Edu-Art

15 éves magyar gordonkás az Eurovíziós Versenyen

2014.03.28. 14:00
Ajánlom
A május 26. és 31. között megrendezendő kölni versenyen Magyarországot Devich Gergely képviseli, aki március 29-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

A kezdeményezés 1982-ben indult az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége jóvoltából. A viadal az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei "kistestvére". Magyarország eddig kétszer nevezett be a kétévente más-más városban megrendezett versenybe. 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben pedig Rácz Ödön nagybőgős is eljutott a döntőig.

Az idei versenyen tizennégy tagország indít különböző hangszereken játszó fiatal muzsikust: Ausztria, Horvátország, Görögország, Németország, Moldova, Lengyelország, Szlovénia, Norvégia, Málta, Svédország, Portugália, Csehország, Hollandia és Magyarország. A 20 év alatti muzsikusok képességei Kölnben két fordulóban méretnek meg. Az interneten közvetített elődöntőben negyed órát játszhatnak, igény szerint zongorakísérettel. Ezt követően a televízió nyilvánossága előtt zajló döntőben öt percet muzsikálhatnak zenekari kísérettel a kölni dóm előtt felállítandó hatalmas szabadtéri színpadon. A rangos nemzetközi zsűri a két forduló alapján dönt a díjazottakról.

Devich Gergelyt, a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérte fel, hogy vállalja hazánk képviseletét. A tizenötéves gordonkaművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára jár, a különleges tehetségek osztályába, tanára Mező László. Nyolcévesen kezdett csellózni a zuglói Szent István Király Zeneiskolában Antók Zsuzsanna növendékeként. Két alkalommal is megnyerte az országos Friss Antal-gordonkaversenyt. Egyike volt a Budapesti Fesztiválzenekar által kiírt országos zenei verseny győzteseinek, így szólistaként felléphetett a világhírű együttessel Fischer Iván vezényletével. A szlovákiai Dolný Kubínban rendezett nemzetközi versenyen második díjat, az olaszországi Legnagóban rendezett viadalon első díjat nyert.

Kokas Katalin meghívására Devich Gergely fellépett Kocsis Zoltán zongoraművésszel a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon. 2012-ben a Zuglói Filharmónia élén Dohnányi Gordonkaversenyét adhatta elő a Művészetek Palotájában, Záborszky Kálmán vezényletével. 2013-ban Kocsis Zoltán születésnapi gálakoncertjének egyik szólistája lehetett. Csellózott a felújított Zeneakadémia újranyitásának ünnepi gálaestjén és a 30 éves Fesztiválzenekar jubileumi hangversenyén. Szombaton, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Maxim Rysanov brácsaművész partnereként lép fel a Pesti Vigadóban.

Az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyén Devich Gergely Haydn-, Liszt- és Bartók-műveket játszik édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével, illetve a május 31-i döntőben, amelyet a magyar közmédia (M2) is élőben közvetít, Saint-Saëns Allegro appassionato című darabját adja elő. Már eldőlt, hogy Kölnben lesz még egy csellista, a portugál versenyző. A csehek egy 12, a lengyelek egy 17 esztendős harmonikást, az osztrákok egy kínai származású hegedűművészt indítanak a viadalon. A görögök egy gitárost, a szlovénok egy zongoristát, a svédek egy brácsást küldenek Kölnbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Gothár Péter a nyilvánosság elé lépett a Katona zaklatási ügyében

A budapesti Katona József Színház közösségi oldalán jelent meg a színházból kitiltott rendező közleménye.
Színház

Egy ideje már szóbeszéd tárgya volt a zaklató kolléga a Katonában

A Katona József Színház tegnap közleményben tudatta, hogy egyik munkatársát kitiltották a teátrumból, mert "erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett". Többen úgy tudják, a Katona egyik ismert tagjáról van szó, akivel máshol is akadtak problémák.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Színház

Schilling Árpád: „Csak az áldozatok tudják leleplezni a tettest”

A budapesti Katona József Színház zaklatási ügye kapcsán tette közzé véleményét Schilling Árpád rendező közösségi oldalán.
Klasszikus

„Az ember csak játszik és játszik” – interjú Lakatos Györggyel

A Partiúra kalocsai adásában vendégeskedett Lakatos György fagottművész, aki szülővárosában alapította meg a beteg gyerekek gyógyulását segítő jótékonysági Kék Madár Fesztivált. Kortárs zenéről, fagottról és Vivaldiról is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.