Edu-Art

A hiányzó anyagiakat jó ötletekkel lehet helyettesíteni

2012.04.03. 11:43
Ajánlom
A március 29-én megrendezett második „Új utak” nemzetközi Arts and Business konferencia témája az volt, hogy kreativitás miként jelenik meg a gazdaságban és a kultúrában.

A művészetek és üzleti menedzsment kapcsolatait elemző eseménynek a tavalyi rendezvényhez hasonlóan ismét a Brit Nagykövetség pazar épülete adott otthont. A konferencia első felszólalója Vasák Benedek, az A38 kulturális központ kommunikációs igazgatója volt. Vitaindító beszédében felvázolta, miként vált tíz év alatt az eredetileg könnyűzenei koncerthelyszín egy szerteágazó programkínálatú kulturális központtá. Hozzátette, az A38 egy olyan organikusan építkező szervezet, amely fontosnak tartja az együttműködést állami és más partnerekkel is. Vasák Benedek véleménye szerint a jelenlegi gazdasági körülmények között a hiányzó anyagiakat jó ötletekkel lehet helyettesíteni, vagyis a kreativitás a megtakarítás egyik fontos eszköze lehet.

A kommunikációs igazgató okfejtése után a nemzetközi filmpiac egyik szereplőjével, Adam Goodmannel ismerkedett meg a hallgatóság, aki munkája során több tapasztalt magyarországi filmessel dolgozott már együtt. A Mid Atlantic filmprodukciós cég vezetője eladásában arról is beszélt, hogyan lehet megoldani a kockázatkezelés és a finanszírozás problematikáját a folyamatosan változó gazdasági körülmények között.

A konferencián Orlai Tibor, az Orlai Produkciós cég vezetője és Schilling Árpád, a Krétakör Társulat alapítója képviselte a színházi szférát. Előadásaikban arról beszéltek, hogyan fér el egymás mellett réteg és szórakoztató színház, miként hat egymásra közélet és színház, és hogyan lehet egy produkciót a társadalomtudományok módszertanával és művészeti gondolkodással létrehozni. Schilling Árpád elmondta, hogy a Krétakör jelenlegi koncepciója a „kreatív közösségi játék" kifejezésben nyilvánul meg, és hangsúlyozta, hogy milyen fontosnak tartja az aktivitást, a kooperációt és a tapasztalás alapján működő munkát.

Az ülésszak második felében Alastair Creamer, Dinah Caine (vezérigazgató - Skillset) és Emile Bootsma (vezérigazgató - Kempinski Hotel Corvinus Budapest) előadásai a nemzetközi üzleti gondolkodásmód mélységeibe engedtek betekintést. Alastair Creamer az Unilever Catalyst esettanulmányán keresztül beszélt arról, hogy a művészet miként lehet a vállalaton belüli kulturális változások motorja. Creamer nemcsak mondanivalójával, de lehengerlő előadásmódjával színes egyéniségével is lenyűgözte a hallgatóságot. A tanulságos előadásokat követően kerekasztal-beszélgetések keretében a közönség is lehetőséget kapott, hogy kifejtse véleményét a művészeti menedzsment specifikusabb területeivel kapcsolatban.

A szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel már most megkezdték a következő évi konferencia előkészítését - addig is a tavalyi rendezvényre megjelent Új utak a művészeti menedzsmentben című hiánypótló kiadványt, illetve 2012 szeptemberében induló Kreatív event manager, azaz fesztiválszervező képzésüket ajánlják az érdeklődők figyelmébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.