Edu-Art

A POSZT-on és külföldi vendégjátékokon az SZFE hallgatói

2011.06.07. 16:06
Ajánlom
Két versenyprogramban - a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), valamint a varsói Színiiskolák Nemzetközi Fesztiválján - adják elő a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves színművész hallgatói vizsgamunkáikat, Kiss Anikó II. éves koreográfus hallgatót pedig a belgrádi Koreografskih Minijatura Fesztivál hivatalos mezőnyébe hívták meg.

Az idei POSZT versenyprogramját százhatvan előadásból választotta ki a háromtagú szakmai zsűri, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyamos színművész szakos hallgatóinak (osztályvezető: Máté Gábor) Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban című vizsgamunkája is szerepel. A június 9-től 10 napon át tartó rangos szakmai fesztiválon tizenöt produkció verseng majd egymással, amelyeket három különböző zsűri értékel. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói kolozsvári, sepsiszentgyörgyi, debreceni, egri, valamint pécsi színházak előadásaival, illetve a budapesti Bárka Színház, HOPPart Társulat, a Katona József Színház, Nemzeti Színház, Pintér Béla és Társulata, Vígszínház darabjaival versenyez. A Zsótér Sándor rendezésében színpadra állított Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban 2010 novembere óta látható az Ódry Színpad műsorán, a mustrán pedig június 12-én tekintheti meg először a pécsi közönség.

A IV. éves színművész osztály hallgatói Varsóban is bemutatkoznak, ahol június 28-án a Színiiskolák Nemzetközi Fesztiválján, a MFST ITSelF versenyprogramjában lesz látható a McDonagh-gyakorlatok című darab. A fesztiválon a versenyprogram mellett fringe-programok, közönségtalálkozók és professzionális workshopok teszik lehetővé, hogy a különböző országok fiatal színházi alkotói párbeszédet kezdeményezhessenek egymással, tapasztalatokat cserélhessenek. A McDonagh-gyakorlatok című előadás olasz, spanyol, kínai, dél-koreai, lengyel, szlovák, angol és amerikai egyesült államokbeli előadásokkal verseng a fesztivál fődíjáért.

A belgrádi XV. Festival Koreografskih Minijatura versenyprogramjába hívták meg Kiss Anikót, a II. éves színházrendező - fizikai színházi koreográfus osztály hallgatóját (osztályvezetők: Horváth Csaba, Lukáts Andor) Relief című kilenc perces koreográfiájával. A fesztivál a kortárs tánc népszerűsítését szolgálja, valamint áttekintést nyújt a legújabb táncirányzatokról.

A Kiss Anikó által koreografált Relief az 1990-es évek balkáni térségben lezajlott háborúk eseményeire reagál. Az alkotó ebben a női szólóban a tánc- és filmművészet egymásra hatását vizsgálja. A koreográfiát előadó Gyulai Júlia táncának háttereként az OSA Archívum videotárából válogatott képeket vetítenek, amelyek egy háború valóságáról, és brutális következményeiről adnak tanújelet. Az előadást június 25-én tekintheti meg a belgrádi közönség.

A külföldi vendégjátékok a Polgár Krisztina Emlékalap támogatásával valósulnak meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.