Edu-Art

A szabad művészetek doktorai

2016.04.21. 10:41
Ajánlom
A DLA, azaz Doctor Liberalium Artium (magyarul szabad művészetek doktora) cím megegyezik a tudományos doktori képzésben szerezhető PhD fokozattal, csak épp a művészeti képzésben. De vajon mindenki így gondolja? Hogyan lehet átültetni a PhD képzés rendszerét a DLA-ra, illetve így kell-e egyáltalán kialakítani a képzés kereteit?

Egyebek mellett ilyen kérdésekre keresik a választ az I. Összművészeti Doktorandusz Nap előadói, résztvevői. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által szervezett rendezvénynek a Zeneakadémia ad otthont április 23-án, most szombaton. Az egynapos konferencia megkísérli összefogni a művészeti és művészetelméleti doktori képzés különböző területein tanuló doktoranduszait, hogy a fokozatszerzés előtt álló hallgatók jobban megismerjék a társművészetek képzését és egymást is.

graduation-caps

graduation-caps

A felsőoktatás jelenleg zajló átalakítása egyértelműen a PhD képzést veszi alapul, ami a művészeti doktori képzések esetében komoly kérdéseket vet fel. Az előrelépés, a művészeti oktatás közös érdekvédelme akkor kezdődhet el, ha az érintettek megismerik egymást, kommunikálnak egymással és aktív alkotóházi, valamint tudományos kapcsolatot tudnak létrehozni a művészetek más tudományos és alkotó területein tanuló doktoranduszaival. A DLA doktoranduszok és a művészeti területtel foglalkozó PhD hallgatók összefogását a Zeneakadémia Doktorandusz Önkormányzata és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Zenetudományi Osztályának tagjai tevékenyen próbálják segíteni.

A rendezvény helyszíne a Zeneakadémia Liszt téri főépületének I-es előadóterme lesz, az esemény védnöke Dr. Vigh Andrea, a zeneakadémia rektora, moderátora Dr. Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. Jeles egyetemi professzorok mellett többek között Jakabné Dr. Szalai Krisztina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatás-politikai főosztályvezetője, valamint Krucsainé Herter Anikó, a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója is tart előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak előzetes regisztráció után (dok@zeneakademia.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Tánc

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.