Edu-Art

A Jövő Fúvószenéje

2010.10.16. 17:46
Ajánlom
Október 20-22 között a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Takács Jenő hangversenytermében rendezik a Fúvószene Jövője Fesztivált.

Az évtizedek óta sikeres magyar zeneoktatás fontos alkotóközösségei az ifjúsági zenekarok. A fúvószenélés több évszázadra visszatekintő, közösséget, embert formáló hagyománya virágzik a Dél-Dunántúli régió kulturális és társadalmi életében. Az ifjúsági fúvószenélés töretlen népszerűsége számos kiváló együttes létrejöttét, színvonalas működését tette és teszi lehetővé jelenleg is. Pécs városában és a régióban az iskolákra épülő fúvószenei együttesek fontos műhelyek, amelyek megteremtik zenei kultúránk továbbadásának lehetőségét, a fiatal fúvósok széleskörű és eredményes zenei nevelését.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola a professzionális klasszikus zeneoktatás mellett törekszik arra, hogy biztosítsa a kortársművészet megismerésének, tanulmányozásának, ápolásának lehetőségét. Számos meghatározó művészeti alkotás, pedagógiai újítás született iskolánkban, és számtalan művésztanár képviseli ennek hagyományait szerte a világon. A zeneművészeti tagozat egy 2007-től 2010-ig tartó projekttel kapcsolódik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Programhoz, melynek keretében pályázatot hirdettek az intézmény zeneszerző szakos növendékei és tanárai részére új fúvószenei művek megalkotására. 

„Nagyon fontos, hogy a régóta népszerű német induló- és táncmuzsika, valamint a főleg angolszász területről terjedő, gyakran könnyűzenei hatásoktól átitatott átirat-repertoár mellett egy jellegzetesen magyar hangvételű fúvószenekari irodalom is kialakuljon. Hiszen Európát is inkább saját arcunk érdekelheti, mint az, hogy milyen akcentussal beszélünk egy nemzetközi nyelvezetet." - ezekkel a gondolatokkal fejezte ki Győrffy István zeneszerző a 2009-ben megrendezett Wind Music „Mini" Fesztiválon azt az igényt, amely pontosan jellemzi a projekt értékteremtő törekvéseit is.

A 2010-ben készült művek ősbemutatójára „A Jövő Fúvószenéje" Fesztiválon Október 22. (péntek) 11 órakor kerül sor, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola a Takács Jenő hangversenytermében. Közreműködik a Pécsi Művészeti Symphonic Band vezényel: Szilágyi Lajos. 

A 2010-ben született művek:

W. A. Mozart: Induló /hangszerelte: Győrffy István/     

Kiss Szabolcs: Fanfar 2010 „Pécs Tornyai"

Keresztes Zoltán:Circus

Kiss Szabolcs: Pulover / „Being a Children in the Gymnasium of Arts                 

Beischer Matyó Tamás: Pécsi képek / Pécs Pictures for Concert Band

1. Ave Sopianæ!

2. Ókeresztény síremlék / Paleochristian Mausoleum

3. A Karolina külfejtés tava / The Lake of The Carolina's open mining

4. Memi pasa fürdője / Bath of Pasha Memi

5. Hommage à J.P.

Győrffy István: Ungaresca

A Fesztiválon továbbá a Dél-Dunántúli régióban működő kiemelkedő ifjúsági fúvószenekarok mutatkoznak be.

A részletes műsor:

Október 20. (szerda) 18:00 Nyitóhangverseny, közreműködik a Pécsi Művészeti Symphonic Band, vezényel: Szilágyi Lajos

Október 21. (csütörtök) 11:00 A Dél-Dunántúli régióban működő kiemelkedő ifjúsági fúvószenekarok hangversenyei.

Balatonföldvári Ifjúsági Fúvószenekar, karnagy: Kapus János

Balaton M. & K. Együttes Fúvószenekar, karnagy: Hajas Béla és Tóth Bence

Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar, karnagy: Kiszler András

Sopianae Ifjúsági Fúvószenekar előkészítő zenekara, karnagy: Denke János

Sopianae Ifjúsági Fúvószenekar, karnagy: Mátyás Tibor

Pécsi Művészeti Symphonic Band, karnagy: Szilágyi Lajos

Október 22 (péntek) 11:00 a 2010-ben a Wind Music Project pályázatára készült fúvószenekari művek ősbemutatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.