Edu-Art

A rég elfeledett Dohnányi-kertben járt a Zeneakadémia lelkes kis csapata

2012.04.20. 15:19
Ajánlom
Kevesen tudják, hogy a budai hegyek lábánál ma is áll villája, egy pompás, ősfákkal teli kert közepén. GALÉRIÁVAL

Dohnányi Ernő. Tudjuk, hogy korának világhírű zongoristája volt. Neves zeneszerző. A második világháború előtti magyar zenei élet emblematikus alakja. A Zeneakadémia első, Liszt Ferenc szellemében kezdeményező igazgatója, akinek törekvései és újításai máig éreztetik hatásukat az oktatásban. Emlékét azonban elsodorta Budapestről a háború és a Rákosi-rendszer álságos boszorkányüldözése. De kevesen tudják, hogy fent a budai hegyek lábánál maradt egy gyönyörű villa, egy pompás, ősfákkal teli kert, ahova egy borongós szombat délutánon ellátogatottunk.

A Dohnányi-kert a villával egy időben, 1928-ban épült. Dohnányi, aki maga is nagy örömét lelte a kertészkedésben, igazi angolkertet terveztetett a hatalmas II. kerületi telken, a Széher út és a Kuruclesi út között. Ő maga is ültetett cserjéket, fákat, rózsatövet s rengeteg virágot; leveleiből tudjuk, hogy minderről gondos virágnaplót vezetett, melynek holléte egyelőre ismeretlen. A kert alatt megbúvó forrásra medence épült, a többszintes kertbe pedig falépcsők és murvával felszórt út vezetett.

Dohnányi 1941-ben költözött ki a villából, 1944-ben pedig végleg el kellett hagynia az országot. A házban előbb szülőotthont rendeztek be, majd több különálló lakást alakítottak ki belőle. 2005-ben a lakók és civilek kezdeményezésére, tudományos felmérés után a villával együtt a kert is országos műemléki védettséget alatt került, és így - nagy örömünkre - a félig önkormányzati, félig magántulajdonban lévő telek megmaradhatott eredeti funkciójában. A jelenlegi lakók pedig igyekeznek a lehetőségekhez mérten megőrizni, ápolni és gondozni a kertet, ezzel is adózva Dohnányi emlékének. A kert hatalmas, sokáig elhanyagoltan állt, munka akad bőven.

Hirtelen elhatározásból született az ötlet: ha lehet, segítsünk. Feltettük a kérdést Ruttkay Zsófiának, a Dohnányi Kert Egyesület elnökének, aki biztosított róla, hogy örömmel vesznek minden önkéntes segítséget. Néhány nap alatt lelkes gárda verbuválódott tanárokból, dolgozókból és a Nyári Vonósnégyesből, akinek tagjai mind egyetemünk hallgatói. Április 14-én délután még permetező esőben érkeztünk, Szlabey Dorottya, Dohnányi anyai oldalági leszármazottja pedig elmesélte nekünk a villa és a kert részletes történetét.  

Mire előkerültek a szerszámok, a friss föld és az ültetendő növények, elállt az eső, még az időjárás is mellénk szegődött. A vonósnégyes ifjú tagjai Devich János és Dráfi Kálmán tanár urak vezényletével vonóikat szerszámokra cserélték, s kitakarították a medencét. A többiek a gyomlálást, földlazítást, ültetést vállalták, s két óra múlva már helyére "kertült" minden. Volt tea és finom rétes, kellemes társaság, jó levegő, barátságos házőrző. A Nyári kvartett hangszerei is előbújtak a tokból, s a fiúk egyik kedvenc darabjukat játszották el: Dohnányi desz-dúr vonósnégyesének első tételét. Kint újra szemerkélni kezdett az eső, de odabent mindent aranyos, puha fénybe vont a hely szelleme: Dohnányi ott mosolygott közöttünk.

A villával kapcsolatos következő eseményekről a Dohnányi Kert Egyesület honlapján lehet tájékozódni, ill. azokról lehetőségeinkhez mérten a Fidelio.hu hasábjain is hírt adunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.