Edu-Art

A gyerekek jobban értik a kortárs zenét

2016.09.12. 16:55
Ajánlom
19 évad és országszerte közel 3000 zenei ismeretterjesztő előadás jelzi az útját annak a rendkívül népszerű műsorsorozatnak, amely BonBon Matiné néven vált ismertté.

Az 5-10 évesek játékos zenei nevelését, a hangszeren való tanulás szépségeit népszerűsítő programokat kezdettől fogva Győző bácsi, azaz Lukácsházi Győző vezeti, aki rengeteg játékkal, kiváló előadókkal és persze finom csokoládéval várja a legkisebbeket és szüleiket. Az előadássorozatok egyik titka, hogy több műfaj kiválóságai is helyet kaphatnak bennük, így a klasszikus zenét játszó legnagyszerűbb szólisták és együttesek mellett népzenei, világzenei, jazz-, illetve mozgásművészeti, színházi formációk is megjelennek. Csak néhányat említve az elmúlt közel két évtizedből: Amadinda, Budapest Clarinet Quartet, Ghymes Zenekar, Kaláka, Hot Jazz Band, Palya Bea, Táncművészeti Egyetem, Agócs Gergely, Szalóki Ági, HUPS Crew, és Fabók Mancsi.

Évszázados kalandozások

Kapcsolódó

Évszázados kalandozások

Tizenkettedik alkalommal, a Szent Márton-év keretében rendezik meg augusztus 26-28. között az Arcus Temporum fesztivált, amelynek az előző évekhez hasonlóan idén is a Pannonhalmi Bencés Főapátság ad otthont. Rácz Zoltán művészeti vezetővel múlt és jelen közösségre lépéséről, a monostor falai közt felcsendülő darabokról és spirituális ajándékok befogadásáról is beszélgettünk.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Bóbita Magazin)

A BonBon Matiné igyekszik mindig újdonságokkal előrukkolni, a legújabb igényeknek is megfelelni. Ennek érdekében a 2016-17. évadban 3 ősbemutatót is tartanak. Először rögtön októberben, ahol a népszerű szerzőpáros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző legújabb mesejátékát, a Ludas Matyit mutatják be. Ezt követi novemberben a BonBon Árnyékszínház premierje, a Betlehem, mely Jézus születésének történetét beszéli el modern formában, szimfonikus hangzású zenével, varázslatos látványvilággal.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Kádár-Csoboth Judit)

Februárban mutatják be Dobszay-Meskó Ilona legújabb kortárs zenei mesejátékát, mely ezúttal a legősibb magyar népmese, a Fehér ló fia történetét dolgozza fel. A korral haladva az idei koncerteket is gazdagítják majd élő illusztrációk, illetve márciusban lesz a bemutatója a BonBon Matiné felkérésére megszülető Csenge csodálatos kalandjai című produkciónak, melyet a BANDART Productions mutat be és amely Pinokkió történetének modern, digitális környezetbe helyezett parafrázisa. Emellett azonban színház, népzene és világzene egyaránt megtalálható az idén is 110 előadást felvonultató évad repertoárján.

Lukácsházi Győző

Lukácsházi Győző (Fotó/Forrás: Bóbita Magazin)

Továbbra is folytatódik a Tóbiás matiné, melyet Lukácsházi Győző, mint a Bartók Rádió vasárnapi gyerekműsorainak szerkesztője és műsorvezetője hozott létre az Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. Ebben a produkcióban szintén nagyóvodások és kisiskolások ismerkedhetnek meg a hangszerekkel, a klasszikus zene világával.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek jó időben találkozhassanak a kulturális értékek több fajtájával és eszerint alakulhasson ízlésük, kritikai gondolkodásuk. Ahogy egyik nézőnk írta visszajelzésében:

Remekül bevezeti a gyerekeket a művészeti ágakba. Színes, változatos, sok műfajt bemutató.

E gondolatok jegyében álltak össze a 2016/17-es évad bérleti sorozatai is, amelyek a BonBon Matiné honlapján naprakészen követhetőek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.