csajkovszkij

2023 október 30., 10:45
Klasszikus ajánló Szerző: (x)

Abrahamsen, Weiner és Csajkovszkij művei csendülnek fel a Danubia Zenekar koncertjén

Egy magyarországi bemutató, egy magyar népzenét (is) használó, ritkán játszott mester és az orosz népzenét először magas szinten műveibe építő óriás találkozásával az év egyik legizgalmasabb koncertjének ígérkezik a Danubia Zenekar november 15-i előadása, amellyel országos turnéra is indul a zenekar.
2023 július 5., 16:05
Klasszikus kritika Szerző: Kondor Kata

A szenvedéllyel játszott hang igazsága – kritika Daniele Gatti firenzei Csajkovszkij-koncertjéről

Létezik egy Beethovennek tulajdonított idézet, amely a hibátlan hangnál jelentősen fontosabbnak értékeli a szenvedéllyel megszólaltatott muzsikát. Daniele Gatti Csajkovszkij-vezénylését hallgatva ez a mondat furakodott a fejembe.
2022 november 17., 09:50
Vizuál ajánló Szerző: Fidelio

Egy alkalommal vetítik itthon a disszidens orosz rendező Csajkovszkij-filmjét

A legendás zeneszerző életének korábban eltitkolt részletei derülnek ki Kirill Szerebrennyikov drámájából. A Csajkovszkij felesége című film a művész homoszexualitásának és toxikus természetének ábrázolásával esendőnek, emberinek mutatja meg az alkotó korábban mitizált alakját.
2022 május 19., 15:50
Klasszikus kritika Szerző: Kondor Kata

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
2022 április 7., 10:15
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Csajkovszkij egykori otthona is az ukrajnai harcok áldozata lett

Az északkelet-ukrajnai Trosztyanec város súlyos károkat szenvedett az orosz invázió alatt, elpusztult az a ház is, amelyben Csajkovszkij huszonnégy éves korában élt.
2020 december 18., 13:20
Tánc kvíz Szerző: Fidelio

KVÍZ: Mennyire ismered A diótörőt?

1892. december 18-án mutatták be Csajkovszkij A diótörő című művét, ami a mai napig a világ legnépszerűbb mesebalettje. Az E. T. A. Hoffmann nyomán írt művet számtalan módon feldolgozták már, a Diótörő-figura pedig gyakori eleme az ünnepi díszítésnek.
2020 október 1., 12:05
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
2020 május 7., 09:50
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio/MTI

Az orosz balett legsikeresebb zeneszerzője: Csajkovszkij

1840. május 7-én született Pjotr Iljics Csajkovszkij, aki zeneszerzőként a saját útját járta: nem kedvelte a korban istenített Wagnert, annál inkább rajongott Mozartért. Élete tragikus volt, művei viszont felemelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink