Edu-Art

A nagy kisdobos

2011.03.09. 17:39
Ajánlom
Hodek Dávid a Tóth Viktor Tercett formációval lép legközelebb színpadra 2011. március 10-én a Budapest Jazz Club-ban.

Rendhagyó történet, amikor egy kisgyerekből egy csapásra ismert ember lesz. Hodek Dávid révkomáromi fiatalember, akinek zene iránti rajongására már két éves korában felfigyeltek szülei. Első zenei élménye az Earth, Wind and Fire 1998-as budapesti koncertjéről készült videófelvétel volt. Erről és ehhez hasonló felvételekről, a híres dobosoktól leste el a technikákat eleinte, később természetesen a tanári segítség - Jávori Vilmos személyében - is elengedhetetlenné vált, melynek köszönhetően Dávid egyre jobban elmélyedt a zenében. 

Bár hamar ismert lett, hétköznapi életét átlagos gyerekként éli, szereti sportokat és a matematikát. A koncertezést tehát össze kell egyeztetnie a tanulással, de ezen az életformán egyelőre Dávid szülei sem szeretnének változtatni, hiszen fontosnak tartják az iskolát. A tánctanár édesanya és zenész családból származó apuka azonban tudja, hogy a tehetségnek nem lehet gátat szabni. 2002 szeptemberétől Dávid a kőbányai zenei középiskola diákja és a magyarországi zenész szakszervezet rendes tagja.

Saját formációja a Hodek Dávid Quartet, melyben Radovan Tariska szaxofonossal, Tomas Baros nagybőgőssel és Sárik Péter zongoristával zenél együtt. Dávid számtalan fesztiválon és klubban játszott már. Ilyen volt a 2010-es Austrian/European Jazz Prize díjátadó gálája. 2010. október 16-án Budapest Jazz Club közönsége is élvezhette a jazz standard-eket az ifjú zenészpalánta felfogásában, mert már ott is színpadra állt olyan zenészekkel, mint Tóth Viktor, szaxofonos vagy a szintén tizenéves gitáros, Andreas Várady. Tóth Viktorral rendszeresen fellép, hiszen Dávid tagja a Tóth Viktor Tercettnek, ahol Szandai Mátyás nagybőgőn kíséri a dobot és a szaxofont. A közös játék örömét, a színpadi kommunikáció jelenlétét és a zene szeretetét nemcsak a felnőtt jazzistákban, de a két fiatalember játékában is érezhették a hallgatók.

A tizenhárom éves révkomáromi "kisdobost" látva megbizonyosodhatunk arról, hogy a tehetség tényleg utat tör magának, életkortól függetlenül.

Hodek Dávid a Tóth Viktor Tercettel legközelebb 2011. március 10-én este kilenckor lép színpadra a Budapest Jazz Club-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.