Edu-Art

Ahol az üzlet találkozik a művészetekkel

2016.02.22. 13:11
Ajánlom
2008-ban angolszász mintára indult útjára az akkor Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, mai nevén a Budapesti Metropolitan Egyetem falai között az Arts & Business szak. Az elmúlt évek tapasztalatairól és a hamarosan induló új évfolyamról Dér Csaba Dezső szakvezetővel beszélgettünk.

- 2016. január 1-jén nagy változás állt be az intézmény életében: az egykori Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola egyetemi rangot kapott. Milyen kihívások és változások elé állítja ez az Arts & Business szakot?

- Az alapítástól kezdődően szakunkat a művészeti marketing és menedzsment felsőoktatás presztízs jellegű, üzleti képzéseként pozícionáltuk, amely a művészet és az üzleti világ szimbiózisának teljes spektrumát átöleli. A szak presztízsét tovább erősítette az egyetemmé válás, valamint a Metropolitan nemzetközi irányba történő aktív elmozdulása is. Ezzel párhuzamosan szakunkat is átalakítottuk. Az Arts & Business 2016-tól az egyetem executive MBA, azaz prémium üzleti képzéseihez tartozik.

Dér Csaba Dezső

Dér Csaba Dezső

- 2008-ban indult útjára az Arts & Business képzés. Mennyiben változott meg az évek során a kezdeti koncepció?

- A kezdeti koncepció – a marketing értelmezése a kultúrában, valamint az üzleti szemlélet megértetése és kialakítása a hallgatókban – mára annyiban változott, hogy az executive MBA elvárásoknak megfelelően erősítettük az üzleti jellegű ismereteket az oktatásban. A jelenlegi képzésben jóval hangsúlyosabb szerepet kapnak például az üzleti tervezés, a stratégiaalkotás, a marketing menedzsment és a projektmenedzsment ismeretek.

- Követik a már végzett hallgatók pályáját? Mi a tapasztalatuk, milyen arányban sikerül elhelyezkedniük szakmában?

Az elmúlt évek alatt hét évfolyam végzett szakunkon, a hallgatók jó részével aktív kapcsolatot tartunk. A tavalyi év folyamán indítottuk el Arts & Business Klubunkat, amelynek célja, hogy különböző eseményekre építve összehozza a hallgatókat, oktatókat és a téma iránt érdeklődőket. Végzett hallgatóink többsége egyébként már a szakmában dolgozik, és nemcsak Magyarországon, hanem például az Arts & Business szülőhazájában, az Egyesült Királyságban is találkozhatunk volt hallgatónkkal.

- A szakmai partnereik között olyan meghatározó kulturális intézményeket is ott találhatunk, mint a Müpa. Milyen lehetőségeket biztosít ez a hallgatók számára?

- Hallgatóink az órák közel 30%-át külső helyszíneken töltik. Ezt nem csupán az inspirálódás érdekében teszik, hanem azért, hogy a gyakorlatban is megismerhessék, és megérthessék a művészeti intézmények, vállalkozások működését. Ugyanakkor ez lehetőség is, hiszen olyan kulisszatitkokba avatják be őket, amelyeket a mindennapi ember nem lát, nem láthat. Emellett lehetőségük van fakultatívan részt venniük különböző programokon is.

- A kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatközpontú oktatásra. Van esetleg olyan konkrét projekt, aminek a megvalósításában a leendő hallgatók már biztosan részt vehetnek?

- Az előző évfolyamokkal, iskolán kívüli időben szerveztünk különböző művészeti projekteket, például a Szépművészeti Múzeumban, illetve a Westend Szemirámisz tetőkertjén. Képzésünk órarendjébe most beemeltük a gyakorlati projektmunkát: az első két félévben összesen 40 kontaktóra áll majd rendelkezésre kulturális projekt tervezésére és szervezésére. Az elképzelésekről nem szeretnék itt beszélni, de elárulhatom, hogy a korábbiakhoz hasonló színvonalú projekteket szeretnénk a hallgatókkal közösen megvalósítani.

Ide kattintva további részleteket tudhat meg a Budapesti Metropolitan Egyetem Arts & Business képzéséről. Jelentkezési határidő: 2016. március 1. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.