Edu-Art

A kultúra ügynökei Budapesten

2012.10.24. 10:32
Ajánlom
A budapesti Goethe Intézet és a Művészetek Palotája október 27-i rendezvényén a legeredetibb művészoktatási projektekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A német és magyar szakértők részvételével megrendezésre kerülő összejövetel középpontjában a több művészeti ágat felölelő projektek állnak. A művészetoktatásra szélesebb rálátást kínáló rendezvény vázát az oktatási és kulturális intézmények példaértékű programjai adják, de a prezentációk és a vitafórumok mellett kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések során személyes tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Az egynapos rendezvény délelőtt tíz órakor Jutta Gehring, a Budapesti Goethe Intézet igazgatójának és Káel Csaba a Müpa vezérigazgatójának köszöntésével kezdődik a Művészetek Palotája Előadótermében, amit egy másfél órás szekció követ German Kinga, a MOME Elméleti Intézetének egyetemi adjunktusának moderálásával.

Elsőként a zeneközvetítés iránt elkötelezett "netzwerk junge ohren" (Minőség fiatal füleknek) nevű egyesület projektjeit ismertetik. A szervezet a zenei élet európai tendenciának figyelve többek között olyan projektek elindítására törekszik, melyek szélesítik a fiataloknak szóló zenei kínálatot. A szekció második felében Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője és Körmendy Zsolt, a Müpa ifjúsági szakreferense a két intézet által rendezett nyári gyerektábor tapasztalatairól fog beszámolni. A kezdeményezéshez, amit korábban évekig a Lumu szervezett, idén nyáron kapcsolódtak be először a Müpa szervezői is, kibővítve ezzel a tábor profilját képzőművészettől a koncertteremi ismeretekig.

Az előadásokat szintén másfél órás időtartamú, kávézással egybekötött kerekasztal-beszélgetések követik, mely során a személyes tapasztalatcserék mellett a végkövetkeztetések levonására és a korábban elhangzott előadások összegzésére is sor kerül. A második szekció az ebédszünet után délután kettő órakor veszi kezdetét, mely során többek között két-két nem mindennapi, brémai kiállítással és performansszal is megismerkedhetnek meg az érdeklődők. A projektben, amiről Lájer Veronika művészettörténész fog beszámolni, művészek, kurátorok és kulturális menedzserek azzal a célkitűzéssel dolgoztak együtt, hogy közelebb hozzák a képzőművészetet a felsőoktatásban résztvevő hallgatókhoz.

A délután második felében a hazai művészetoktatás helyzetéről és a jelenleg is futó legjelentősebb projektekről hallhatunk előadásokat. A Yehudi Menuhin által közel húsz esztendeje elindított, az elfogadásra és kreativitásra a művészeteken keresztül nevelő összművészeti iskolai programról hazai helyzetéről Kravalik Brigitta, a Mus-e program operatív vezetője fog beszélni, de a rendezvényen Romankovics Edit előadásával bemutatkozik a KÁVA kulturális műhely Gubanc című résztvevői színházi programjai is. A projekt során a színházat közösségi térként használva a színészek nemcsak együtt játszanak a résztvevő gyerekekkel és szülőkkel, hanem közösen is gondolkodnak a darab központi kérdésfelvetéseinek lehetséges válaszairól. A rendezvény a Nemzeti Színházban drámapedagógiai bemutatásával zárul, amit Perczel Enikő, a színház dramaturg-fordítója ismertet a hallgatósággal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.