Edu-Art

A zenei nevelésről tanácskoznak a Müpában

2012.10.18. 16:55
Ajánlom
A háromnapos nemzetközi szeminárium alapfeltevése, hogy a művészetoktatás nélkülözhetetlen az oktatási rendszerek konstruktív átalakításában.

A Szöulból indult - Az európai zenei nevelés fejlesztési céljai, minőség és társadalmi kihívások elnevezésű -, Bonnon át Budapestre érkező kezdeményezést a Zeneiskolák Európai Uniója, az Európai Zenei Tanács és az Európai Konzervatóriumok és Zeneakadémiák Szövetsége indította útjára - tudtuk meg Ember Csabától, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökétől.  A budapesti konferenciát Helena Maffei, a Zeneiskolák Európai Uniójának elnöke nyitja meg. A norvég, brit, olasz vendégek meglátogatják az Óbudai Népzenei Iskolát is.

"A mostani tanácskozás nem zárása a szöuli kezdeményezésnek, hanem több irányba ajtót nyitó folytatás" - jegyezte meg Ember Csaba, hozzátéve: a budapesti szeminárium jelentőségét erősíti, hogy két éven belül nemzetközi zenei nevelési világkonferencia lesz Magyarországon a pomázi Kóruskastélyban. Az UNESCO javaslatára és védnökségével 2010 májusában Szöulban több mint 95 ország mintegy 650 tisztségviselője és szakértője beszélt tapasztalatairól - idézte fel az elnök. A vitaindító, a panelbeszélgetések, a párhuzamos műhelyek, a regionális megbeszélések mind a művészetoktatás és a kultúrák közeledésének kérdéseit firtatták.  A szeminárium alapfeltevése, hogy a művészetoktatás ma nélkülözhetetlen az oktatási rendszerek konstruktív átalakításában, amely egyrészt a gyorsan változó világ, a technológiai fejlődés miatt, másrészt a szociális és kulturális igazságtalanságok leküzdése miatt szükséges.

Európai visszhangként 2011-ben Tallinnban és az olaszországi Riccionéban folytatták a megbeszéléseket, 2012 májusában Bonnban egy újabb nyilatkozatot fogadtak el, amely azon a szövegen alapult, amelyet többek között Claudio Abbado és Vladimir Ashkenazy írt alá. Az írás kiemeli: a zenei ritmus és a harmónia megérinti a lelket, kegyelemmel és méltósággal ruházza fel a gyermekeket. A zene segíti a személyiség szabad fejlődését, a kommunikációs készségeket és a szociális beilleszkedést. Az előkészítő dokumentumokban hangsúlyozzák: a kreatív és alkalmazkodó munkaerő felnevelésében fontos a sikeres művészeti oktatás. Már a Seoul Agenda felhívta UNESCO-tagállamokat, a civil társadalmakat a szakmai szervezeteket, hogy alkalmazzák a javasolt stratégiákat és tegyenek összehangolt erőfeszítéseket a kisebbségekért, a bevándorlókért, valamint az egész életen át tartó tanulás ügyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.