Edu-Art

A SZFE is indul Karlovy Varyban

2014.07.01. 15:26
Ajánlom
Július 4-12. között kerül megrendezésre a régió legnagyobb A-kategóriás fesztiválja, melynek programjában három magyar film versenyez. A részt vevő filmek mindegyikét volt SZFE hallgató rendezte.

A versenyprogramban kapott helyett Pálfi György Szabadesés c. filmje. Az immáron legendás Simó-osztályban 2002-ben végzett rendező jelenleg a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanít, akárcsak filmjének főszereplői, Molnár Piroska és Hegedűs D. Géza. A film mely most Csehországban a Kristály Glóbuszért indul, szeptembertől a magyar mozik műsorán is látható lesz. A Szabadesésben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg.

Zomborácz Virág Utóélet című filmje a Nyugattól Keletre szekcióban mutatkozik be, ahol elsősorban kelet-európai első- és másodikfilmesek alkotásai versenyeznek. Virág 2004-2009 között volt az egyetem hallgatója filmdramaturg szakon Földényi F. László osztályában - abban az osztályban, ahonnan azóta többen is filmrendezőként dolgoznak, osztálytársa volt például Bodzsár Márk (Isteni műszak) vagy Szőts Petra (Kivégzés).  Az Utóélet lesz a szekció nyitófilmje.  Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm után készítette el első játékfilmjét.  

Reisz Gábor az Enyedi Ildikó vezette filmrendező osztályban 2011-ben végzett. Diplomafilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan ugyancsak a Nyugattól Keletre szekcióban debütál Karlovy Varyban. A film az SZFE és a Proton Cinema gyártásában készült, és főszereplője is egy filmrendező szakos hallgató, Ferenczik Áron. Érdekessége, hogy ez az első nagyjátékfilm diplomamunka a Simó- osztály filmjei óta, hisz az utóbbi időkben a végzős rendezők csupán rövidfilmekkel diplomáztak.  A film egy másik végzős hallgató diplomamunkája is egyben: Tálas Zsófia vágó idén végzett az első 6x6 évfolyam tagjaként. Itt a filmkészítés legfontosabb ágainak hallgatói szakokra bontva, a gyakorlatban együtt, egy összehangolt tanrendű évfolyamban tanultak és alkottak. A film hangmestere Gáspár Szabolcs 2010-ben végzett az egyetemen. A VAN... a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális, vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a nyugat-csehországi fürdővárosban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.