Edu-Art

A debreceni Kodály Kórus alapítójára emlékeznek

2016.04.01. 09:03
Ajánlom
Száz éve, 1916. április 1-jén született a magyar és benne a debreceni zenetörténet meghatározó személyisége, Gulyás György karnagy, akinek a munkásságára kulturális programsorozattal emlékeznek Debrecenben.

Gulyás György nevéhez fűződik a békéstarhosi zenei kollégium létrehozása, ahol elsőként valósította meg a gyakorlatban az éneklés alapján történő zenei nevelést, Kodály pedagógiai koncepcióját.

Később igazgatója volt a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolának, majd építtetője a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma épületének.

Kodály Kórus

Kodály Kórus

Tóth József, a Kodály zeneművészeti szakközépiskola jelenlegi igazgatója kiemelte: Gulyás György volt az, aki 1957-ben elérte, hogy Kodály Zoltán a nevét adja a debreceni zenedéhez, s ő alapította 1955-ben a debreceni Kodály kórust.

A kórus megalakulása idején először a zeneművészeti szakiskola énekkaraként működött. Első nagy nemzetközi sikerét még leánykarként, 1958-ban, a walesi Llangollenben rendezett kórusversenyen aratta. Egy évvel később Arezzóban kiérdemelt győzelmük már a vegyeskar pályafutását indította el. A Kodály Kórus 1971-től Debrecen város hivatásos együtteseként működik. "Ezzel a kórussal Debrecen berobbant Európa kulturális életébe" - mondta az igazgató.

Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának dékánja, Gulyás György egykori tanítványa emlékeztetett rá, hogy a néhai karnagy és zenepedagógus nevéhez fűződik a konzervatóriumi épület létrehozása, amely azóta is otthona az egyetem zeneművészeti karának.

Megemlítette, hogy ugyancsak Gulyás György nevéhez fűződik a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny megalapítása, amely 1961 óta rangos rendezvénye a városnak és a nemzetközi kóruszenei életnek.

Scapin, a szemfényvesztő - Csokonai Színház, Debrecen

Scapin, a szemfényvesztő - Csokonai Színház, Debrecen (Fotó/Forrás: POSZT, Kálmándy Ferenc)

A megemlékezéssorozat március 31-én a Kodály Kórus ünnepi hangversenyével kezdődik a debreceni Református Kistemplomban, majd április 1-jén, Gulyás György 100. születésnapján énekszó mellett koszorúzzák meg a síremlékét a helyi köztemetőben.

A Gulyás szakkollégium koncerttel egybekötött egész napos rendezvényére április 7-én kerül sor, Debrecen város napján, április 11-én pedig a Kodály Filharmónia ad ünnepi centenáriumi koncertet a debreceni Kölcsey Központban. A filharmonikusokat Vásáry Tamás vezényli, a Kodály Kórussal pedig együtt lépnek színpadra az egyetemi Canticum Novum Kamarakórus tagjai és a helyi Kodály Zoltán ifjúsági vegyeskar énekesei.

Komolay Szabolcs bejelentette: terveik szerint Gulyás György egykori lakóházánál felavatják az 1993-ban elhunyt kiváló zenész, zenepedagógus, karnagy emléktábláját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.