosan záruló főigazgatói ciklusának tanulságairól és az intézmény körüli pletykák valóságtartalmáról Népessy Noémit, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük.
2023 május 5., 13:35
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Budapest titokteljes varázsa – megnyílt a Budapest-hatás kiállítás a Várban

A budapesti identitás tematikája köré szerveződik a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) május 5-től látható új, időszaki kiállítása, amelyen látványos installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fővárosát Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.
2023 április 28., 12:00
Plusz ajánló Szerző: (x)

A Budapest-hatás – Rendhagyó kiállítás nyílik a fővárosi identitásról a Vármúzeumban

Május 5-től látogatható a Vármúzeum új, időszaki kiállítása, amely látványos installációkkal és a történetmesélés eszközével idézi meg a „budapestiség” sokszínű jelentésrétegeit az elmúlt 150 évből.
2022 április 26., 14:25
Plusz ajánló Szerző: (x)

Variációk emlékműre – rendhagyó megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

A Covid-19 járvány áldozatairól megemlékezve, a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítő ideglenes emlékmű készül a kortárs művészet eszközeivel a főváros három helyszínén 2022. április 29. és május 1. között.
2021 november 13., 08:50
Vizuál ajánló Szerző: (x)

#BUDAPESTNAPJA – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumban kicsiknek és nagyoknak november 20-án, este a Cseh Tamás-dalokat előadó Vodku fiai koncertjével.
2020 március 22., 15:25
Vizuál videó Szerző: Fidelio

Tudtad, hogy egykor csillagvizsgáló torony is magasodott a Budavári Palotán? – VIDEÓ

Látványos videót tett közzé a Budapesti Történeti Múzeum a főváros egyik legfőbb nevezetességéről. A digitális rekonstrukció a Vármúzeum kiállításához készült.
2016 október 19., 12:07
Vizuál festészet Szerző: Borbély Zsuzsa

Királyi családoktól a lakótelepi feelingig - gyerekek a művészetben

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában található tárlat négy kurátora humoros és személyes kiállítási anyagot állított össze a gyerek, a gyerekkor és a család témakörében. A laikusokat gondolatébresztő elrendezésével, a műértőket ritkán látott alkotásokkal, a gyerekeket pedig vendéglényekkel kötik le.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink