Edu-Art

Ágoston László: "Kizárólag tradicionális rendezésben gondolkodunk"

2012.01.24. 13:35
Ajánlom
Február közepén lép először nyilvánosság elé a huszonéves énekesekből alakult Moltopera. A társulat igazgatóját kérdeztük koncepcióról, repertoárról, közreműködőkről, és a praktikus részletekről is.

- Miért alapítottad meg a Moltopera társulatot?

- A Zeneakadémia befejeztével szembesültem azzal, hogy milyen lehetőségek várnak Magyarországon egy frissen végzett operaénekesre. Voltak - nem is rossz - felkéréseim, de úgy éreztem, hogy valami hiányzott volna. Ez a valami a hit: hogy tudjak hinni is abban, amit csinálok, hogy kompromisszumoktól mentesen adhassak elő egy darabot, olyan rendezésben, olyan társakkal, olyan környezetben énekelhessek, amiben mindig is szerettem volna. Ekkor jutott eszembe az az "arcátlan" ötlet, hogy majd én 25 évesen fogom ezt a környezetet megteremteni. 2011 augusztusának elejétől 2011 decemberéig tartott az infrastruktúra megteremtés, a koncepció kidolgozása és az énekesek összeválogatása.

Csak olyan embereket kerestem meg, akikben maximálisan bízok szakmailag és emberileg egyaránt - ez képezi a Moltopera, mint közösség alapját, mert törekszem arra,  hogy a Moltopera egyszerre legyen társulat és baráti társaság. Átlagéletkorunk 24,8 év: a bemutatkozó koncerten fellépő három szopránunk közül Vámosi Katalin és Göncz Renáta még a Zeneakadémia hallgatója, és Sipos Marianna is csak három éve végzett. A férfi szekciót pedig Gradsach Zoltán - akivel mostanában leggyakrabban a Miskolci Nemzeti Színházban lehet találkozni -, a Szegeden tanuló és éneklő Kiss András, a hangfajához képest szemtelenül fiatal, zeneakadémista mélybasszus Dani Dávid, valamint jómagam képezzük.

2012 januárjában indultak el teljes gőzzel a próbák a Moltopera bemutatkozó koncertjére, mely február 15-én, 19.30-kor kezdődik majd a Nádor Teremben. A koncert első felében operaáriákat fogunk előadni, a koncert második felére pedig a Don Giovanniból választottunk ki közös jeleneteket, hogy minden énekes meg tudja magát mutatni félig szcenírozott környezetben is. Tervünk természetesen az, hogy előbb-utóbb a teljes Don Giovannit színpadra állíthassuk, de egyelőre még csak az biztos, hogy márciusban meg kell ismételnünk a bemutatkozó előadást, a jegyek 80 százaléka ugyanis már most elfogyott elővételben.

- Miben más a Moltopera, mint a többi fiatalokból alakult „alternatív" operatársulat?

- A Moltopera alapkoncepciója, hogy szeressük, amit, akivel és ahogyan csinálunk. Abban hiszek, hogy ha ez megvan, akkor a közönség is szeretni fogja a produkciót. Másfelől szeretném, ha a Moltoperás produkciók olyan előadások lennének, amiket nézni is lehet, nem csak hallgatni. Mindenki ismeri az operaénekesekről kialakult sztereotípiát, mely szerint kövér emberek eltúlzott gesztusokkal, de érthetetlenül énekelnek (akár „külföldiül", akár magyarul), akár percekig azután, hogy leszúrták őket. Anélkül, hogy "lemennénk gagyiba", szeretnénk megmutatni, hogy az opera ennél azért sokkal-sokkal több.

Mondok egy példát: a Don Giovanni legelső jelenetében Don Giovanni és Donna Anna befutnak a színre, és Donna Anna azt mondja, "csak ha megölsz, engedlek elmenekülni innét", mire Don Giovanni válasza: "bolond nő, hiába jajgatsz, úgysem tudsz nekem ellenszegülni" - majd három percen keresztül egyhelyben állva ismételgetik ezt. Miért nem fogja meg és "rakja arrébb" az erős férfi a gyenge nőt? Ezt az eső három percet három órán keresztül rendeztük be, hogy minden mozdulatnak, minden szónak meglegyen a helye és az igazsága. Hiszek abban, hogy az operában mint műfajban nem kell azt feladni, hogy igazat mondjunk, hogy nem kell hülyének néznünk a nézőt. Sosem szabad arra hivatkozni, hogy a közönség tanulatlan, a közönség rossz: az operaelőadásnak kell olyannak lennie - a mondanivaló csonkítása nélkül -, hogy bármilyen közönség megértse, és a magáénak tudja érezni.  Ha sikerül, ettől lesz Moltopera a Moltopera.

