Edu-Art

A szabad művészetek doktorai

2016.04.21. 10:41
Ajánlom
A DLA, azaz Doctor Liberalium Artium (magyarul szabad művészetek doktora) cím megegyezik a tudományos doktori képzésben szerezhető PhD fokozattal, csak épp a művészeti képzésben. De vajon mindenki így gondolja? Hogyan lehet átültetni a PhD képzés rendszerét a DLA-ra, illetve így kell-e egyáltalán kialakítani a képzés kereteit?

Egyebek mellett ilyen kérdésekre keresik a választ az I. Összművészeti Doktorandusz Nap előadói, résztvevői. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett rendezvénynek a Zeneakadémia ad otthont április 23-án, most szombaton. Az egynapos konferencia megkísérli összefogni a művészeti és művészetelméleti doktori képzés különböző területein tanuló doktoranduszait, hogy a fokozatszerzés előtt álló hallgatók jobban megismerjék a társművészetek képzését és egymást is.

graduation-caps

graduation-caps

A felsőoktatás jelenleg zajló átalakítása egyértelműen a PhD képzést veszi alapul, ami a művészeti doktori képzések esetében komoly kérdéseket vet fel. Az előrelépés, a művészeti oktatás közös érdekvédelme akkor kezdődhet el, ha az érintettek megismerik egymást, kommunikálnak egymással és aktív alkotóházi, valamint tudományos kapcsolatot tudnak létrehozni a művészetek más tudományos és alkotó területein tanuló doktoranduszaival. A DLA doktoranduszok és a művészeti területtel foglalkozó PhD hallgatók összefogását a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Zenetudományi Osztályának tagjai tevékenyen próbálják segíteni.

A rendezvény helyszíne a Zeneakadémia Liszt téri főépületének I-es előadóterme lesz, az esemény védnöke Dr. Vigh Andrea, a zeneakadémia rektora, moderátora Dr. Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Jeles egyetemi professzorok mellett többek között Jakabné Dr. Szalai Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatás-politikai főosztályvezetője, valamint Krucsainé Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója is tart előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak előzetes regisztráció után ([email protected]).

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.