Edu-Art

Alkalmazott zeneszerzői szak indul a Zeneakadémián

2011.03.28. 22:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház és Filmművészeti Egyetem közös szakáról művész- és reklámfilmzenék, tévéműsorok, rádiójátékok, videóalkotások hanganyagának alkotói kerülhetnek ki.

Azok a magyar fiatal zeneszerzők, akik erre a speciális területre koncentrálnak, ma a Bécsi Zeneakadémián tanulnak. A 2011-ben először meghirdetett képzéssel a magyar érdeklődőket szeretnék itthon tartani. Az egyetemek együttműködésével a zeneszerző hallgatók leendő filmes és színházi szakemberekkel tanulnak együtt. A kapcsolatrendszer e korai kialakítása olyan kooperációs lehetőséget kínál a fiatal művészeknek, amely akár éveken átívelő alkotótársi együttműködésben folytatódhat.

A leendő osztály vezető tanára a Bartók-Pásztory-díjas Fekete Gyula és a közelmúltban Erkel-díjjal kitüntetett Tallér Zsófia lesz. "Tragikusnak tartom, hogy a zeneakadémiai növendékeim közül nem egy más egyetemen 'rendes szakmát' is tanul. Jó lenne, ha itthon a zenészlét elnyerné az értékét. Az egyik lehetőség erre a szeptembertől induló új képzés. Az alkalmazott zeneszerzői pálya nem csupán megélhetés, hanem a zeneszerzés másik oldalról való megközelítése" - hangsúlyozta Tallér Zsófia. "Amit hosszadalmasan és fáradtságosan, élő munkák során tanultam meg, azt a fiataloknak az egyetemi évek alatt szisztematikusan és átgondoltan tudjuk megtanítani. Én Zsótér Sándorral, Gothár Péterrel dolgozva sosem érzem úgy, hogy alkotói elveimet adnám fel, vagy igába lennék szorítva. Ez olyan alkotótársi viszony mind a kettejükkel, amiből rengeteget profitáltam szakmai szempontból a kreatív pályámra is visszacsatolva" - fogalmazott a zeneszerző.

Elmondta, hogy már sokan megkeresték őt és Fekete Gyulát is, az egyetemeken minden adott a szeptemberi induláshoz, és mire az alapfokon tanuló osztály kifut, addigra terveik szerint megnyílik a master fokú képzés is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.