cseh tamás

2023 november 17., 14:40
Vizuál magazin Szerző: morpho

KÉP-regény: A Bakáts téri Őrület

a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos ezúttal egy harminc évvel ezelőtti, kaotikus Cseh Tamás-koncert emlékét eleveníti fel, amely során személyesen is átélhette az Ausztrália című dal sorait. 
2023 május 4., 09:15
Plusz magazin Szerző: Barcza Réka

Az indián képzőművész, akinek dalain generációk nőttek fel – megnéztük a Cseh Tamás-kiállítást

Emléktárgyak, autóstoppos igazolvány, a Baksa-Soós Jánostól kapott gitár, ecsetek – mindezek láthatóak a Petőfi Irodalmi Múzeum új tárlatán, amit a művész 80. születésnapja alkalmából rendeztek, Helyzetjelentések címmel. 
2023 április 25., 09:40
Plusz ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Fotók, rajzok és a legendás lengyel autóstoppos igazolvány – megnyílt a Cseh Tamás kiállítás a PIM-ben

Helyzetjelentések címmel emlékezik a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 24-én nyílt kiállítása.
2023 március 15., 09:00
Plusz magazin Szerző: Fidelio

Az ezerarcú popikon – A Petőfi-kultusz nyomában

Éppen ma 175 éve, hogy 1848. március 15-én az európai városok sorában Pest-Budán is kitört a forradalom. Petőfi Sándor, a márciusi ifjak vezére és hőse születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. A Fidelio a kettős ünnep kapcsán összeállítást készített a „Petőfi-kultuszról”.
2023 január 17., 09:45
Plusz ajánló Szerző: (x)

Elmaradt a szellemi rendszerváltás? – Cseh Tamásra emlékezik a Csokonai

A magyar kultúra napja alkalmából változatos programokkal várja közönségét a XV. kerület: többek között kiállításmegnyitóval, egy különleges tárlatvezetéssel, valamint a Mélyrepülés című monodrámával, amely a január 22-én éppen 80 éve született Cseh Tamás emléke előtt tiszteleg.
2023 január 12., 10:40
Zenés színház ajánló Szerző: Fidelio

A 80 éve született Cseh Tamás alakja elevenedik meg a Magyar Zene Házában

Különleges produkcióval idézi meg a Zsámbéki Nyári Színház Cseh Tamás alakját január 22-én, a zenész születésnapján, illetve a magyar kultúra napján a Magyar Zene Házában.
2022 december 5., 11:45
Jazz/World magazin Szerző: (vb)

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
2022 augusztus 11., 13:20
Jazz/World ajánló Szerző: Fidelio/MTI

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink