Edu-Art

A kultúra ügynökei Budapesten

2012.10.24. 10:32
Ajánlom
A budapesti Goethe Intézet és a Művészetek Palotája október 27-i rendezvényén a legeredetibb művészoktatási projektekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A német és magyar szakértők részvételével megrendezésre kerülő összejövetel középpontjában a több művészeti ágat felölelő projektek állnak. A művészetoktatásra szélesebb rálátást kínáló rendezvény vázát az oktatási és kulturális intézmények példaértékű programjai adják, de a prezentációk és a vitafórumok mellett kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések során személyes tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Az egynapos rendezvény délelőtt tíz órakor Jutta Gehring, a Budapesti Goethe Intézet igazgatójának és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójának köszöntésével kezdődik a Művészetek Palotája Előadótermében, amit egy másfél órás szekció követ German Kinga, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi adjunktusának moderálásával.

Elsőként a zeneközvetítés iránt elkötelezett "netzwerk junge ohren" (Minőség fiatal füleknek) nevű egyesület projektjeit ismertetik. A szervezet a zenei élet európai tendenciának figyelve többek között olyan projektek elindítására törekszik, melyek szélesítik a fiataloknak szóló zenei kínálatot. A szekció második felében Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője és Körmendy Zsolt, a Müpa ifjúsági szakreferense a két intézet által rendezett nyári gyerektábor tapasztalatairól fog beszámolni. A kezdeményezéshez, amit korábban évekig a Lumu szervezett, idén nyáron kapcsolódtak be először a Müpa szervezői is, kibővítve ezzel a tábor profilját képzőművészettől a koncertteremi ismeretekig.

Az előadásokat szintén másfél órás időtartamú, kávézással egybekötött kerekasztal-beszélgetések követik, mely során a személyes tapasztalatcserék mellett a végkövetkeztetések levonására és a korábban elhangzott előadások összegzésére is sor kerül. A második szekció az ebédszünet után délután kettő órakor veszi kezdetét, mely során többek között két-két nem mindennapi, brémai kiállítással és performansszal is megismerkedhetnek meg az érdeklődők. A projektben, amiről Lájer Veronika művészettörténész fog beszámolni, művészek, kurátorok és kulturális menedzserek azzal a célkitűzéssel dolgoztak együtt, hogy közelebb hozzák a képzőművészetet a felsőoktatásban résztvevő hallgatókhoz.

A délután második felében a hazai művészetoktatás helyzetéről és a jelenleg is futó legjelentősebb projektekről hallhatunk előadásokat. A Yehudi Menuhin által közel húsz esztendeje elindított, az elfogadásra és kreativitásra a művészeteken keresztül nevelő összművészeti iskolai programról hazai helyzetéről Kravalik Brigitta, a Mus-e program operatív vezetője fog beszélni, de a rendezvényen Romankovics Edit előadásával bemutatkozik a KÁVA kulturális műhely Gubanc című résztvevői színházi programjai is. A projekt során a színházat közösségi térként használva a színészek nemcsak együtt játszanak a résztvevő gyerekekkel és szülőkkel, hanem közösen is gondolkodnak a darab központi kérdésfelvetéseinek lehetséges válaszairól. A rendezvény a Nemzeti Színházban drámapedagógiai bemutatásával zárul, amit Perczel Enikő, a színház dramaturg-fordítója ismertet a hallgatósággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.