Edu-Art

Ahol az üzlet találkozik a művészetekkel

2016.02.22. 13:11
Ajánlom
2008-ban angolszász mintára indult útjára az akkor Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, mai nevén a Budapesti Metropolitan Egyetem falai között az Arts & Business szak. Az elmúlt évek tapasztalatairól és a hamarosan induló új évfolyamról Dér Csaba Dezső szakvezetővel beszélgettünk.

- 2016. január 1-jén nagy változás állt be az intézmény életében: az egykori Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola egyetemi rangot kapott. Milyen kihívások és változások elé állítja ez az Arts & Business szakot?

- Az alapítástól kezdődően szakunkat a művészeti marketing és menedzsment felsőoktatás presztízs jellegű, üzleti képzéseként pozícionáltuk, amely a művészet és az üzleti világ szimbiózisának teljes spektrumát átöleli. A szak presztízsét tovább erősítette az egyetemmé válás, valamint a Metropolitan nemzetközi irányba történő aktív elmozdulása is. Ezzel párhuzamosan szakunkat is átalakítottuk. Az Arts & Business 2016-tól az egyetem executive MBA, azaz prémium üzleti képzéseihez tartozik.

Dér Csaba Dezső

Dér Csaba Dezső

- 2008-ban indult útjára az Arts & Business képzés. Mennyiben változott meg az évek során a kezdeti koncepció?

- A kezdeti koncepció – a marketing értelmezése a kultúrában, valamint az üzleti szemlélet megértetése és kialakítása a hallgatókban – mára annyiban változott, hogy az executive MBA elvárásoknak megfelelően erősítettük az üzleti jellegű ismereteket az oktatásban. A jelenlegi képzésben jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak például az üzleti tervezés, a stratégiaalkotás, a marketing menedzsment és a projektmenedzsment ismeretek.

- Követik a már végzett hallgatók pályáját? Mi a tapasztalatuk, milyen arányban sikerül elhelyezkedniük szakmában?

Az elmúlt évek alatt hét évfolyam végzett szakunkon, a hallgatók jó részével aktív kapcsolatot tartunk. A tavalyi év folyamán indítottuk el Arts & Business Klubunkat, amelynek célja, hogy különböző eseményekre építve összehozza a hallgatókat, oktatókat és a téma iránt érdeklődőket. Végzett hallgatóink többsége egyébként már a szakmában dolgozik, és nemcsak Magyarországon, hanem például az Arts & Business szülőhazájában, az Egyesült Királyságban is találkozhatunk volt hallgatónkkal.

- A szakmai partnereik között olyan meghatározó kulturális intézményeket is ott találhatunk, mint a Müpa. Milyen lehetőségeket biztosít ez a hallgatók számára?

- Hallgatóink az órák közel 30%-át külső helyszíneken töltik. Ezt nem csupán az inspirálódás érdekében teszik, hanem azért, hogy a gyakorlatban is megismerhessék, és megérthessék a művészeti intézmények, vállalkozások működését. Ugyanakkor ez lehetőség is, hiszen olyan kulisszatitkokba avatják be őket, amelyeket a mindennapi ember nem lát, nem láthat. Emellett lehetőségük van fakultatívan részt venniük különböző programokon is.

- A kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatközpontú oktatásra. Van esetleg olyan konkrét projekt, aminek a megvalósításában a leendő hallgatók már biztosan részt vehetnek?

- Az előző évfolyamokkal, iskolán kívüli időben szerveztünk különböző művészeti projekteket, például a Szépművészeti Múzeumban, illetve a Westend Szemirámisz tetőkertjén. Képzésünk órarendjébe most beemeltük a gyakorlati projektmunkát: az első két félévben összesen 40 kontaktóra áll majd rendelkezésre kulturális projekt tervezésére és szervezésére. Az elképzelésekről nem szeretnék itt beszélni, de elárulhatom, hogy a korábbiakhoz hasonló színvonalú projekteket szeretnénk a hallgatókkal közösen megvalósítani.

Ide kattintva további részleteket tudhat meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Arts & Business képzéséről. Jelentkezési határidő: 2016. március 1. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.