Edu-Art

A hiányzó anyagiakat jó ötletekkel lehet helyettesíteni

2012.04.03. 11:43
Ajánlom
A március 29-én megrendezett második „Új utak” nemzetközi Arts and Business konferencia témája az volt, hogy kreativitás miként jelenik meg a gazdaságban és a kultúrában.

A művészetek és üzleti menedzsment kapcsolatait elemző eseménynek a tavalyi rendezvényhez hasonlóan ismét a Brit Nagykövetség pazar épülete adott otthont. A konferencia első felszólalója Vasák Benedek, az A38 kulturális központ kommunikációs igazgatója volt. Vitaindító beszédében felvázolta, miként vált tíz év alatt az eredetileg könnyűzenei koncerthelyszín egy szerteágazó programkínálatú kulturális központtá. Hozzátette, az A38 egy olyan organikusan építkező szervezet, amely fontosnak tartja az együttműködést állami és más partnerekkel is. Vasák Benedek véleménye szerint a jelenlegi gazdasági körülmények között a hiányzó anyagiakat jó ötletekkel lehet helyettesíteni, vagyis a kreativitás a megtakarítás egyik fontos eszköze lehet.

A kommunikációs igazgató okfejtése után a nemzetközi filmpiac egyik szereplőjével, Adam Goodmannel ismerkedett meg a hallgatóság, aki munkája során több tapasztalt magyarországi filmessel dolgozott már együtt. A Mid Atlantic filmprodukciós cég vezetője eladásában arról is beszélt, hogyan lehet megoldani a kockázatkezelés és a finanszírozás problematikáját a folyamatosan változó gazdasági körülmények között.

A konferencián Orlai Tibor, az Orlai Produkciós cég vezetője és Schilling Árpád, a Krétakör Társulat alapítója képviselte a színházi szférát. Előadásaikban arról beszéltek, hogyan fér el egymás mellett réteg és szórakoztató színház, miként hat egymásra közélet és színház, és hogyan lehet egy produkciót a társadalomtudományok módszertanával és művészeti gondolkodással létrehozni. Schilling Árpád elmondta, hogy a Krétakör jelenlegi koncepciója a „kreatív közösségi játék" kifejezésben nyilvánul meg, és hangsúlyozta, hogy milyen fontosnak tartja az aktivitást, a kooperációt és a tapasztalás alapján működő munkát.

Az ülésszak második felében Alastair Creamer, Dinah Caine (vezérigazgató - Skillset) és Emile Bootsma (vezérigazgató - Kempinski Hotel Corvinus Budapest) előadásai a nemzetközi üzleti gondolkodásmód mélységeibe engedtek betekintést. Alastair Creamer az Unilever Catalyst esettanulmányán keresztül beszélt arról, hogy a művészet miként lehet a vállalaton belüli kulturális változások motorja. Creamer nemcsak mondanivalójával, de lehengerlő előadásmódjával színes egyéniségével is lenyűgözte a hallgatóságot. A tanulságos előadásokat követően kerekasztal-beszélgetések keretében a közönség is lehetőséget kapott, hogy kifejtse véleményét a művészeti menedzsment specifikusabb területeivel kapcsolatban.

A szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel már most megkezdték a következő évi konferencia előkészítését - addig is a tavalyi rendezvényre megjelent Új utak a művészeti menedzsmentben című hiánypótló kiadványt, illetve 2012 szeptemberében induló Kreatív event manager, azaz fesztiválszervező képzésüket ajánlják az érdeklődők figyelmébe.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.