Edu-Art

A szabad művészetek doktorai

2016.04.21. 10:41
Ajánlom
A DLA, azaz Doctor Liberalium Artium (magyarul szabad művészetek doktora) cím megegyezik a tudományos doktori képzésben szerezhető PhD fokozattal, csak épp a művészeti képzésben. De vajon mindenki így gondolja? Hogyan lehet átültetni a PhD képzés rendszerét a DLA-ra, illetve így kell-e egyáltalán kialakítani a képzés kereteit?

Egyebek mellett ilyen kérdésekre keresik a választ az I. Összművészeti Doktorandusz Nap előadói, résztvevői. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett rendezvénynek a Zeneakadémia ad otthont április 23-án, most szombaton. Az egynapos konferencia megkísérli összefogni a művészeti és művészetelméleti doktori képzés különböző területein tanuló doktoranduszait, hogy a fokozatszerzés előtt álló hallgatók jobban megismerjék a társművészetek képzését és egymást is.

graduation-caps

graduation-caps

A felsőoktatás jelenleg zajló átalakítása egyértelműen a PhD képzést veszi alapul, ami a művészeti doktori képzések esetében komoly kérdéseket vet fel. Az előrelépés, a művészeti oktatás közös érdekvédelme akkor kezdődhet el, ha az érintettek megismerik egymást, kommunikálnak egymással és aktív alkotóházi, valamint tudományos kapcsolatot tudnak létrehozni a művészetek más tudományos és alkotó területein tanuló doktoranduszaival. A DLA doktoranduszok és a művészeti területtel foglalkozó PhD hallgatók összefogását a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Zenetudományi Osztályának tagjai tevékenyen próbálják segíteni.

A rendezvény helyszíne a Zeneakadémia Liszt téri főépületének I-es előadóterme lesz, az esemény védnöke Dr. Vigh Andrea, a zeneakadémia rektora, moderátora Dr. Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Jeles egyetemi professzorok mellett többek között Jakabné Dr. Szalai Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatás-politikai főosztályvezetője, valamint Krucsainé Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója is tart előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak előzetes regisztráció után (dok@zeneakademia.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.