- Miért éppen a könnyűnek nem éppen nevezhető Don Giovannit választottátok elsőként?

- Mert a Don Giovanni mi vagyunk. A Commendatorénk egy szálfatermetű mélybasszus - mint egy kőszobor. Leporellóval a hétköznapokban is ugyanolyan veszekedéseink és vitáink vannak - azzal együtt, hogy nagyon kedveljük egymást -, mint ami az operában meg van írva. Amikor megláttam Vámosi Katit, aki Donna Elvirát fogja énekelni, az első gondolatom az volt, milyen nemes tartású lány. Pontosan ezt mondják róla a szereplők is a darabban, amikor megjelenik a színen. Zerlina, azaz Göncz Renáta mindössze 20 éves, Donna Annáról (Sipos Marianna) pedig hamarabb tudta a környezete, hogy neki való a szerep, minthogy ő maga felismerte volna. Olyan ez, mint a monitoroknak a natív felbontása, amin a legjobban mutat a kép. Úgy érzem, nekünk is ezekben a szerepekben mutat legjobban a hangunk, a személyiségünk. A Don Giovanni másrészt nagyon hálás darab, rengeteg mindent meg lehet mutatni általa az opera világából. Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a mű alcíme Dramma giocoso in due atti, azaz játékos dráma. Zerlina és Leporello vásári komédiába illő jelenetétől a nyílt színi gyilkosságig, a harsány nevetéstől a megdöbbenésen át a saját magunkra való ráismerésig rengeteg színt meg kell tudni benne mutatni. Természetesen ez az operaműfaj egészhez képest még mindig nagyon kicsike szelet, de akkora teret, játéklehetőséget enged, hogy ennél jobb bemutatkozó darabot el sem lehet képzelni.

- Ha ti a Don Giovanni vagytok, akkor hogyan fogtok tudni ugyanezzel a társulattal más operát színre vinni?

- A repertoárunkat elsősorban az énekesek személyisége és hangi adottságai szerint alakítjuk. Nem szeretném, ha bárki is olyan szerepet énekelne, amiben nem tud elmélyülni igazán vagy túlterheli a hangját. Igyekszünk minél szélesebb spektrumon mozogni, főleg mert ismerjük a magyarországi közeg lehetőségeit és szeretnénk minden helyszínnel, minden felkéréssel kompatibilisek lenni. Jelenleg négy opera és -keresztmetszet van a listánkon a 20 perces kortárstól (Menotti: A telefon) a 40 perces barokkon (Pergolesi: Úrhatnám szolgáló) és az egy órás veristán át (Puccini: Bohémélet - keresztmetszet) egészen a három órás klasszikusig (Mozart: Don Giovanni). Ha rövid kell, van ilyen darab, ha kevés a pénz, viszünk kétszereplős operát. Ha ismert, ha ismeretlen, ha modern, ha klasszikus, ha egész estés, ha kivonat - megoldjuk.

- Magyar darabra nem is gondoltatok?

- Ami biztos: nagyon szeretnénk egy nap megcsinálni a Kékszakállút - amint elérkezünk arra a pontra karakterben, hangban és minden egyéb tekintetben. Erre azért még biztosan várni kell.

- Az előbb említetted mint kerülendő példát az érthetetlen szövegmondást. Milyen nyelven terveztek énekelni?

- Cipőt a cipőboltból, Magyarországon operát magyar nyelven. Az áriák sorsa még kérdéses, de a recitatívók biztos, hogy magyar nyelven fognak menni, mert abban hiszek, hogy a közönségnek meg kell értenie azt, ami a színpadon történik, akkor is, ha nem olvasott utána az Operák Könyvében.

- Azt írjátok bemutatkozó sajtóközleményetekben, hogy a célotok „nem kevesebb, mint új színt hozni a magyarországi operajátszásba: színházzá és mindenki számára fogyaszthatóvá tenni a műfajok királynőjét. Mindezt szakmai megalkuvás és a 'poposítás' helyett tradicionális rendezésben, zenei átiratok nélkül." Nem tartotok tőle, hogy épp a tradicionális rendezés lehet a fogyaszthatóság akadálya?

