Edu-Art

A Telekarmester

2015.11.09. 17:34
Ajánlom
Certo! Vieni! – invitáltam az olasz nézelődőket, miután elküldtem a japán hölgynek a képeket, amelyeket pillanatokkal előbb róla készítettem, miközben vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart. Korábban még én hadonásztam az Akvárium előtti üres téren, de a placc pillanatokon belül megtelt kíváncsi, „ez megőrült?”- fejű emberekkel. Kipróbáltam a Mobilpálcát.

Nem, nem beszélek félre: mindannyian vezényeltük a BFZ-t a Deák téren! A Telekom – amely a zenekar Midnight Music című programsorozatának főtámogatója – legújabb szórakoztató játéka a Mobilpálca. Nevét onnan kapta, hogy saját mobiltelefonját karmesterpálcaként használva bárki lehet a BFZ dirigense. A city light plakát elsőre ki sem tűnik környezetéből, külsőre olyan, mint egy hagyományos hirdetőtábla. Ám ha szembeállunk vele, kezdődhet az interaktív játék. A képernyőről a Fesztiválzenekar izgő-mozgó zenészei köszönnek vissza, illetve a szlogen: „Zenélünk neked, ha vezényelsz nekünk”. A magyar nyelvű érdeklődők könnyedén karmesterré válhatnak, hiszen a képernyő folyamatosan mutatja az aktuális teendőt. A külföldiek viszont bajban vannak, ugyanis a Mobilpáca (egyelőre) egynyelvű. Na, de hogyan is működik?

bfz dlp 02

bfz dlp 02

A telefonunkkal rá kell kapcsolódnunk a „mobilpalca” nevű Wifi-hálózatra. Ezt követően a böngészőben (vagy automatikusan ez az oldal tölt be, vagy be kell gépelnünk) megjelenik a mobilpalca.hu lap. A játék elkezdéséhez nincs más dolgunk, mint beütni a plakáton jelzett háromjegyű számot, és a kapcsolat telefon és képernyő közt máris megszületett. Ekkor következik a szűk egyperces oktatás. A vezénylés alatt végig a telefon képernyőjéhez kell, hogy érjen a hüvelykujjunk, és a telefon jobbra-balra mozgatásával tudunk a vezénylés alapmozdulatához kétségtelenül hasonlatos gesztusokat tenni. A plakát megismertet a képernyő tetején található skálával, amely a hadonászásunk tempóját mutatja. Vezényelhetünk lassan – okít a videó – vagy gyorsan. Amennyiben 5 másodpercig sikerül tartanunk egy adott tempót, a skála azon pontjára kapunk egy pipát. Egy vezénylés alkalmával több pipa is gyűjthető a csigalassúságú tempótól a szélsebesig. A program tehát bátorít mindenkit, hogy menetközben szabadon variálja mozdulatainak gyorsaságát. Ezt a rövid oktatóvideót minden egyes csatlakozás után meg kell néznünk, nincs mód arra, hogy a rendszer megjegyezze a telefonunkat. Akik tehát olyan fanatikussá válnak, mint én, és legalább 6-8-szor ki szeretnék próbálni, milyen a BFZ élén állni, valamennyi alkalommal ki kell várniuk, míg lemegy a felvezető anyag. Utána viszont kezdődhet a játék.

bfz dlp 01

bfz dlp 01

Mozart Figaro házasságának nyitányába csatlakozunk be, a zenekar középtempóban játszik. A váltásainkat néhány másodperces csúszással érzékeli a rendszer, és egy képvágással máris átvált az általunk vezényelt tempóra. A felvételek közti átkapcsolás jár némi ütemből való kieséssel, zenében történő ugrással, de akit nem köt le a skálán kedvünkre mozgó színes pötty, azt is kárpótolja mindenért a vizuális élmény, amelyet a zenészek produkálnak. Elkezdődnek ugyanis a grimaszolások, a tréfás, karikaturisztikus reakciók, az arcokra kiülő véleményezések. Egy hirtelen gyorsításnál heves lapozások, kétségbeesett összenézések fogadnak, ha pedig sokáig tartjuk a lassú tempót, akkor szemöldökhúzkodás és ásítás a jutalmunk. Az ember persze gyakran rá szeretne vezényelni a hallottakra, ahogy azt gyerekkorában is tette otthon a lemezjátszó előtt, de ha megpróbáljuk követni a zenekart, abból csak káosz lesz. Ahogy a valóságban: itt is az együttes követi a dirigenst...

Jó rosszcsonthoz illően rögtön felmerült bennem a kérdés, hogy mi történik, ha nem történik semmi. S bár az akció rövidebb volt, mint az oktató videó, amely megelőzte, megérte a várakozás. A négy ütem után leálló, csodálkozva egymásra pillantó, majd hangszerüket szerény mosolygással félretevő zenészek olyan lelkiismeret furdalást keltettek bennem, hogy cserébe utána egészen kiválóra vizsgáztam. 

Ugyanis a játék egyik legfőbb pontja a zenekar visszajelzése. A lihegéstől fáradt vagy épp unalomtól belassult kottatartó-kopogtatástól kezdve a szerény, fejingatós tapson át az ovációig sokféle reakciót kiválthatunk vezénylésünkkel. A szövegek, melyeket záróüzenetként kapunk, mind biztatóak – mindenki pozitív élménnyel távozik a plakáttól. Van, akinek szimplán megköszönik, hogy vezényelte őket, vannak, akit majdnem hibátlannak neveznek, és további gyakorlásra buzdítanak, és van, akit azzal kecsegtetnek, hogy még egy kis tréning után elviszik őt a turnéjukra. Ígérem, gyakorlok még annyit, jöhet a turné. A szereplésünk a képernyőn megjelenő (teljesítményünk alapján nyugodtan hívjuk így: másod) karmester elismerő bólogatásával vagy inspiráló fejingatásával ér véget.

A BFZ és a Telekom közös interaktív játéka, a Mobilpálca november 20-ig várja a vezényelni vágyókat az Akvárium elé. Kipróbáltam éjjel, kipróbáltam nappal, a muzsikusok mindig készen álltak, és remekül játszottak. Elő hát a telefonokkal, ez az a koncert, ahol véletlenül sem szabad kikapcsolni mobiltelefonjaikat, sőt, az előadásról még hang- és videófelvétel is készíthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.