Edu-Art

A SZFE is indul Karlovy Varyban

2014.07.01. 15:26
Ajánlom
Július 4-12. között kerül megrendezésre a régió legnagyobb A-kategóriás fesztiválja, melynek programjában három magyar film versenyez. A részt vevő filmek mindegyikét volt SZFE hallgató rendezte.

A versenyprogramban kapott helyett Pálfi György Szabadesés c. filmje. Az immáron legendás Simó-osztályban 2002-ben végzett rendező jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít, akárcsak filmjének főszereplői, Molnár Piroska és Hegedűs D. Géza. A film mely most Csehországban a Kristály Glóbuszért indul, szeptembertől a magyar mozik műsorán is látható lesz. A Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

Zomborácz Virág Utóélet című filmje a Nyugattól Keletre szekcióban mutatkozik be, ahol elsősorban kelet-európai első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek. Virág 2004-2009 között volt az egyetem hallgatója filmdramaturg szakon Földényi F. László osztályában - abban az osztályban, ahonnan azóta többen is filmrendezőként dolgoznak, osztálytársa volt például Bodzsár Márk (Isteni műszak) vagy Szőts Petra (Kivégzés).  Az Utóélet lesz a szekció nyitófilmje.  Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm után készítette el első játékfilmjét.  

Reisz Gábor az Enyedi Ildikó vezette filmrendező osztályban 2011-ben végzett. Diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan ugyancsak a Nyugattól Keletre szekcióban debütál Karlovy Varyban. A film az SZFE és a Proton Cinema gyártásában készült, és főszereplője is egy filmrendező szakos hallgató, Ferenczik Áron. Érdekessége, hogy ez az első nagyjátékfilm diplomamunka a Simó- osztály filmjei óta, hisz az utóbbi időkben a végzős rendezők csupán rövidfilmekkel diplomáztak.  A film egy másik végzős hallgató diplomamunkája is egyben: Tálas Zsófia vágó idén végzett az első 6x6 évfolyam tagjaként. Itt a filmkészítés legfontosabb ágainak hallgatói szakokra bontva, a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanultak és alkottak. A film hangmestere Gáspár Szabolcs 2010-ben végzett az egyetemen. A VAN... a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális, vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.