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kizárólag tradicionális rendezésben gondolkodjunk, illetve ha a tradicionális rendezésen túl akarnánk valamit, akkor is, először mutassuk meg azt, hogy tradicionális rendezésben mit tudunk. A februári és márciusi koncertnek is kimondott koncepciója, hogy először megmutassuk a tradicionális opera-áriaest és a félig szcenírozott ill. koncertszerű előadás műfajában, hogy nemcsak lázadni tudunk, van mögöttünk szakmai tudás is. Nem kell meztelenül flangálni a színpadon, nem kell erotikus jeleneteket beletenni, hogy egy produkció zseniális legyen. Egyszerűen azt akarjuk eljátszani, ami le van írva - nem szolgai hűséggel, de sallangoktól mentesen.

- A színházhoz való közelítés és a fogyaszthatóvá tétel vezette/vezeti egy sor kortárs operarendező kezét, elég talán csak Kovalik Balázs nevét említeni. Azok alapján viszont, amiket mint társulatigazgató elmondtál, a Moltoperát nem éppen a rendező személye és koncepciója határozza meg...

- A Barcelona futballcsapatával történt meg, hogy valamelyik BL-döntő megnyerése előtt bement az edző az öltözőbe, és csak azt mondta az egyébként remek futballistáknak, hogy menjetek ki és játszatok. Előtte persze rengeteget kellett edzeniük. Én is így vagyok ezzel: úgy érzem, hogy a Don Giovannit egy „menjük ki és játsszuk el" mondattal meg tudjuk csinálni - persze bele kell tenni előtte azt a rengeteg "edzést", ami egy színvonalas előadás létrejöttéhez szükséges. A társulatunk részben magát rendezi: hónapokon át találkoztunk "szerepértelmező beszélgetéseken" vasárnap esténként, hogy közösen alakítsunk ki koncepciót. De természetesen tisztában vagyok vele, hogy ha egy Don Giovanni saját magát rendezi a színpadon, akkor abból jó dolog nem fog kisülni. Ennek megfelelően természetesen van is rendezőnk. Joubert Balázs neve a magyar színházi életben még nem cseng ismerősen, de ez nem is baj, mert szerettük volna,  hogy egy hozzánk hasonlóan fiatal, az operára még szűz szemmel néző rendező új levegőt tudjon behozni a produkcióba.

- Nem esett még szó a zenei közreműködőről - róluk mit lehet tudni?

- Tőri Csaba lesz a karmesterünk, aki egyébként szintén nagyon fiatal, mindössze 23 éves. Amikor megkérdeztem tőle, hogy mi az a plusz, amit a Don Giovannihoz hozzá tud majd tenni, azt mondta, hogy tulajdonképpen semmit. Semmi olyat nem akar ugyanis hozzátenni, ami ne lenne beleírva a kottába, mert ami benne van a kottában, az már bőven elég mindenhez. A Don Giovannit természetesen zenekarral képzelem el, de egyelőre a jövő zenéje, hogy tudunk-e valamely együttesel együttműködni. Szeretnénk ugyanis minél több emberhez közelebb vinni az operát. Missziónk, hogy elmenjünk vidékre, olyan településekre, ahol talán még nem is játszottak operát és megmutassuk minél több embernek, hogy huszonévesen miért ezt a pályát választottuk. Azt nem várhatom el a helyi közönségtől, hogy ki tudjon fizetni egy teljes operatársulatot és zenekart utaztatással. Éppen ezért, anyagi megfontolásokból ezt a kompromisszumot a turnékon valószínűleg meg fogjuk hozni, és zongorával játsszuk majd a Don Giovannit. Február 15-én a Nádor Teremben Kulcsár Janka és Russell Harrold lesz a zongorakísérőnk. Janka hozzánk hasonlóan most végzett a Zeneakadémián, remek korrepetitor, a mesterképzésen elsős Russell pedig Birminghamban kísért már operaelőadásokat és játszott már élőben is a BBC-n.

- Végezetül muszáj megkérdeznem: nem tartasz tőle, hogy olyasfajta kritika fog érni, mint amit az Operaház aktuális Don Giovanni-produkciójával kapcsolatosan lehet hallani, nevezetesen, hogy nem szerencsés, ha egy társulat igazgatója magát írja ki főszerepbe?

- Akármennyire furcsán hangzik, ez esetünkben csak véletlen egybeesés. Remélem, hogy egy év múlva ezt be is fogom tudni bizonyítani. A négy tervbe vett operából háromban legfeljebb mellékszerepem van, de a Don Giovanni esetében is direkt kerülném a főszereplő szót. Don Giovanni a mi koncepciónkban inkább címszereplője lesz a darabnak, mint főszereplője, hiszen az igazán érdekes, és a cselekményt előrevivő dolgok az együttesekben történnek Hiszek benne, hogy a Don Giovanni - modern marketing-kifejezéssel élve - közösségi opera.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.