Edu-Art

2011 zenei tehetségei

2012.01.01. 11:50
Ajánlom
A Fidelio.hu a mögöttünk álló esztendőben is igyekezett kiemelt figyelmet szentelni a pályájuk elején járó fiatal művészpalántáknak. Szimatunkat igazolja, hogy többen rangos események főszereplői lesznek 2012-ben.

Bella Máté neve már régebbről ismerősen cseng, hiszen még 2009-ben megnyerte az UMZF Zeneszerzőversenyét. 2011 mégis karrierje kezdetének tekinthető, hiszen nagy hatású zenét írt a Nemzeti Színház-beli Magyar ünnephez - ezzel elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb színházi zene kategóriában -, Karafiáth Orsolyával jegyzett Macskadémona pedig a Madách Musicalpályázaton lett harmadik helyezett, és nem utolsó sorban lediplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Szintén zeneszerző, de ő a 2011-es UMFZ Zeneszerzőverseny győztese: Tornyai Péter új művei azóta megszólaltak a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál keretei között, valamint zeneakadémistákból alakult különböző együttesek koncertjein, és a 2012-es  Végh Sándor vonósnégyes-emlékverseny kötelező darabját is ő írja.

A 13 éves révkomáromi Hodek Dávid az Earth Wind & Fire videóját meglátva kezdett dobolni ódodásként. Főként híres ütősök felvételeiről leste el a dob csínját-bínját. 2002 óta a kőbányai Jazzkonzi diákja, Sárik Péter jazz-zongorista, illetve Tóth Viktor szaxofonos oldalán rendszeresen koncertezik, 2011 tavaszán írországi és amerikai turnén vett részt, a 2012 januári Jazz Showcase-on pedig az egyik esti nagykoncert főszereplője lesz.

Madaras Gergely a június 8-án megrendezett KLASSZ Tehetségek gála valóságos főszereplője volt. A fiatal karmester azóta - szimatunkat igazolva - a Junior Prima Díjat is megkapta. Tanulmányait és karmesteri tevékenységének javát továbbra is Manchesterben folytatja, de talán a jövőben kedvet és lehetőséget kap arra, hogy itthon kamatoztassa tudását.

A nyár elején adta bemutatkozó koncertjét a Krulik Kvartett. A primárius, Krulik Eszter szerte Európában képezte magát, kalandozott a kortárs- és a világzene területein is, míg végül a klasszikus zene és a hegedű mellett döntött. Arról is kérdeztük, okoz-e számára nehézséget, hogy férfiakkal szemben vállalt fel vezető szerepet.

Alig tizenkilenc éves, ám az ifjú szombathelyi bariton, Foki Dániel orgánumának érettsége, stílusismerete és előadói rutinja a harmincasokat idézi. 2011-ben megnyerte a Simándy József Énekversenyt, ősz óta pedig a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait.

Szakács Ildikó volt a 2011-es Armel Operaverseny felfedezettje - kár, hogy ilyen kategóriában nem osztottak díjat. Az Alföldi Róbert által rendezett Rigoletto szegedi bemutatója után kérdeztük tapasztalatairól és jövőbeli terveiről a Gilda szerepében bemutatkozó fiatal szopránt.

A Snétberger Ferenc nevével fémjelzett roma tehetséggondozó program első nagy felfedezettje a klasszikus bőgő szakos, a jazz-zel mindezidáig autodidakta módon ismerkedő Bodoczki Ernő. A húszéves békési srác azóta a gitárzseni legújabb, New Generation elnevezésű projektjének alapemberévé vált - fogunk még hallani róla, az biztos.

Guessous Majda Mária, a Folkbeats népzenei kategóriájának győztese nemcsak előadóművész, életének fontos része a tanítás és a népdalgyűjtés is, bár még csak most diplomázik a Zeneakadémia első népzenész-mesterévfolyamán. Nem véletlen, hogy gyors egymásutánban megkapta a Junior Prima Díjat, és Erste az elsőkért! ösztöndíjat, január végén pedig a Müpa hagyományos népzenei gálakoncertjén is bemutatkozhat.

Bár interjút még nem készítettünk vele (ami késik, nem múlik!), nem vitás, hogy Devich Gergő kimagasló tehetség. A tizenhároméves csellista nyáron zeneiskolás társaival alakított kamaraegyüttesükkel a ZENE.ON Liszt-év alkalmából kiírt pályázatán diadalmaskodtak, november végén a XIII. Országos Friss Antal gordonkaverseny kiemelt első díját és különdíját nyerte el - többek között fellépési lehetőséget a 2012 augusztusában megrendezésre kerülő Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál egy koncertjére. A Müpában pedig már 2012. február 19-én bemutatkozhat a Szent István Király Szimfonikus Zenekar szólistájaként.

A tehetségek pályáját 2012-ben is figyelemmel kísérjük majd, és persze kíváncsian várjuk, kik azok a tehetségek, akik az előttünk álló hónapokban bukkannak fel vagy robbannak be a zenei életbe. Ha már most van tippjük, osszák meg velünk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.