Edu-Art

A zenei nevelésről tanácskoznak a Müpában

2012.10.18. 16:55
Ajánlom
A háromnapos nemzetközi szeminárium alapfeltevése, hogy a művészetoktatás nélkülözhetetlen az oktatási rendszerek konstruktív átalakításában.

A Szöulból indult - Az európai zenei nevelés fejlesztési céljai, minőség és társadalmi kihívások elnevezésű -, Bonnon át Budapestre érkező kezdeményezést a Zeneiskolák Európai Uniója, az Európai Zenei Tanács és az Európai Konzervatóriumok és Zeneakadémiák Szövetsége indította útjára - tudtuk meg Ember Csabától, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökétől.  A budapesti konferenciát Helena Maffei, a Zeneiskolák Európai Uniójának elnöke nyitja meg. A norvég, brit, olasz vendégek meglátogatják az Óbudai Népzenei Iskolát is.

"A mostani tanácskozás nem zárása a szöuli kezdeményezésnek, hanem több irányba ajtót nyitó folytatás" - jegyezte meg Ember Csaba, hozzátéve: a budapesti szeminárium jelentőségét erősíti, hogy két éven belül nemzetközi zenei nevelési világkonferencia lesz Magyarországon a pomázi Kóruskastélyban. Az UNESCO javaslatára és védnökségével 2010 májusában Szöulban több mint 95 ország mintegy 650 tisztségviselője és szakértője beszélt tapasztalatairól - idézte fel az elnök. A vitaindító, a panelbeszélgetések, a párhuzamos műhelyek, a regionális megbeszélések mind a művészetoktatás és a kultúrák közeledésének kérdéseit firtatták.  A szeminárium alapfeltevése, hogy a művészetoktatás ma nélkülözhetetlen az oktatási rendszerek konstruktív átalakításában, amely egyrészt a gyorsan változó világ, a technológiai fejlődés miatt, másrészt a szociális és kulturális igazságtalanságok leküzdése miatt szükséges.

Európai visszhangként 2011-ben Tallinnban és az olaszországi Riccionéban folytatták a megbeszéléseket, 2012 májusában Bonnban egy újabb nyilatkozatot fogadtak el, amely azon a szövegen alapult, amelyet többek között Claudio Abbado és Vladimir Ashkenazy írt alá. Az írás kiemeli: a zenei ritmus és a harmónia megérinti a lelket, kegyelemmel és méltósággal ruházza fel a gyermekeket. A zene segíti a személyiség szabad fejlődését, a kommunikációs készségeket és a szociális beilleszkedést. Az előkészítő dokumentumokban hangsúlyozzák: a kreatív és alkalmazkodó munkaerő felnevelésében fontos a sikeres művészeti oktatás. Már a Seoul Agenda felhívta UNESCO-tagállamokat, a civil társadalmakat a szakmai szervezeteket, hogy alkalmazzák a javasolt stratégiákat és tegyenek összehangolt erőfeszítéseket a kisebbségekért, a bevándorlókért, valamint az egész életen át tartó tanulás ügyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.