Edu-Art

A Plazma életre kel

2010.11.16. 11:56
Ajánlom
A hűvösödő őszi napok egyikén kipróbáltam, milyen kellemes egy meleg tea után beülni a Plazma-előadásra. Hozzávalók: egy skálametrónyi WestBalkán és egy Társulatnyi KoMa.

 „Plazmavilág: a karakterek, helyzetek, történések folyamatos forma- és halmazállapot-változáson mennek keresztül. Felismerhető egy város, Budapest körvonalai, helyzetei, figurái. A konkrét és mégis relatív térben keresünk formát, jellemet, igazságot, törvényt. A darab szereplői bár mai, városi magyarok, ugyanakkor külsőleg és belsőleg a plazmaság „törvénye" alatt állnak: egyik jelenetből úgy folynak át a másikba, mint különböző színű folyadékok, különböző formájú edényekbe (hajszálcsövesség)." (Garaczi László)

A gyülekező után együtt fölliftezünk a harmadikra, kevéssé igényes környezetbe, amin látszik, hogy a Skála Metró bezárása óta műhelyként használják. Beterelnek minket egy csoport összevissza álló szék közé, tessék, foglaljunk helyet. A panoráma remek, körbe félig üveggel vagyunk elzárva a széltől. A nekünk szóló instrukciók sem a szokásosak: egy - érezzük jól magunkat, kettő - küzdjünk azért, hogy mindent lássunk.

Közöttünk ülve, saját ruhájukban játszottak az előadók, vagy a tér abszolút kihasználásaként a Skála Metró keskeny erkélyfolyosóján szaladgálva vitatkoztak percekig, egy szál (egy szél?) atlétában. Egyre-másra mutatták a különböző jeleneteket, melyek mégis kapcsolódtak egymáshoz, a szerepcserék ellenére is. Megjelent előttünk pergő rádióműsor-vezető, egyszerű lány, magabiztos anyagmozgató és még más karakterek. A jeleneteket aláfestő zenei alapot is csupán az öt színész hozta létre, mindenféle hangszer vagy elektronikai segédlet nélkül.

„A stílus pedig, amiről beszélek, nem különös eszközök kitalálását jelenti, hanem egyrészt erőt, lendületet, közlésvágyat, másrészt mély megértést. Bizonyára a vérükben van a plazmalét, amelyet szenvedélyesen megjelenítenek" - a Plazma egy korábbi előadása kapcsán írta még 2007-ben e sorokat Zappe László.

Gyakorlottságuk, ötletességük és tehetségük miatt zsebeltek be az ifjú színészek több neves díjat a Plazmával: a 8. POSZT-on a "Legjobb 30 év alatti színészek" minősítést kapták, megosztva; az 1. VOLT Színházi Fesztiválról elhozták a "Legjobb férfi főszereplő", "Legjobb zene", "Legjobb előadás" díjakat, és elnyerték a Budapest Főváros Önkormányzata által adományozott 2007/2008-as évad "Legjobb alternatív előadása" címet csakúgy, mint a Színikritikusok 2007/2008-as évadjának "Legjobb független színházi előadás"-ának járó díjat.

Nem tudom eldönteni, ki volt előnyben - aki olvasta Garaczi darabját vagy akinek ez az előadás nyújtotta az első benyomást a Plazmáról. Jellegében az olvasottak hangulatát nyújtotta, és az újoncok is rájöhettek, miből is áll ez a plazmaság. Minden képlékeny és változó, miközben az ember kiszámíthatósága lebeg a szemünk előtt. És mindehhez elég a körülményektől független, alkotó szellemű színészi játék. Erős kritika ez az eljátszott személyiségekről, melyeket mindannyian jól ismerünk, de nem biztos, hogy magunkra is vállaljuk őket.

Garaczi László: Plazma. A KoMa Társulat előadása
2010. november 4. 19:00 - West Balkán (legközelebb december 4-én)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.