Edu-Art

Alkalmazott zeneszerzői szak indul a Zeneakadémián

2011.03.28. 22:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Színház és Filmművészeti Egyetem közös szakáról művész- és reklámfilmzenék, tévéműsorok, rádiójátékok, videóalkotások hanganyagának alkotói kerülhetnek ki.

Azok a magyar fiatal zeneszerzők, akik erre a speciális területre koncentrálnak, ma a Bécsi Zeneakadémián tanulnak. A 2011-ben először meghirdetett képzéssel a magyar érdeklődőket szeretnék itthon tartani. Az egyetemek együttműködésével a zeneszerző hallgatók leendő filmes és színházi szakemberekkel tanulnak együtt. A kapcsolatrendszer e korai kialakítása olyan kooperációs lehetőséget kínál a fiatal művészeknek, amely akár éveken átívelő alkotótársi együttműködésben folytatódhat.

A leendő osztály vezető tanára a Bartók-Pásztory-díjas Fekete Gyula és a közelmúltban Erkel-díjjal kitüntetett Tallér Zsófia lesz. "Tragikusnak tartom, hogy a zeneakadémiai növendékeim közül nem egy más egyetemen 'rendes szakmát' is tanul. Jó lenne, ha itthon a zenészlét elnyerné az értékét. Az egyik lehetőség erre a szeptembertől induló új képzés. Az alkalmazott zeneszerzői pálya nem csupán megélhetés, hanem a zeneszerzés másik oldalról való megközelítése" - hangsúlyozta Tallér Zsófia. "Amit hosszadalmasan és fáradtságosan, élő munkák során tanultam meg, azt a fiataloknak az egyetemi évek alatt szisztematikusan és átgondoltan tudjuk megtanítani. Én Zsótér Sándorral, Gothár Péterrel dolgozva sosem érzem úgy, hogy alkotói elveimet adnám fel, vagy igába lennék szorítva. Ez olyan alkotótársi viszony mind a kettejükkel, amiből rengeteget profitáltam szakmai szempontból a kreatív pályámra is visszacsatolva" - fogalmazott a zeneszerző.

Elmondta, hogy már sokan megkeresték őt és Fekete Gyulát is, az egyetemeken minden adott a szeptemberi induláshoz, és mire az alapfokon tanuló osztály kifut, addigra terveik szerint megnyílik a master fokú képzés is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.