Edu-Art

2016-ban nyit Berlin legújabb zeneakadémiája

2014.05.07. 12:00
Ajánlom
Nem színtiszta zenei képzést adnak, hanem a gondolkodást is fejlesztik Daniel Barenboim argentin-izraeli karmester és zongoraművész közel-keleti növendékek számára létesülő berlini zeneakadémiáján, amelynek terveit kedden mutatták be a sajtó képviselőinek a leendő igazgató, Michael Naumann volt kulturális miniszter és Monika Gütters kulturális államminiszter jelenlétében.

A közel-keleti békét a muzsika útján előmozdítani hivatott zeneművészeti főiskola két év alatt készül el, és 2016 őszétől fogadja az első mintegy száz növendéket. A diákok három évig járhatnak az akadémiára, ahol nemcsak zenélni tanulnak, hanem zeneelméleti és filozófiai képzésben is részesülnek - mondta el a Berlinben élő 73 éves mester, aki jelenleg a Berlini Állami Opera főzeneigazgatója.

A zsidó és palesztin diákok közös zenei képzésére létrehozott Barenboim-Said Akadémia a német főváros központjában, az Unter den Linden operaház egykori díszletraktárában kap helyet, ahol a próbatermeken kívül kialakítanak egy 620 férőhelyes koncerttermet is Frank Gehry amerikai sztárépítész tervei alapján, 6500 négyzetméter összalapterületen. A Pierre Boulez zeneszerző és karmester nevét viselő hangversenyteremben tartandó koncertek során Barenboim össze akarja kötni a klasszikusokat és a kortárs kompozíciókat.

A főiskola nevében a Said utalás Edward Said palesztin származású amerikai irodalomkutatóra, akivel Daniel Barenboim 1999-ben Weimarban megalapította az ugyancsak a zsidó-palesztin megbékélést szolgáló, sevillai székhellyel működő West Eastern Divan Zenekart.

Ez lesz a harmadik nagy zeneakadémia a német fővárosban. Barenboim szerint sajátos jellegű intézményként működik majd, mert nem pusztán zenei képzést ad a feltörekvő közel-keleti tehetségeknek, hanem "a békével kapcsolatos gondolkodási stratégiák kifejlesztésére" is ösztönöz majd. "A zenét össze akarjuk kötni a gondolkodással. A cél a gondolkodó fül" - jelentette ki a karmester, aki a milánói Scala állandó vendégkarmesterként való lelépése után főleg Berlinben akar tevékenykedni és többet kíván foglalkozni az új akadémiával.

A Barenboim-Said Akadémia 34 millió euróból létesül, amiből 20 milliót biztosít a német szövetségi állam, a többit magánszponzorok állják. A jelenleg szanálás alatt álló Unter den Linden operaház egykori raktárépületét Berlin városa adja bérbe ingyen 99 évre. A működtetés évi 5 millió euróra becsült költségét vegyesen fedezik közpénzekből és magánadományokból - mondta el a keddi sajtóbejáráson az akadémia leendő igazgatója, Michael Naumann volt német kulturális miniszter.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.