Edu-Art

A gyerekek jobban értik a kortárs zenét

2016.09.12. 16:55
Ajánlom
19 évad és országszerte közel 3000 zenei ismeretterjesztő előadás jelzi az útját annak a rendkívül népszerű műsorsorozatnak, amely BonBon Matiné néven vált ismertté.

Az 5-10 évesek játékos zenei nevelését, a hangszeren való tanulás szépségeit népszerűsítő programokat kezdettől fogva Győző bácsi, azaz Lukácsházi Győző vezeti, aki rengeteg játékkal, kiváló előadókkal és persze finom csokoládéval várja a legkisebbeket és szüleiket. Az előadássorozatok egyik titka, hogy több műfaj kiválóságai is helyet kaphatnak bennük, így a klasszikus zenét játszó legnagyszerűbb szólisták és együttesek mellett népzenei, világzenei, jazz-, illetve mozgásművészeti, színházi formációk is megjelennek. Csak néhányat említve az elmúlt közel két évtizedből: Amadinda, Budapest Clarinet Quartet, Ghymes Zenekar, Kaláka, Hot Jazz Band, Palya Bea, Táncművészeti Egyetem, Agócs Gergely, Szalóki Ági, HUPS Crew, és Fabók Mancsi.

Évszázados kalandozások

Kapcsolódó

Évszázados kalandozások

Tizenkettedik alkalommal, a Szent Márton-év keretében rendezik meg augusztus 26-28. között az Arcus Temporum fesztivált, amelynek az előző évekhez hasonlóan idén is a Pannonhalmi Bencés Főapátság ad otthont. Rácz Zoltán művészeti vezetővel múlt és jelen közösségre lépéséről, a monostor falai közt felcsendülő darabokról és spirituális ajándékok befogadásáról is beszélgettünk.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Bóbita Magazin)

A BonBon Matiné igyekszik mindig újdonságokkal előrukkolni, a legújabb igényeknek is megfelelni. Ennek érdekében a 2016-17. évadban 3 ősbemutatót is tartanak. Először rögtön októberben, ahol a népszerű szerzőpáros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző legújabb mesejátékát, a Ludas Matyit mutatják be. Ezt követi novemberben a BonBon Árnyékszínház premierje, a Betlehem, mely Jézus születésének történetét beszéli el modern formában, szimfonikus hangzású zenével, varázslatos látványvilággal.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Kádár-Csoboth Judit)

Februárban mutatják be Dobszay-Meskó Ilona legújabb kortárs zenei mesejátékát, mely ezúttal a legősibb magyar népmese, a Fehér ló fia történetét dolgozza fel. A korral haladva az idei koncerteket is gazdagítják majd élő illusztrációk, illetve márciusban lesz a bemutatója a BonBon Matiné felkérésére megszülető Csenge csodálatos kalandjai című produkciónak, melyet a BANDART Productions mutat be és amely Pinokkió történetének modern, digitális környezetbe helyezett parafrázisa. Emellett azonban színház, népzene és világzene egyaránt megtalálható az idén is 110 előadást felvonultató évad repertoárján.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Bóbita Magazin)

Továbbra is folytatódik a Tóbiás matiné, melyet Lukácsházi Győző, mint a Bartók Rádió vasárnapi gyerekműsorainak szerkesztője és műsorvezetője hozott létre az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Ebben a produkcióban szintén nagyóvodások és kisiskolások ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, a klasszikus zene világával.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek jó időben találkozhassanak a kulturális értékek több fajtájával és eszerint alakulhasson ízlésük, kritikai gondolkodásuk. Ahogy egyik nézőnk írta visszajelzésében:

Remekül bevezeti a gyerekeket a művészeti ágakba. Színes, változatos, sok műfajt bemutató.

E gondolatok jegyében álltak össze a 2016/17-es évad bérleti sorozatai is, amelyek a BonBon Matiné honlapján naprakészen követhetőek.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.
Könyv

81 éves korában elhunyt Czakó Gábor Kossuth-díjas író

A Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze február 21-én hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében – közölte a család.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.