Edu-Art

2016-ban nyit Berlin legújabb zeneakadémiája

2014.05.07. 12:00
Ajánlom
Nem színtiszta zenei képzést adnak, hanem a gondolkodást is fejlesztik Daniel Barenboim argentin-izraeli karmester és zongoraművész közel-keleti növendékek számára létesülő berlini zeneakadémiáján, amelynek terveit kedden mutatták be a sajtó képviselőinek a leendő igazgató, Michael Naumann volt kulturális miniszter és Monika Gütters kulturális államminiszter jelenlétében.

A közel-keleti békét a muzsika útján előmozdítani hivatott zeneművészeti főiskola két év alatt készül el, és 2016 őszétől fogadja az első mintegy száz növendéket. A diákok három évig járhatnak az akadémiára, ahol nemcsak zenélni tanulnak, hanem zeneelméleti és filozófiai képzésben is részesülnek - mondta el a Berlinben élő 73 éves mester, aki jelenleg a Berlini Állami Opera főzeneigazgatója.

A zsidó és palesztin diákok közös zenei képzésére létrehozott Barenboim-Said Akadémia a német főváros központjában, az Unter den Linden operaház egykori díszletraktárában kap helyet, ahol a próbatermeken kívül kialakítanak egy 620 férőhelyes koncerttermet is Frank Gehry amerikai sztárépítész tervei alapján, 6500 négyzetméter összalapterületen. A Pierre Boulez zeneszerző és karmester nevét viselő hangversenyteremben tartandó koncertek során Barenboim össze akarja kötni a klasszikusokat és a kortárs kompozíciókat.

A főiskola nevében a Said utalás Edward Said palesztin származású amerikai irodalomkutatóra, akivel Daniel Barenboim 1999-ben Weimarban megalapította az ugyancsak a zsidó-palesztin megbékélést szolgáló, sevillai székhellyel működő West Eastern Divan Zenekart.

Ez lesz a harmadik nagy zeneakadémia a német fővárosban. Barenboim szerint sajátos jellegű intézményként működik majd, mert nem pusztán zenei képzést ad a feltörekvő közel-keleti tehetségeknek, hanem "a békével kapcsolatos gondolkodási stratégiák kifejlesztésére" is ösztönöz majd. "A zenét össze akarjuk kötni a gondolkodással. A cél a gondolkodó fül" - jelentette ki a karmester, aki a milánói Scala állandó vendégkarmesterként való lelépése után főleg Berlinben akar tevékenykedni és többet kíván foglalkozni az új akadémiával.

A Barenboim-Said Akadémia 34 millió euróból létesül, amiből 20 milliót biztosít a német szövetségi állam, a többit magánszponzorok állják. A jelenleg szanálás alatt álló Unter den Linden operaház egykori raktárépületét Berlin városa adja bérbe ingyen 99 évre. A működtetés évi 5 millió euróra becsült költségét vegyesen fedezik közpénzekből és magánadományokból - mondta el a keddi sajtóbejáráson az akadémia leendő igazgatója, Michael Naumann volt német kulturális miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.