Edu-Art

A kultúra ügynökei Budapesten

2012.10.24. 10:32
Ajánlom
A budapesti Goethe Intézet és a Művészetek Palotája október 27-i rendezvényén a legeredetibb művészoktatási projektekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A német és magyar szakértők részvételével megrendezésre kerülő összejövetel középpontjában a több művészeti ágat felölelő projektek állnak. A művészetoktatásra szélesebb rálátást kínáló rendezvény vázát az oktatási és kulturális intézmények példaértékű programjai adják, de a prezentációk és a vitafórumok mellett kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések során személyes tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Az egynapos rendezvény délelőtt tíz órakor Jutta Gehring, a Budapesti Goethe Intézet igazgatójának és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójának köszöntésével kezdődik a Művészetek Palotája Előadótermében, amit egy másfél órás szekció követ German Kinga, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi adjunktusának moderálásával.

Elsőként a zeneközvetítés iránt elkötelezett "netzwerk junge ohren" (Minőség fiatal füleknek) nevű egyesület projektjeit ismertetik. A szervezet a zenei élet európai tendenciának figyelve többek között olyan projektek elindítására törekszik, melyek szélesítik a fiataloknak szóló zenei kínálatot. A szekció második felében Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője és Körmendy Zsolt, a Müpa ifjúsági szakreferense a két intézet által rendezett nyári gyerektábor tapasztalatairól fog beszámolni. A kezdeményezéshez, amit korábban évekig a Lumu szervezett, idén nyáron kapcsolódtak be először a Müpa szervezői is, kibővítve ezzel a tábor profilját képzőművészettől a koncertteremi ismeretekig.

Az előadásokat szintén másfél órás időtartamú, kávézással egybekötött kerekasztal-beszélgetések követik, mely során a személyes tapasztalatcserék mellett a végkövetkeztetések levonására és a korábban elhangzott előadások összegzésére is sor kerül. A második szekció az ebédszünet után délután kettő órakor veszi kezdetét, mely során többek között két-két nem mindennapi, brémai kiállítással és performansszal is megismerkedhetnek meg az érdeklődők. A projektben, amiről Lájer Veronika művészettörténész fog beszámolni, művészek, kurátorok és kulturális menedzserek azzal a célkitűzéssel dolgoztak együtt, hogy közelebb hozzák a képzőművészetet a felsőoktatásban résztvevő hallgatókhoz.

A délután második felében a hazai művészetoktatás helyzetéről és a jelenleg is futó legjelentősebb projektekről hallhatunk előadásokat. A Yehudi Menuhin által közel húsz esztendeje elindított, az elfogadásra és kreativitásra a művészeteken keresztül nevelő összművészeti iskolai programról hazai helyzetéről Kravalik Brigitta, a Mus-e program operatív vezetője fog beszélni, de a rendezvényen Romankovics Edit előadásával bemutatkozik a KÁVA kulturális műhely Gubanc című résztvevői színházi programjai is. A projekt során a színházat közösségi térként használva a színészek nemcsak együtt játszanak a résztvevő gyerekekkel és szülőkkel, hanem közösen is gondolkodnak a darab központi kérdésfelvetéseinek lehetséges válaszairól. A rendezvény a Nemzeti Színházban drámapedagógiai bemutatásával zárul, amit Perczel Enikő, a színház dramaturg-fordítója ismertet a hallgatósággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.