Edu-Art

A rég elfeledett Dohnányi-kertben járt a Zeneakadémia lelkes kis csapata

2012.04.20. 15:19
Ajánlom
Kevesen tudják, hogy a budai hegyek lábánál ma is áll villája, egy pompás, ősfákkal teli kert közepén. GALÉRIÁVAL

Dohnányi Ernő. Tudjuk, hogy korának világhírű zongoristája volt. Neves zeneszerző. A második világháború előtti magyar zenei élet emblematikus alakja. A Zeneakadémia első, Liszt Ferenc szellemében kezdeményező igazgatója, akinek törekvései és újításai máig éreztetik hatásukat az oktatásban. Emlékét azonban elsodorta Budapestről a háború és a Rákosi-rendszer álságos boszorkányüldözése. De kevesen tudják, hogy fent a budai hegyek lábánál maradt egy gyönyörű villa, egy pompás, ősfákkal teli kert, ahova egy borongós szombat délutánon ellátogatottunk.

A Dohnányi-kert a villával egy időben, 1928-ban épült. Dohnányi, aki maga is nagy örömét lelte a kertészkedésben, igazi angolkertet terveztetett a hatalmas II. kerületi telken, a Széher út és a Kuruclesi út között. Ő maga is ültetett cserjéket, fákat, rózsatövet s rengeteg virágot; leveleiből tudjuk, hogy minderről gondos virágnaplót vezetett, melynek holléte egyelőre ismeretlen. A kert alatt megbúvó forrásra medence épült, a többszintes kertbe pedig falépcsők és murvával felszórt út vezetett.

Dohnányi 1941-ben költözött ki a villából, 1944-ben pedig végleg el kellett hagynia az országot. A házban előbb szülőotthont rendeztek be, majd több különálló lakást alakítottak ki belőle. 2005-ben a lakók és civilek kezdeményezésére, tudományos felmérés után a villával együtt a kert is országos műemléki védettséget alatt került, és így - nagy örömünkre - a félig önkormányzati, félig magántulajdonban lévő telek megmaradhatott eredeti funkciójában. A jelenlegi lakók pedig igyekeznek a lehetőségekhez mérten megőrizni, ápolni és gondozni a kertet, ezzel is adózva Dohnányi emlékének. A kert hatalmas, sokáig elhanyagoltan állt, munka akad bőven.

Hirtelen elhatározásból született az ötlet: ha lehet, segítsünk. Feltettük a kérdést Ruttkay Zsófiának, a Dohnányi Kert Egyesület elnökének, aki biztosított róla, hogy örömmel vesznek minden önkéntes segítséget. Néhány nap alatt lelkes gárda verbuválódott tanárokból, dolgozókból és a Nyári Vonósnégyesből, akinek tagjai mind egyetemünk hallgatói. Április 14-én délután még permetező esőben érkeztünk, Szlabey Dorottya, Dohnányi anyai oldalági leszármazottja pedig elmesélte nekünk a villa és a kert részletes történetét.  

Mire előkerültek a szerszámok, a friss föld és az ültetendő növények, elállt az eső, még az időjárás is mellénk szegődött. A vonósnégyes ifjú tagjai Devich János és Dráfi Kálmán tanár urak vezényletével vonóikat szerszámokra cserélték, s kitakarították a medencét. A többiek a gyomlálást, földlazítást, ültetést vállalták, s két óra múlva már helyére "kertült" minden. Volt tea és finom rétes, kellemes társaság, jó levegő, barátságos házőrző. A Nyári kvartett hangszerei is előbújtak a tokból, s a fiúk egyik kedvenc darabjukat játszották el: Dohnányi desz-dúr vonósnégyesének első tételét. Kint újra szemerkélni kezdett az eső, de odabent mindent aranyos, puha fénybe vont a hely szelleme: Dohnányi ott mosolygott közöttünk.

A villával kapcsolatos következő eseményekről a Dohnányi Kert Egyesület honlapján lehet tájékozódni, ill. azokról lehetőségeinkhez mérten a Fidelio.hu hasábjain is hírt adunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.